Vânzarea terenurilor agricole către străini ar putea fi restricţionată. Proiectul a fost repus pe agenda Comisiei de agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agricultura - teren agricol FOTO Mediafax

Comisia de agricultură din Camera Deputaţilor a reluat miercuri discuţiile pe tema restricţiilor care pot fi impuse în cazul vânzării terenurior agricole către persoane fizice sau juridice străine.

Preşedintele Comisiei pentru Agricultură, Alexandru Stănescu a propus ca proiectul să intre în cursul legislativ fără vreo prevedere legată de limitarea suprafeţelor ce pot fi cumpărate, scrie economica.net.

"Şi eu sunt de acord că trebuie studii (pentru a se stabili limitele n.red), dar dacă vrem să stăm un an de zile cu legea şi o să ne trezim că este prea târziu. Putem face legea fără plafoane şi când avem studiu nu ne opreşte nimeni să facem completări. Propun să ne apleăm la legea cum am lucrat la ea, să îi dăm o formă şi după, în urma studiului pe care îl cerem, vom băga şi un plafon", a declarat Stănescu răspunzând vicepreşedintelui Comisiei.

Proiectul a fost adoptat de Senat în luna mai a anului trecut, Guvernul emiţând un punct de vedere în urmă cu un an.

Proiectul de lege care prevede să restricţioneze achiziţiile pământurilor de către străini, prin modificara Legii 17/2014,  a fost introdus de executivul român pe lista priorităţilor legislative în următoarea sesiune parlamentară.

”Din 2014 până în primul semestru al anului 2017 au fost vândute 469.984 hectare de teren. Evaluările efectuate, privitoare la aplicarea legii şi evoluţiile pe piaţa funciară, au identificat aspecte care implică necesitatea modificării condiţiilor de vânzare a terenurilor agricole, astfel încât tinerii să aibă acces pe piaţa funciară, să se realizeze exploataţii economice care să producă pentru piaţă, comasarea terenurilor agricole, precum şi diminuarea achiziţiei terenurilor pe piaţa funciară pentru scopuri speculative”, se spune în expunerea de motive a proiectului.

Prima modificare prevede dreptul de preempţiune. Vânzătorul va fi obligat să vândă terenul mai întâi co-proprietarului sau rudelor de până la gradul I, apoi arendaşilor, tinerilor fermieri, vecinilor şi Agenţiei Domeniilor Statului, exact în această ordine.

În acelaşi timp, în cazul în care proiectul va fi adoptat, persoanele fizice care doresc să cumpere un teren agricol mai mare de 30 de hectare vor trebui să aibă domiciliul sau reşedinţă pe raza localităţii unde se află terenul şi să desfăşoare activităţi agricole în raza localităţii cel puţin cinci ani până la publicara anunţului cu oferta de vânzare a terenului.

Companiile vor fi obligate să aibă adresa juridică sau sediu secundar în raza localităţii terenului propus spre vânzare, să desfăşoare activităţi Agricole în acea zonă cel puţin 5 ani până la publicarea anunţului de vânzar, iar venituril obţinute din activităţi Agricole să reprezinta cel puţin 75 la sută din veniturile obţinute în ultimii 3 ani.

Pentru a evita speculaţii pe piaţa funciară, proiectul reglementează şi obligativitata utilizării stricte a terenurilor agricole pentru desfăşurarea activităţilor agricole de către proprietarii acestor terenuri, fie în regim de exploatare directă, fie prin încheierea contractelor de arendare.

Totodată, potrivit proiectului de lege, terenurile agricole situate în extravilan vor putea fi vândute doar după o perioadă de 15 ani de la data cumpărării.

În prezent, în România aproximativ 800 de cetăţeni străini şi companii străin deţin pest 400 mii de hectare de teren arabil.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite