VIDEO Chiriţoiu: Preţul carburanţilor va putea fi comparat online, chiar dacă petroliştii nu sunt încântaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luna viitoare va fi lansată o nouă aplicaţie a Monitorului preţurilor, referitoare la preţul carburanţilor, a afirmat pentru „Adevărul” Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consilului Concurenţei, într-un interviu în care a prezentat priorităţile instituţiei pentru anul în curs.

„Am făcut licitaţia anul trecut şi vom plăti anul acesta, imediat după ce vom avea bugetul publicat în Mnitorul Oficial. Vrem să includem preţurile carburanţilor în Monitorul Preţurilor, chiar dacă companiile petroliere nu sunt încântate. Vrem să punem datele culese de Consiliu la dispoziţia unor platforme precum Waze, Google map”, a spus Chiriţoiu.

Acesta aspus că astfel de comparatoare există şi la nivelul ANCOM, pentru comunicaţii, ANRE, pentru energia electrică, şi că ANPC va face un comparator al preţurilor din sectorul bancar.

„Sper să apară curând comparatorul preţurilor bancare la ANPC. Sunt lucruri pe care le fac diferite instituţii ale statului. Avem o lege în fază finală în Parlament care ne va permite să strângem date. Atunci vom putea face comparatoare. Ne gândim şi la asigurări de viaţă. Vrem să fie mai puternică concurenţă între benzinării”, a spus Chiriţoiu.

Aplicaţia Monitorul Preţurilor va fi finalizată până la jumătatea lunii martie, urmând ca apoi companiile să încarce datele, informează Consiliul Concurenţei.

Aplicaţia este realizată de compania Maguay, un contract cu valoarea de 1,422 milioane lei ( peste 305.000 euro) fiind semnat în acest sens la sfârşitul lunii decembrie 2018.

Noua platformă online va conţine atât forma extinsă a Monitorului Preţurilor pentru alimente, instrument lansat de autoritatea de concurenţă la sfârşitul anului 2016, cât şi un comparator al preţurilor pentru carburanţii auto.

Instituţia apreciază că dezvoltarea acestui sistem de monitorizare a preţurilor va conduce la transparentizarea pieţei pentru consumatori, permiţându-le să se informeze cu privire la preţurile practicate de către principalii distribuitori cu amănuntul a produselor alimentare, respectiv de principalele reţele de distribuţie a carburanţilor auto, astfel încât aceştia să poată alege produsele (carburanţii auto şi alimente) cu cel mai bun raport preţ-calitate

Atât platforma web cât şi aplicaţiile mobile vor oferi multiple facilităţi de căutare, sortare şi filtrare a datelor, în completarea instrumentului pe care Consiliul Concurenţei l-a lansat în 2016.

„Vom continua şi alte investigaţii: pe bănci, pe tema branşamentelor la energie”

În ce priveşte priorităţile Consiliului, Chiriţoiu a spus că în 2019 se vor continua investigaţiile pe teme bancare, ale branşamentelor, contractele de deszăpezire, etc.

„Venim după un an foarte intens, din punct de vedere al sancţiunilor. A fost un an  record, cu 93 milioane euro amenzi totale. Vom continua şi alte investigaţii. Cele pe teme bancare, pe tema costului branşamentului. Vrem să ne asigurăm că firmele nu abuzează de clienţii captivi. Ca să debranşezi trebuie să ai nevoie de acordul distribuitorului şi vrem să ne asigurăm că nu există monopol. Vom discuta şi cu ANRE”, a afirmat Chiriţoiu.

Alte investigaţii aflate în curs de desfăşurare sunt cele privind licitaţiile trucate, contractele de deszăpezire, pentru care ancheta este aproape de finalizare, semnalizarea drumurilor naţionale, achiziţiile Transelectrica.

„În plus, vom termina investigaţia pe zona lemnului, cea legată de licitaţiile Romsilva. Mai avem investigaţii pe tema medicamentelor, a imunoglobulinelor, unde suspectăm o înţelegere între producători pentru a forţa Guvernul să le acorde facilităţi”, a mai spus şeful Consiliului Concurenţei.

Despre amenzi, Chiriţoiu a spus că acestea se duc la bugetul de stat şi că acestea ar trebui să fie un şoc foarte mare pentru compania sancţionată şi „să fie învăţătură de minte şi pentru alte companii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite