Viceguvernator BNR:  Darea în plată ar putea aduce „soluţii de finanţare supuse legislaţiei altor state”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Olteanu nu exclude „soluţii de finanţare supuse legislaţiei altor state”, în contextul în care apare Legea dării în plată FOTO: Eduard Enea
Bogdan Olteanu nu exclude „soluţii de finanţare supuse legislaţiei altor state”, în contextul în care apare Legea dării în plată FOTO: Eduard Enea

Legea dării în plată ar putea conduce la apariţia în România a unor „soluţii de finanţare supuse legislaţiei altor state”, susţine viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.


Declaraţia lui Olteanu vine în contextul în care piaţa Uniunii Europene este liberă pentru serviciile financiare, transmite Mediafax.

„Capacitatea şi inventivitatea cetăţeanului care doreşte să ia credit, respectiv a industriei care doreşte să facă afaceri sunt mari. Putem să întâlnim foarte multe scenarii. Este util să realizăm că ne aflăm pe o piaţă a Uniunii Europene care este liberă pentru serviciile financiare şi că este posibil să apară soluţii de finanţare supuse legislaţiei altor state, dacă acelea vor fi mai atrăgătoare pentru consumatori. Pot să apară foarte multe formule complicate”, arată Bogdan Olteanu.

Viceguvernatorul a refuzat, însă, să afirme explicit, răspunzând unei întrebări, dacă bănci din alte ţări UE vor putea să dea credite în România, în baza pieţei libere a serviciilor financiare din UE, fără a i se aplica legea dării în plată.

„Serviciile financiare circulă liber în întreg spaţiul european. Cei care vor dori să gândească o asemenea schemă, o vor gândi. (...) Depinde după caz. O bancă (străină, n.r.) nici nu trebuie să vină în România, ea poate să opereze inclusiv de acolo. (...) Nu trebuie să-ţi înfiinţezi bancă în România pentru a da credite în România, aşa cum o bancă din România nu trebuie să-şi înfiinţeze o societate bancară proprie în Italia ca să dea credite în Italia. Le poate da de aici. Sau alte operaţiuni bancare. (...) Şi acum puteţi lua credit de la o bancă străină. Răspunsul este după caz şi în funcţie de legislaţia din ţara străină şi din România. Nu există un răspuns standard, există diverse ipoteze”, a mai precizat Olteanu.

Potrivit legii dării în plată, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri. Modificările au fost intens criticate de către reprezentanţii băncilor.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite