Companiile de utilităţi, concurate tot mai puternic de producătorii şi distribuitorii descentralizaţi. În Europa, producătorii au dificultăţi fără precedent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile de utilităţi trebuie să îşi schimbe modelul de afaceri dacă vor să reziste pe piaţă, fiind concurate tot mai puternic de producătorii descentralizaţi de energie din surse regenerabile, potrivit unui sondaj realizat de compania de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers.

„Capacităţile descentralizate de producţie a energiei pun deja presiune pe veniturile companiilor de utilităţi şi ridică semne de întrebare asupra viabilităţii structurilor convenţionale de energie. Este posibil ca, în viitor, producătorii convenţionali să asigure numai servicii de sistem. În Europa Occidentală, acolo unde schimbările sunt cele mai avansate, companiile de utilităţi se confruntă cu dificultăţi fără precedent“, a declarat, într-un comunicat, Vasile Iuga, country managing partner în PwC România.

Producţia şi distribuţia descentralizată se referă la cazurile în care companiile din industrie îşi realizează centrale în cogenerare pe biomasă sau gaze naturale pentru propriul consum, iar clienţii casnici îşi instalează panouri solare.

Potrivit sondajului, 94% dintre companiile de utilităţi anticipează o transformare completă sau schimbări importante ale modelului lor de afaceri, în timp ce 57% dintre acestea susţin că există o probabilitate foarte mare ca producţia descentralizată de energie, pe baza capacităţilor din surse regenerabile, să determine companiile de profil să-şi regândească modelul de afaceri.

Subvenţiile la energia verde, centrul problemei

„Sondajul arată că foarte mulţi jucători din industrie se aşteaptă ca actualul model de afaceri să se transforme fundamental până în 2030. Creşterea distribuţiei şi producţiei descentralizate de energie, din surse regenerabile, depinde însă de evoluţiile tehnologiilor moderne de generare şi de costul acestora. În Europa, capacităţile regenerabile au fost puternic susţinute de subvenţii, iar costurile ridicate ale acestor tehnologii fac ca proliferarea lor să nu ţină cont strict de regula cererii şi ofertei“, se arată în comunicat.

Totuşi, 82% dintre companiile chestionate văd sursele regenerabile de energie ca pe o oportunitate şi doar 18% le consideră o ameninţare. Modelul de afaceri al companiilor de utilităţi este ameninţat, pe lângă producţia descentralizată de energie, în special în unităţi regenerabile, şi de schimbările tehnologice şi de modificările comportamentului consumatorilor.

Aproape de pene din cauza stocurilor critice

Stocurile de gaze naturale din depozite au scăzut aproape de nivelurile critice, iar riscul unor pene de curent este în creştere, în vreme ce subvenţiile pentru energia regenerabilă duc la creşterea costurilor pentru consumatori, arată PwC.

Unităţile descentralizate de producţie a energiei din surse regenerabile pot duce la transformări fundamentale în sectorul energetic, fiind nevoie de îmbunătăţirea eficienţei energetice, scăderea preţurilor panourilor solare, managementul cererii şi de reţele electrice inteligente. De asemenea, noile surse de combustibili fosili ar putea avea un impact major asupra pieţei, gazele şi petrolul de şist putând schimba datele jocului în industria energetică.

PwC a realizat sondajul în perioada martie-iulie şi a inclus 53 de companii de utilităţi şi energie din 35 de ţări din America, regiunea Asia Pacific, Orientul Mijlociu, Africa şi Europa. La sondaj au participat şi companii din România.

Mai puteţi citi:

Experţi în energie: Bonusul de cogenerare, sub semnul mizei populiste

Instituţiile statului nu au ajuns încă la un consens privind schema de sprijin a cogenerării de înaltă eficienţă. În timp ce ANRE ar vrea reducerea taxei cu 10%, Guvernul mizează pe o măsură populistă – eliminarea acesteia, contrar angajamentelor asumate faţă de Comisia Europeană.

Facturile bucureştenilor la energie ar putea scădea cu 50% de la anul. Ce prevede Master Planul energetic al Capitalei propus de Sorin Oprescu

Primaul Capitalei, Sorin Oprescu, a prezentat astăzi, în cadrul conferinţei Lumina LED 2013, Master Planul energetic al Bucureştiului, care ar urma să fie aplicat în primele şase luni ale anului viitor. La conferinţă a participat şi Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii de la Camera Deputaţilor, care a precizat ca acest master plan va funcţiona pilot în Bucureşti, urmând să fie aplicat în toate oraşele ţării.

Mai multe termocentrale au beneficiat de ajutoare prea mari prin taxa de cogenerare. ANRE propune scăderea sprijinului

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) propune Guvernului să reducă spijinul acordat pentru un sfert dintre producătorii energie şi căldură în cogenerare, întrucât a constatat că aceştia au benificiat de un ajutor prea mare, scrie Mediafax, care citează surse din instituţie.

Prima staţie din România de producere a energiei regenerabile în cogenerare, pe bază de biogaz, inaugurată în Prahova

Staţia de biogaz a fost construită la Filipeştii de Pădure, în Prahova, iar beneficiar este fabrica de mezeluri CrisTim. Proiectul a fost dezvoltat de Genesis Biopartner, un holding românesc format din parteneriatul  Baupartner România şi Vireo Energy Suedia.

Slobozia: Centrala electrică de cogenerare va fi inaugurată anul acesta

Proiectul, derulat pe platforma combinatului chimic Amonil, presupune o investiţie de aproximativ zece milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite