Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Victorie majoră pentru Apple: A doua cea mai înaltă instanţă europeană a anulat ordinul prin care UE îi cerea plata unor taxe retroactive de 13 miliarde de euro

0
16 Jul 2020 06:23:04
Autor: News.ro
Apple
Apple

Apple a obţinut miercuri o victorie majoră, a doua cea mai înaltă instanţă europeană respingând ordinul Uniunii Europene ca producătorul iPhone să plătească Irlandei taxe retroactive în valoare de 13 miliarde de euro, decizie care dă o lovitură încercării blocului comunitar de a desfiinţa acordurile convenite de unele guverne cu companii multinaţionale pentru facilităţi fiscale, transmite Reuters.

Comisia Europeană a afirmat acum patru ani că Apple a beneficiat de ajutor de stat ilegal prin intermediul a două decizii ale Irlandei care au redus artificial obligaţiile fiscale ale companiei timp de două decenii, până la un minim de 0,005% în 2014.

”Curtea generală anulează decizia contestată deoarece Comisia nu a reuşit să demonstreze, conform standardelor legale, că a existat un avantaj pentru obiectivele prevăzute în Articolul 107(1) TFEU1”, au spus judecătorii, referindu-se la regulile UE referitoare la concurenţă.

Potrivit judecătorilor, Executivul UE a greşit afirmând că cele două filiale ale Apple din Irlanda, Apple Sales International (ASI) şi Apple Operations Europe (AOE), au beneficiat de avantaje economice selective şi, prin extensie, de ajutor de stat.

Apple a salutat decizia, afirmând că acest caz nu este despre câte taxe plăteşte ci unde ar trebui să le plătească.

Irlanda, care a contestat decizia Comisiei Europene alături de Apple, a afirmat că a fost întotdeauna clar că nu a oferit un tratament special unei companii americane.

Înfrângerea comisarului pentru Concurenţă Margrethe Vestager ar putea slăbi sau întârzia alte cazuri împotriva acordurilor convenite de Ikea şi Nike cu Olanda, precum şi un acord al Huhtamaki cu Luxemburgul.

Anul trecut, aceeaşi curte a respins solicitarea lui Vestager ca Starbucks să plătească retroactiv Olandei taxe de până la 30 de milioane de euro.

Într-un alt caz, curtea a respins decizia sa împotriva unui program fiscal belgian cu 39 de companii multinaţionale.

Vestager a spus că va studia decizia curţii şi va analiza posibilii paşi viitori. Comisia poate face contestaţie la Curtea Europeană de Justiţie, cea mai înaltă instanţă din UE.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii