VIDEO Primii kilometri de autostradă deschişi în 2020. Cum arată lotul Biharia-Borş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Punctul de trecere a frontierei Borş are 10 benzi FOTO Asociatia Pro Infrastructura
Punctul de trecere a frontierei Borş are 10 benzi FOTO Asociatia Pro Infrastructura

Sectorul Biharia-Borş din Autostrada A3 Transilvania, cu o lungime de 5,5 kilometri, aflat la graniţa cu Ungaria, a fost deschis circulaţiei vineri, fiind primul lot de autostradă inaugurat în 2020. Totodată, a fost s-a inaugurat şi noul Punct de Trecere al Frontierei Borş II, cu o lăţime de 10 benzi, fiind cel de-al 12 punct de trecere a frontierei în relaţia cu Ungaria.

Ministrul Transporturilor Lucian Bode, prezent la evenimentul de inaugurare, a declarat că „anul 2020 este anul construcţiei Autostrăzii Transilvania”.

El a mai precizat că în această lună vor fi daţi în trafic 25 de kilometri din Autostrada Transilvania. Cei 18 kilometri din Autostrada Transilvania situaţi în sectorul Iernut-Cheţani vor fi daţi în trafic în următoarele zile, a menţionat Bode.

Lucian Bode a precizat că în acest moment sunt în execuţie 25 de kilometri de autostradă, respectiv sectorul Târgu-Mureş – Ungheni şi Cheţani – Câmpia Turzii. De asemenea, sunt semnate contractele de proiectare şi execuţie pe sectoarele Chiribiş – Biharia, centura Sălajului şi pentru Nuşfalău – Suplacu de Barcău, însumând 55 de kilometri.

Ministrul a anunţat de asemenea că licitaţia de execuţie a celor 30 de kilometri de autostradă între Nădăşelu şi Zimbor a fost câştigată de o companie românească.

Ultimele două secţiuni din cele 10 sunt în pregătire pentru lansarea procedurii de achiziţie pentru proiectare şi execuţie, respectiv cei 41 de kilometri din tronsonul Zalău – Nuşfalău, inclusiv tunelul Meseş, precum şi tronsonul Suplacu de Barcău – Chiribiş, a mai spus oficialul.

„Niciun tronson din Autostrada Transilvania nu mai este blocat în acest moment”, a precizat Lucian Bode.

„Porţiunea de autostradă este o insulă de civilizaţie într-o ţară cu un deficit atât de mare de infrastructură şi reprezintă a doua conexiune a României cu reţeaua ungară şi europeană de autostrăzi”, arată Asociaţia Pro Infrastructură, într-o postare pe Facebook.

CNAIR a semnat în decembrie 2018 contractul pentru construcţia lotului Biharia – Borş cu asocierea TRAMECO SA – VAHOSTAV -SK a.s. – DRUMURI BIHOR SA – DRUM ASFALT SRL – EAST WATER DRILLINGS SRL pentru suma 134 milioane de lei. Ordinul de începere a fost emis pe 13 aprilie 2019.

Potrivit Asociaţiei Pro Infrastructură, acelaşi constructor, Selina-Trameco (România), va construi şi următorii 30 de kilometri din A3, aceştia aflându-se momentan în evaluări ale degradărilor suferite având în vedere că şantierul a fost părăsit acum mai bine de 7 ani.

„Ne exprimăm speranţa ca într-un timp cât mai scurt să avem constructori şi pe celalalte tronsoane necontractate pe A3 Cluj-Borş, în aşa fel încât această a doua poartă spre Europa să fie folosită la întreaga sa capacitate”, a precizat API.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite