VIDEO Populism împins la extrem: PSD promovează OUG 114 ca fiind benefică României, deşi prevederile ei scumpesc traiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dragnea valcov teodorovici

PSD promovează OUG 114, cea care prevede încetarea plăţior la Pilonul II şi suprataxează băncile şi companiile din energie şi comunicaţii, lucru care se va răsfrânge puternic un buzunarele românilor, ca o măsură patriotică, cu efecte benefice asupra României, referindu-se însă numai la plafonarea preţului gazelor pe următorii 3 ani.

Un clip intitulat "România merită mai mult. Patrioţi în Europa", publicat recent pe Facebook pe pagina PSD, nu face însă nicio referire la lipsa consultării publice, la taxa asupra activelor financiare de 2% sau la faptul că furnizorii de energie electrică şi telecomunicaţii din România au anunţat deja că vor scumpi tarifele aplicate populaţiei pentru a putea suporta dările pe care trebuie să le plătească statului.

PSD nu pomeneşte nici de faptul că administratorii pensiilor private obligatorii, Pilonul II, se gândesc la modul cel mai serios să părăsească România în cazul în care OUG 114 nu va fi modificată astfel încât cerinţa de majorare a capitalului social să fie mai uşor de suportat.

Nu se spune niciun cuvânt nici despre posibilitatea ca noua formulă de calcul după care vor fi imozitate băncile pot duce la scumpirea creditelor, prin majorarea dobânzilor, chiar dacă acestea nu vor mai fi legate de creşterea ROBOR.

De altfel, senatorul PNL, Florin Cîţu, a precizat că OUG 114 (sub forma ei "renegociată") ar urma să permită Guvernlui următoarele:

- Pentru 2019 ţinta de creştere a creditării pentru fiecare bancă ar fi de 8%.

- Pentru 2019 ţinta de diminuare ar fi de -8,0%;

- Pentru 2019 marja de referinţă a dobânzii este de 4%;

- Băncile care se conformează plătesc o taxă pe active redusă (probabil aşa-numitul "stimulent pentru hărnicie");

- Băncile care nu se conformează plătesc o taxă pe active mai mare (adica aşa-numita "taxă pe lăcomie").

Teodorovici: Modificările OUG 114 nu vor multumi pe toată lumea

Pe de altă parte, chiar ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a recunoscut că modificările ce vor fi aduse OUG 114, nu vor mulţumi pe toată lumea.

“Ordonanţa 114 se va modifica săptămâna viitoare. (...) Va fi o propunere de ordonanţă joi. Ce este foarte clar şi agreat cu toţi actorii din piaţă se va regăsi pe masa Guvernului pentru a se modifica această ordonanţă. Pe zona bancară este un accept”, a spus Teodorovici, citat de Agerpres. 

Teodorovici a adăugat că “nu va fi un document care să-i mulţumească pe toţi cei implicaţi direct”.

“Categoric, nu o să fie un document care să-i mulţumească pe toţi, ca să zic aşa, cei direct interesaţi. Pe noi ne interesează foarte mult să mulţumim ceea ce înseamnă cetăţenii României, costuri mai mici la ce înseamnă împrumuturile în lei şi, desigur, pentru mediul de afaceri, finanţarea economiei reale. Asta a fost ceea ce noi am urmărit prin Ordonanţa 114 şi întărim prin aceste modificări pe care le vom face săptămâna viitoare”, a spus ministrul.

Conform lui Teodorovici, propunerile din noul text legislativ au la bază datele comunicate de Banca Centrală şi au fost transmise Băncii Central Europene.

“Sunt calcule foarte bine fundamentate, sunt doar datele primite de la Banca Centrală, pentru că dânşii deţin absolut toate datele legate de aceste dobânzi, media dobânzilor interbancare la toate intervalele de timp, deci este o propunere care efectiv are la bază elemente şi multe ca număr, ca substanţă, deci sunt propuneri fundamentate”, a precizat ministrul Finanţelor.

Economiştii au demontat însă punct cu punct declaraţiile populiste ale PSD în rivinţa Ordonanţei 114, arătând că ratele românilor nu pot scădea.

"Le promit oamenilor cărora le-au crescut dobânzile că le vor scădea ratele la credite. MINT! Nu au cum. Iar tot acest circ cu ROBOR-ul este penibil. Şi acesta este motivul pentru care trag de timp.

Preţul creditelor, ca orice alt preţ în economia de piaţă, este determinat de cererea şi ofertă pentru credite. Scade dacă scade cererea sau dacă creşte oferta. Oferta creşte pe termen lung doar prin competiţie", a concluzionat senatorul Florin Cîţu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite