Vaccinul anti-Covid, posibil beneficiu extrasalarial. Ce avantaje ar avea angajaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinare Constanţa

La un an de la izbucnirea pandemiei de Covid-19, românii sunt tot mai nerăbdători să depăşească această criză epidemiologică, dar odată cu apariţia de noi tulpini semnele că acest lucru s-ar putea întâmpla în curând se lasă aşteptate.

„Apariţia vaccinurilor a fost o veste foarte bună, însă presiunea asupra economiei şi a pieţei muncii continuă să fie resimţită. Pentru angajatori, principala provocare este să găsească acele „formule magice” prin care să revină cât mai repede la normal. Vaccinul anti-Covid oferit ca beneficiu extrasalarial ar putea fi o soluţie”, a declarat Teo Stoica - HR Manager, Genesis Property.

Potrivit acestuia, partea bună în tot acest iureş iscat de coronavirus este că nu suntem singuri, România beneficiind de avantajele de a fi stat membru al Uniunii Europene, unde se depun eforturi intense de a combate mutaţiile virusului.

La nivelul Comisiei Europene a fost deja elaborat un plan de pregătire în domeniul bioapărării împotriva tulpinilor noi, după cum au anunţat recent reprezentanţii Executivului de la Bruxelles. Printre acţiunile esenţiale care fac parte din acest plan se află şi crearea de vaccinuri noi. 

Aşadar, trebuie să privim cu optimism şi încredere spre viitor, dar, mai ales, să căutăm şi să adoptăm cele mai bune soluţii. Imunizarea într-un procent cât mai mare a populaţiei active ar fi răspunsul nu doar pentru sănătatea colectivă, ci şi pentru sănătatea economiei, la fel de importantă.

„Se ridică întrebarea dacă vaccinarea anti-Covid nu ar trebui să devină un beneficiu extrasalarial oferit de companii angajaţilor proprii. În mod cert, nu va fi posibilă vaccinarea angajaţilor la sediul companiei, ci doar în locuri special amenajate, conform reglementărilor. Însă includerea vaccinării personalului în programele de wellbeing oferite de angajatori ar putea avea o contribuţie importantă pentru starea de bine a angajaţilor şi, implicit, a companiei. 

Beneficiile potenţiale ale unei astfel de măsuri sunt de ambele părţi. Pentru companii, cel mai important lucru este că îşi vor menţine angajaţii sănătoşi şi productivi. Acest lucru înseamnă mai puţine ore de concediu medical şi o eficienţă mai mare. Pe lângă imunitatea personalului, vaccinarea ar mai putea oferi un avantaj: creşterea moralului atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori. Iar acesta este un aspect deloc de neglijat în aceste vremuri tulburi. 

Deşi vaccinarea nu este obligatorie, managerii pot încuraja personalul să facă acest demers, oferindu-le cât mai multe informaţii posibile legate de importanţa vaccinării, riscurile şi beneficiile aferente. De pildă, răspunsuri la întrebări precum: Cât de sigur este vaccinul? Cui pot raporta efectele adverse ale acestuia? Mai trebuie să mă vaccinez dacă am avut deja boala? Trebuie să port mască şi să evit contactul apropiat dacă am fost vaccinat? Sunt temeri fireşti, la care angajatorii pot contribui cu răspunsuri. De ce este important acest proces? Informaţiile insuficiente despre vaccinarea anti-Covid reprezintă unul dintre principalele motive pentru care românii sunt reticenţi la vaccinare, după cum au relevat rezultatele unui sondaj efectuat recent de INSCOP Research.

Vestea bună este că, potrivit aceluiaşi sondaj, peste 55% dintre români sunt dispuşi să se vaccineze în acest an, iar jumătate dintre cei 40% care au răspuns negativ şi-ar putea schimba opinia în viitor. Rezultă însă nevoia unei diversităţi mai mari a surselor sigure de informare. În acest sens, angajatorii pot avea un rol foarte important în prevenirea şi combaterea dezinformărilor legate de campania de vaccinare anti-Covid. Cum? Printr-o campanie internă de comunicare susţinută, care să aibă ca scop educarea personalului, într-un limbaj simplu, adaptat la specificul şi particularităţile organizaţiei. Compania poate apela, de asemenea, la opiniile unor experţi în sănătate, care să demonteze miturile legate de vaccinare.

Aşadar, o mai mare implicare a angajatorilor pentru creşterea ratei de vaccinare ar putea fi una dintre „formulele magice” pentru ca sănătatea economiei să revină la parametrii normali de funcţionare cât mai curând”, a explicat specialistul în resurse ummane.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite