Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Vârsta de pensionare, redusă pentru anumite categorii. Legea a fost deja promulgată

25
14 Nov 2019 08:55:10
Autor: Afrodita Cicovschi

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri o lege care permite anumitor categorii de angajaţi să se pensioneze înainte de vârsta standard de pensionare aplicată majorităţii.

Legea promulgată miercuri amendează Legea 263/2010, prin acordarea unei perioade suplimentare la vechimea în muncă, de patru luni, pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă, reducerea vârstei standard de pensionare începând cu primul an de stagiu de cotizare realizat în aceste condiţii, conform Agerpres.

Potrivit actului normativ, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite sau în condiţii speciale se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, ce constituie stagii de cotizare în condiţii normale şi anume patru luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă, faţă de trei luni cât se prevede în prezent.

Prin aceste modificări se doreşte o rezolvare a problematicii actuale privind condiţiile grele, deosebite de muncă. Munca desfăşurată în astfel de condiţii impune şi obligă la un efort sporit şi un grad de pericol profesional suplimentar, au explicat iniţiatorii, aceştia dând ca exemplu salariaţii din Complexul Energetic Oltenia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

STAN MITU
14.11.2019, 09:41:03

Buna ziua.Iar se face discriminare, de ce numai ulterior datei de 01 aprilie 2001, si nu pentru toti cei care au lucrat in aceleasi conditii si inaintea acestei date? Cei care au initiat acesta lege ar face bine sa corecteze aberatia .

+5 (5 voturi)
Gogu Gogulescu
14.11.2019, 11:00:56

Domnul Stan eroare, nu este discriminare, v. art.17 alin.(1) din L 263/2010 privind sistemul unitar de pensii.. Discriminarea intervine atunci cand respectivele modificari nu se aplica si celorlalte categorii de personal care lucreaza in conditii deosebite ex, militari, politisti, jandarmi pompieri, etc.

-1 (1 vot)
Matei Basarab
14.11.2019, 11:06:15

Aiurea! Este campanie. La anul sunt parlamentare si locale. Trebuie votat cine trebuie. Si asa punctul de pensie este vai de capul lui.... Cum ramane cu :"statul roman asigura un trai DECENT cetatenilor"? Ce inseamna DECENT? Cum il asigura?

+1 (1 vot)
Matei Basarab
14.11.2019, 11:09:25

@Gogu Gogulescu "personal care lucreaza in conditii deosebite ex, militari, politisti, jandarmi pompieri, etc." Nu stiam ca aia enumerati de tine lucreaza in conditii deosebite. Sau poate ai dreptate! D-l colonel daca nu-i atent isi varsa cafeaua pe camasa si se opareste! Conditii deosebite: mina, combinate unde manevreaza substante toxice, etc nu in birou sau batand mosi si babe pe strada.

+3 (5 voturi)
Tăunu
14.11.2019, 11:33:12

Experţii iniţiatori ar face bine să ne explice nouă alt lucru, cum se face că cei pensionaţi pentru condiţii grele de muncă, pe la 45 de ani, se reangajează, majoritatea sunt reangajaţi, înseamnă că, condiţiile nu-s chiar aşa de grele ? Cei pensionaţi la 65 de ani nu se mai reangajează, sunt sătui de lucru. O nouă discriminare la adresa cetăţeanului care a lucrat normal !

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările