VIDEO Daea arată cât de dăunători sunt cormoranii. Ce a postat ministrul pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
daea bruxelles

Ministrul Agriculturii Petre Daea a postat luni pe pagina sa de Facebook un videoclip prin care insinuează cât de dăunători sunt cormoranii.

UPDATE 15.46 Petre Daea şi-a şters postarea. 

„Priviţi-l”, arată Petre Daea, postând un videoclip cu un cormoran care înfulecă pe nerăsuflate un lighean cu peşte.

Joi, Petre Daea a declarat că, pentru fermele pescarilor din România, cormoranii sunt un pericol, fiind într-un număr prea mare. El a precizat că unii fermieri piscicoli care au fost nevoiţi să renunţe la afaceri şi să se reprofileze din cauza pierderilor înregistrate şi de aceea Comisia Europeană trebuie să găsească soluţii.

El a făcut aceste precizări în contextul discursului amuzant ţinut în Parlamentul European, unde Daea a prezentat, la Bruxelles, în Comisia pentru Pescuit din Parlamentul European, priorităţile pe care România le are în domeniul pescuitului în mandatul preşedinţiei Consiliul Uniunii Europene. În cadrul acesteia, el a spus: „A se vedea populaţiile de cormorani. (...) Cormoranii în România fac baie în piscine, nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât”.

Ulterior, el a reiterat această afirmaţie: „Unii fermieri piscicoli au fost nevoiţi să renunţe la afaceri şi să se reprofileze, să cultive terenurile pur şi simplu ca pe terenuri arabile, secând bălţile respective pentru că nu mai puteau face faţă. Este o îngrijorare la nivelul fermierilor români şi nu numai, ci şi a celor din alte ţări în ceea ce priveşte activitatea din acvacultură. Ei nu-şi mai pot dezvolta afacerea, nu mai pot accesa fonduri de la UE pentru că activitatea de pescuit este paralizată de numărul mare de cormorani, care, având protecţie, afectează populaţia de peşti. Ei nu se mai sperie de nimic, toate mijloacele care au fost folosite de fermierii piscicoli s-au dovedit ineficiente. Ei nu se mai sperie de om, intră în masa apei şi mănâncă peştele şi dezastrul este formidabil la pepinierele piscicole, cele care asigura continuitatea procesului piscicol şi împrospătarea resursei. Eu, într-adevăr, am avut o discuţie cu comisarul Vela (comisarul european Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, n.r.) în România despre cormorani, i-am spus-o şi lui aşa şi repet: cormoranii fac baie în piscină, aşa cum urşii bat la geamul românilor, aşa cum urşii au luat-o prin oraşele de munte şi dirijează circulaţia. Trebuie să găsim soluţii să reducem populaţia. Protejăm cormoranul, dar în biodiversitatea aceasta sunt şi peştii”, a declarat, pe 31 ianuarie, Petre Daea pentru Agerpres.

Producătorii din industria piscicolă confirmă spusele lui şi susţin că e nevoie de un plan de management al populaţiei de cormorani, deoarece din cauza lor pepinierele din România înregistrează pierderi uriaşe.

Eugen Cătălin Platon, preşedintele asociaţiei Romfish, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, la Iaşi că, intervenţia ministrului Agriculturii Petre Daea privind managmentul numărului de cormorani protejaţi la nivelul Uniunii Europene exprimă nu doar poziţia producătorilor din piscicultură din România, ci şi pe cea a fermierilor din Europa Centrală şi de Est.

„Considerăm intervenţia ministrului agriculturii Petre Daea ca exprimând nu doar poziţia producătorilor din piscicultură din România, dar şi pe cea a fermierilor piscicoli din Europa Centrală şi de Est, împreună cu care au existat consultări anterioare şi alături de care România încearcă să construiască un viitor acestei activităţi vechi de 5.000 de ani cu un rol hotărâtor în menţinerea biodiversităţii şi în salvarea stocurilor de peşte din mediul natural”, a spus Platon.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite