VIDEO Cum arată prima autostradă din Moldova: Cât s-a lucrat de când Comisia Europeană a cerut lămuriri autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
centura bacau

Prima autostradă din Moldova, A7, cea care va străbate regiunea de la Nord la Sud, unind-o cu Muntenia, face progrese vizibile: jumătate din varianta ocolitoare a Bacăului (16 km) va fi la profil de autostradă, la doar câteva luni de când Comisia Europeană a cerut lămururi autorităţilor.

Lucrările la Varianta Ocolitoare Bacău au ajuns la un stadiu de circa 66%, constructor fiind asocierea de companii româneşti UMB-Tehnostrade, chiar din zonă, scrie Hotnews.

Contractul de circa 668 milioane de lei a fost semnat în decembrie 2018, după un an de licitaţie, iar lucrările efective au început în martie 2019.

Contractul are un termen de proiectare şi execuţie de 3 ani pentru toată centura (16,27 km de autostradă plus 14,54 km de drum naţional cu o bandă pe sens).

Cu toate acestea, proiectul are şanse bune de a fi gata înaintea termenului, iar bucata de autostradă ar putea fi deschisă traficului la începutul anului 2021.

Deja pe multe zone constructorul a aşternut asfaltul, ba a şi montat parapete în multe puncte.

În prezent, o mare atenţie este dată finalizării podului lung de peste 1,2 kilometri care supratraversează râul Bistriţa şi albia sa. Podul este unul dublu, cu două fire, şi are nu mai puţin de 31 de deschideri. La momentul actual se lucrează la suprabetonarea podului, dar şi la montarea unui alt pod metalic ce va supratraversa canalul Bistriţa.

Imaginile au fost publicate de forumul peundemerg.ro

Comisia Europeană a cerut clarificări

La începutul lunii februarie, Directoratul general regional al Comisiei Europene a trimis o scrisoare Ministerului Fondurilor Europene prin care cerea măsuri concrete de conservare pentru cele trei situri Natura 2000 de pe traseul centurii (Siretul Mijlociu, Lacurile de Acumulare Buhuşi-Bacău Bereşti şi Piatra Şoimului-Scorţeni-Gârleni), potrivit sursei citate. De asemenea, oficialii europeni se arată îngrijoraţi că proiectul ar putea afecta pădurile de plop alb şi salcie albă din regiune şi cere României dovezi că nu va exista un asemenea impact.

În plus, Comisia Europeană a solicitat lămuriri în ceea ce priveşte procesul de achiziţii, arătând că lipsesc indicatorii de progres. Oficialii europeni au semnalat şi neclarităţi legate de costurile de mentenanţă ale autostrăzii, arătând că sumele indicate de autorităţi diferă semnificativ de cele care apar în alte proiecte similare, precum autostrada Sibiu – Piteşti.

Centura ocolitoare a Bacăului reprezintă primii kilometri în regim de autostradă din Moldova. Investiţia de aproximativ 670 de milioane de lei, fără TVA, a demarat în teren în martie 2019, iar constructorul are de executat aproape 31 de kilometri în total, din care 16,3 km de autostradă (A7) şi 14,5 km de drum naţional.

Recent, Comisia Europeană mai a trimis României o scrisoare prin care solicită clarificări cu privire la Autostrada Piteşti-Sibiu, datorită faptului că ţara noastră nu a explicat cum va proteja siturile Natura 2000 aflate pe traseul viitoarei autostrăzi. Un exemplu des citat în presă a fost cel al gândacului Morimus Funereus.

Autostrada Siret – Bacău – Ploieşti (A7)

Autostrada sau drumul expres pe ruta Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani ar urma să aibă o lungime de aproape 330 km şi are menirea să preia traficul pe ruta Nord-Sud, acolo unde se înregistrează cele mai mari valori ale traficului din Moldova şi care în prezent se desfaşoară pe DN2, un drum naţional cu câte o bandă pe sens.

Autostrada ar urma să  traverseze Moldova de la Nord, de la graniţa cu Ucraina, la Sud realizându-se astfel o conexiune cu Muntenia şi Bucureşti. Noua linie rutieră va decongestiona traficul pe porţiuni de drum pe care acesta este considerat a fi foarte intens (peste 16.000 de autovehicule zilnic) sau intens (8.001 – 16.000 autovehicule zilnic). Costul pentru acest proiect a fost estimat de autorităţi la 1,35 miliarde euro.

Sunt patru sectoare ale proiectului:

Ploieşti – Buzău (65 kilometri)

Buzău – Focşani (72 kilometri)

Focşani – Bacău (110 kilometri)

Bacău – Paşcani (82 kilometri)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite