Victor Ponta despre liberalizarea gazelor: Să nu ajungem în situaţia în care operaţia a reuşit, dar pacientul a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea problemă a României în acest moment este piaţa energiei, la energie electrică a scăzut preţul, dar au fost şi alte implicaţii negative, în vreme ce la piaţa gazelor avem doar doi producători, unul la care deciziile se iau la Viena şi unul la care deciziile se iau la DNA, a declarat premierul Victor Ponta la lansarea raportului privind activitatea pe 2013 a Consiliului Concurenţei.

"E greu să păstrezi un echilibru când ai doar doi jucători, unul la care deciziile se iau la Viena, la celălalt se iau la DNA. Marii consumatori trebuie să supravieţuiască acestei reforme, altfel s-ar putea să ajungem în situaţia aceea în care operaţia a reuşit, pacientul a murit. Noi vrem că pacientul să supravieţuiască", a afirmat Ponta.

El a mai spus că o parte a creşterii economice a ţării noastre de anul trecut a fost şi dată şi de competitivitatea marilor consumatori.

Petrom este deţinută de către grupul austriac OMV, iar în cazul unor facilităţi oferite anterior de către Romgaz marilor consumatori industriali au fost deschise mai multe dosare, precum cel în care sunt implicaţi foştii miniştri ai Economiei Adriean Videanu şi Varujan Vosganian, dar şi omul de afaceri Ioan Niculae.

Reprezentanţii Azomureş s-au plâns ieri că din cauza liberalizării preţurilor la gaze, compania se vede în situaţia de a fi forţată să închidă activitatea. Recent, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, avertiza producătorii interni de gaze că Guvernul ar putea impune o suprataxa de 97% pe veniturile liberalizarea gazelor dacă se vor pierde locuri de muncă, iar consumul de gaze va scădea.

Mai puteţi citi:

România se poate întoarce în recesiune. Liberalizarea gazelor va duce la pierderea a 525.000 de locuri de muncă, cu un impact de 6,3 miliarde de euro

Liberalizarea preţurilor la producţia internă de gaze naturale va duce la scăderea cu 50% a industriei, ceea ce înseamnă pierderea a 525.000 de locuri de muncă, creşterea cu 4% a şomajului şi dispariţia a 6,3 miliarde de euro din Produsul Intern Brut (PIB) al României, potrivit unui studiu Deloitte, prezentat de către Valeriu Binig, director pe probleme de energie în cadrul firmei de consultanţă.

ArcelorMittal: Preţul gazelor în România va fi mai mare decât cel din Uniunea Europeană după liberalizare

Preţul gazelor pe piaţa din România va fi aliniat la cel de import la finele perioadei de liberalizare, însă preţul la care România importă gaze este mai mare decât cel de pe pieţele europene, a declarat Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.

Azomureş: creşterea continuă a preţului la gazelor ar putea afecta investiţii de 200 de milioane de euro

Producătorul de îngrăşăminte Azomureş a pregătit investiţii pentru modernizare de 200 milioane euro în următorii doi ani, dar este posibil să nu le poată susţine din cauza preţului în creştere al gazului, care îi micşorează profitul.

Havrileţ, ANRE: Preţul gazelor de producţie internă se va dubla pentru industrie

Consumatorii industriali vor plăti de două ori mai mult pentru gazele naturale de producţie internă, respectiv 380 de dolari pe mia de metri cubi, în acest moment preţul fiind la jumătate.

Cealaltă faţă a liberalizării preţurilor la energie şi gaze: profitul E.ON a crescut „semnificativ“ în România, deşi vânzările au scăzut

Profitul E.ON în România a crescut „semnificativ“ în primele nouă luni ale anului, deşi volumul vânzărilor a fost mai redus, evoluţie datorată şi procesului de liberalizare a preţurilor pe piaţa energiei şi gazelor naturale, potrivit unui raport prezentat de către grupul german, citat de Mediafax.

Industria contestă liberalizarea pieţei gazelor: Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom. Către ce liberalizăm?

România şi-a asumat liberalizarea pieţei gazelelor naturale, însă nu se cunoaşte care este nivelul către care trebuie făcute scumpirile, din moment ce Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Scrisoarea către FMI: Calendarul de liberalizare a gazelor pentru industrie a fost extins până în 2015

Liberalizarea preţurilor pentru gazele naturale utilizate în industrie se va face până la sfârşitul anului 2015, după ce anterior termenul era stabilit pentru finele anului viitor, potrivit unui draft al scrisorii de intenţie agreate de către Guvernul României cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Companiile de utilităţi nu vor amânarea liberalizării la gaze, deşi recunosc că anumite industrii sunt afectate

Companiile de utilităţi din România au „înţelegere” pentru faptul că anumite industrii sunt afectate de liberalizarea preţului la gaze, dar nu doresc amânarea calendarului pentru că nu ar fi „un semnal tocmai bun”, potrivit unui comunicat remis de ACUE în urma întâlnirii cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Niţă negociază cu Uniunea Europeană acordarea de facilităţi consumatorilor industriali de gaze

Autorităţile doresc acordarea de facilităţi consumatorilor industriali de gaze naturale şi poartă negocieri cu Comisia Europeană pe această temă, a anunţat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite