Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Veniturile românilor bogaţi, de 7,2 ori mai mari decât ale celor săraci

0
8 Dec 2017 13:14:35
Autor: Afrodita Cicovschi

Diferenţele financiare dintre veniturile românilor au crescut accelerat anul trecut, ajungând ca familiile considerate bogate să aibă venituri de 7,2 ori mai mari decât ale celor considerate sărace. Cea mai mare inegalitate se înregistrează în rândul celor apţi de muncă, faţă de pensionari.

În anul 2016, persoanele din gospodăriile considerate bogate au obţinut un volum total de venituri de 7,2 ori mai mare decât persoanele din gospodăriile considerate sărace, notează agerpres.ro, citând INS. Potrivit Institutului, indicele inegalităţii veniturilor a avut o creştere accelerată până în anul 2015, când a atins şi maximul perioadei (8,3%), însă în 2016 a scăzut la valoarea atinsă şi în 2014. 
 
“Cum era de aşteptat, inegalitate mai mare a veniturilor băneşti disponibile se înregistrează la persoanele cu vârsta sub 65 de ani, faţă de cele cu vârsta peste 65 de ani care sunt dependente numai de venituri din transferuri sociale”, se arată în document.
 
Potrivit acestuia, persoanele sărace au avut în medie un venit bănesc disponibil care a reprezentat 63,8% din valoarea pragului de sărăcie stabilit pentru 2016.
 
„Pe ansamblu, deficitul median relativ este mai crescut la bărbaţi decât la femei, ceea ce înseamnă că persoanele sărace de sex feminin se situează la o distanţă relativ mai mică faţă de pragul de sărăcie. În anul 2016, această diferenţă s-a accentuat cu 2,6 puncte procentuale (37,6% la masculin faţă de 34,8% la feminin). Deficitul median relativ de venituri cu care se confruntă populaţia săracă a avut un trend crescător din 2013 până în 2015 (de la 33,6% până la 38,2%), în 2016 scăzând uşor la 36,2%”, precizează INS.
 
Deficitul median relativ este un indicator de profunzime a sărăciei, care semnifică „distanţa” la care se află venitul unei persoane sărace până la nivelul pragului, de la care persoana ar înceta să mai fie considerată săracă, calculat ca procent din pragul de sărăcie.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii