Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Veşti bune pentru copiii României. Alocaţiile cresc de la 1 ianuarie

2
14 Nov 2019 10:55:32
Autor: Afrodita Cicovschi

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri Legea pentru completarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, care prevede majorarea acesteia începând cu data de 1 ianuarie 2020.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2020, alocaţiile pentru copii vor creşte anual pentru a acoperi inflaţia şi pentru a le asigura copiilor o alocaţie cât mai decentă". 
  
Iniţiativa legislativă prevede că alocaţia pentru copii “se stabileşte în raport cu indicatorul social de referinta” (ISR). Rata medie a inflaţiei în anul 2018 a fost de 4,6%, iar BNR estimează o rată la final de 2019 de 4,2%. 
  
 (1) Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte în raport cu indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR, după cum urmează: 
 
 a) 0,6 ISR pentru copiii cu vârstă de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap); 
  
 b) 0,3 ISR pentru copiii cu vârstă cuprinsd între 2 şi 18 ani, precum şi pentru ţinerii prevăzuţi la art. 1 alin (3). 
   
Proiectul a fost înregistrat la Senat în 11 septembrie 2018 şi a fost respins în 14 februarie, dar a trecut de Cameră Deputaţilor, care este for decizional. 
  
“Tara noastră se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte sumele cheltuielilor pentru alocafiile destinate copiilor.”, se arată în expunerea de motive. 
  
Inflaţia a crescut alarmant în ultima perioadă, iar efectele asociate acesteia devin o povară serioasă pentru familiile din România, care îşi susţin cu greu existenţa. De asemenea, migraţia românilor spre alte ţări pentru un trai mai bun reprezintă o problemă alarmantă pentru natalitate şi pentru demografia ţării., subliniază iniţiatorii proiectului – Robert Sighiartău şi Dumitru Mihăilescu, deputaţi PNL. 
  
 Robert Sighiartău este şi iniţiatorul proiectului care a dus la dublarea alocaţiei. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

A.G.
14.11.2019, 14:57:18

Daca suntem pe ultimul loc, atunci ar trebui la sfarsitul anului, din baza pentru impozitul pe salariu/venit, sa se deduca cheltuielile efectuate cu copii: haine, mancare, jucarii, rechizite, vacante, combustibil dus-adus scoala, activitati extrascolare, etc., cam tot ceea ce tine de cresterea si educarea unui copil, pe baza bonurilor fiscale.

+1 (1 vot)
Miles Smith
14.11.2019, 19:07:19

Thank you so much for this. I was into this issue and tired to tinker around to check if its possible but couldnt get it done. Now that i have seen the way https://filezilla.software/ you did it, thanks guys with regard

Modifică Setările