Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

USR propune introducerea unei garanţii pentru ambalaje de 50 bani sau 1 leu/bucată

29
7 Jul 2020 09:53:36
Autor: Elena Deacu
FOTO Hepta
FOTO Hepta

USR propune un sistem national de garanţie pentru ambalaje, de 50 bani sau 1 leu/bucată, pentru a descuraja aruncarea ambalajelor şi pentru a încuraja reciclarea.

Sistemul de garanţie-depozit are la bază returnarea voluntară a ambalajelor, garantată de un stimulent financiar: o sumă-depozit achitată de consumator la cumpărarea produsului şi recuperată la predarea ambalajului gol în centre de colectare. USR propune ca suma să fie de 50 de bani sau 1 leu/bucată - nivelul va fi decis în urma unor consultări extinse. 

Se estimează că astfel, în România, 100.000 tone de astfel de ambalaje n-ar mai fi aruncate în natură, ci ar fi reciclate.  În afară de impactul pozitiv asupra mediului, sistemul ar genera în jur de 2000-2200 locuri de muncă suplimentare, direct şi indirect, cu salarii în jur de media pe economie.

„Până acum, cetăţenii nu au existat nicăieri în lanţul de reciclare ambalaje. Noi credem că românilor le pasă, că tot mai mulţi vor cu adevărat o ţară ca afară, şi că sunt pregătiţi să fie parte din acest sistem pentru a curăţa România de gunoaie. 

În schimb, acest sistem - care trebuie să fie unul naţional - trebuie creat de Ministerul Mediului iar susţinerea financiară să provină de la Ministerul Fondurilor Europene. În acest moment, Ministerul ar trebui să fie mai activ în a propune soluţii”, a spus Cristian Ghinea, eurodeputat Renew Europe.

„În acest moment, în România, legislaţie bună există însă nu avem un sistem funcţional. Există exemple de bune practici, astfel de sisteme din alte ţări care au funcţionat foarte bine. Noi ne asumăm să lucrăm împreună cu autorităţile astfel ca la început de septembrie să avem un proiect coerent, iar sistemul să existe efectiv la 1 ianuarie 2021”, a spus Allen Coliban, preşedintele Comisiei pentru Mediu din Senat.

USR propune în raportul de politici publice „Schimbarea necesară şi reală în a curăţa România: Sistemul de garanţie pentru ambalaje reciclabile, soluţii precum: 

  • un parteneriat real între producători-distribuitori, cetăţeni şi stat, cu responsabilităţi clar definite (USR va depune o propunere legislativă ce vizează delimitarea explicită a acestor roluri)
  • pentru o implementare uşoară: să existe un singur nivel al garanţiei pentru cele trei tipuri de ambalaje (PET, metal, sticlă). Nivelul poate fi 50 de bani /bucată sau 1 leu /bucată. (USR supune dezbaterii publice alegerea între cele două niveluri)
  • Finanţarea din fonduri europene: asumarea, pentru următorul Program 2021-2027 de către Ministerul Mediului şi Ministerul Fondurilor Europene, ca proiect naţional sistemul de garanţie. Estimativ, valoarea ar fi de circa 80 - 100 milioane euro. 

Mircea Fechet - secretar de stat, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat la dezbatere: „Ministerul Mediului rămâne un partener onest şi de încredere în demersul pe care îl faceţi şi ne bazăm pe expertiza şi inputul pe care le puneţi la dispoziţie. Noi deja creionăm un proiect de Hotărâre de Guvern. Va fi un efort considerabil şi trebuie să fim foarte precauţi cine plăteşte şi ce plăteşte. În acest circuit, va trebui ca fiecare să-şi facă treaba: hipermarketul, micul magazin, producătorul, statul român - iar dacă aceste rotiţe se vor mişca sincronizat putem avea acest sistem.”

În opinia lui Sorin Ioniţă (Expert Forum) - „Viziunea propusă de autorităţile publice în acest moment nu este foarte clară. Cel mai important aspect, care va trebui lămurit, este legat de reglementarea naţională a sistemului şi cum va arăta mecanismul de gestionare, în special arhitectura instituţională. Nu apar încă nicăieri propuneri în acest sens şi cred că acum este momentul să fie discutate, înainte să apară efectiv un proiect de lege.”

Raul Pop, expert în politici de management al deşeurilor, a punctat avantajele propunerii prezentate: „Sistemul garanţie ambalaje este o formă de externalizare a costulului de primă colectare şi de distribuire a responsabilităţilor, este ca o bancă centrală, face decontări între cei care au returnat garanţii şi cei care colectează garanţii - şi asta se întâmplă într-un ritm foarte alert.”

Dezbaterea de luni, 6 iulie a avut loc la Senatul României şi simultan online. Au participat oficiali şi experţi din Ministerul Mediului, Administraţia Fondului pentru Mediu, asociaţii de profil, companii mari din industrie, mass-media. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Vasile Preda
7.07.2020, 09:59:20

Acestea sunt măsuri care vor schimba în bine România. Asta vreau de la politicieni nu gargară și kilometri de autostradă desenați cu pixul.

+2 (10 voturi)
Basarab Peruca al V-lea
7.07.2020, 10:05:27

Eu nu sunt fan USR dar e o chestie buna. In Germania e la fel, se numeste "Pfand". La sticlele de sticla garantia e intre 8-10 centi iar la cele de plastic 25 de centi. Cand platesti achiti si "garantia" iar supermarketurile au niste masini automate unde mergi cand ai chef cu cate sticle ai adunat, le bagi acolo si iti ies afara un bon pe care il decontezi la casa supermarketului.

+3 (5 voturi)
Basarab Peruca al V-lea
7.07.2020, 10:06:36

Dar intrebarea e cum recicleaza, ce fac cu plasticul. Nu e de ajuns sa iti ia mai multi bani ca ulterior sa ii primesti inapoi. In Germania chiar se recicleaza, sistemul e onest. Sunt curios ce se intampla insa cu acel plastic in RO. Am facut noi mafie si combinatii din masti pe vreme de pandemie, nu vreau sa-mi imaginez de ce suntem in stare cu plasticul.

+2 (4 voturi)
Aspida
7.07.2020, 10:03:24

. întrebare: dispuneți de infrastructură? că, așa cum rezultă din propunere, cumpărătorul e pus pe drumuri ca să recupereze 50 de bani – 1 leu = cumpără un pet cu bere, o consumă și caută cumpărătorul de peturi, n'așa? nțțțțțț = total aiurea, cu rezultat zero! ♒️🐵

+2 (6 voturi)
Klaus Ciocannis
7.07.2020, 10:05:36

Eu as sugera obligativitatea ca firmele de salubrizare sa "cumpere" de la cetateni pet-uri iar la o anumita cantitate sa ofere cetateanului o rola de saci menajeri de 35L. Aparent nu e mare lucru dar asa incetivezi sortarea acestor plastice. Asociatiile de locatari sa fie incetivate cumva sa isi inchida ghenele iar deseul sa fie sortat... ehe, OZN-uri.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (29)