Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Vârsta de pensionare ar putea fi redusă pentru românii care lucrează în condiţii deosebite

15
18 Apr 2021 12:24:42
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Autorităţile vor modificarea legislaţiei privind sistemul de pensii publice prin reducerea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au lucrat în condiţii deosebite de muncă, conform unui proiect de lege înregistrat la Senat în această săptămână.

Potrivit Ziarului Financiar, propunerea prevede reducerea cu 5 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă, faţă de cele 4 luni care sunt prevăzute în prezent.
 
Astfel, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite sau în condiţii speciale se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale, după cum urmează:
 
 - 5 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă;
 
Conform legislaţiei, locurile de muncă în condiţii deosebite sunt considerate “locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor”.
 
Ca şi exemplu, cei care au realizat stagiul de cotizare realizat în condiţii deosebite (ani împliniţi) în cuantum de 1 an vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 luni, iar cei care au realizat stagiul de cotizare realizat în condiţii deosebite (ani împliniţi) în cuantum de 30 ani vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 15 ani şi 8 luni.
 
Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

G M
18.04.2021, 12:37:14

Condiții deosebite. Adică Justiție, Miliție, Administrație, peste tot acolo unde se dau sporuri ciudate pentru aceste ”condiții” ?

+6 (8 voturi)
dumitru lazar
18.04.2021, 12:54:44

Conditii deosebite intilnim in unele ramuri industriale plus acolo unde sindicatele au pretentii , cei de mai sus ( adaugam aici si politrucii ) beneficiaza de conditii EXCEPTIONALE sint coloana vertebrala a statului corupt .

-1 (9 voturi)
dumitru lazar
18.04.2021, 12:51:00

30 ani x 5luni reducere pe an , egal 150 luni adica 12 ani si 6 luni reducere .

-5 (7 voturi)
Mihai Popescu
18.04.2021, 13:47:43

Este ceva normal ! Pai ce conditii deosebite are unul din armata, politie, jandarmerie, SRI, SIE etc. ca sa se pensioneze la 50 de ani pt. pensii speciale nemuncite f.f. mari ? Daca este jaf atunci sa fie jaf pt. toata lumea. Mai ales pt. cei care muncesc cinstit 45 de ani si primesc pensii de mizerie.

-3 (9 voturi)
PaulC
18.04.2021, 15:15:15

Se pare ca senatul a terminat treaba cu relansarea economiei, problemele in educație și sănătate, infrastructura e ok, așa că și-au găsit timp să mai caute niște portițe prin care să plătească pensii nesimțite. E PSDul la putere ?

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările