Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Vieţile a mii de filipinezi depind exclusiv de veniturile realizate de menajerele şi bonele din România. Cât durează angajarea

16
21 Sep 2021 08:57:02
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Dacă pentru mulţi perioada pandemiei a reprezentat încă un moment de dezamăgire faţă de tot ce presupune viaţa în România, nu acelaşi lucru spun şi asiaticii veniţi să lucreze la noi în ţară, pentru a-şi susţine familiile aflate la mii de kilometri distanţă.

Ȋn contextul în care pandemia a lăsat fără locuri de muncă o parte semnificativă a populaţiei filipineze, WORK FROM ASIA, o agenţie de recrutare a personalului asiatic în România, observă un nou fenomen în rândul angajaţilor săi, în special în rândul a sute de bone şi menajere asiatice aduse în ţară, care acum resimt o presiune fără precedent de a trimite bani acasă.
 
Directorul general al agenţiei de plasare a personalului asiatic Bona de Nota 10, Magdalena Peisakh aduce în prim plan situaţia cu care se confruntă personalul asiatic venit să lucreze în România: ,,Faţă de situaţia din multe ţări asiatice, unde impactul pandemiei a fost unul crunt, din cauza legislaţiei dure impuse, în România angajaţii noştri se simt în siguranţă şi sunt recunoscători că se pot baza pe contractele lor de muncă de aici, prin intermediul cărora pot salva viaţa celor dragi de acasă.
 
Avem sute de bone şi menajere care odată cu pandemia au devenit şi mai indispensabile pentru familiile din România pentru care lucrează şi care la rândul lor resimt presiunea responsabilităţii pentru cei de acasă.”, a declarat Magdalena Peisakh.
 
Despre situaţia prin care trec angajatele asiatice din România deţine mai multe informaţii Magilyn Albitos, o filipineză care din iulie 2015 ocupă funcţia de asistent relaţii publice şi comunicare în cadrul companiei Bona de Nota 10. Una dintre cele mai mari agenţii de plasare a bonelor şi menajerelor din Asia în România. Printre atribuţiile sale se numără şi menţinerea în permanenţă a contactului cu bonele şi menajerele filipineze venite în România, în vederea asigurării unei bune integrări atât în ţară, cât şi în cadrul familiilor pentru care vin să lucreze.
 
,,Este foarte stresantă această situaţie pentru noi. Cei de acasă sunt speriaţi de ceea ce li se întâmplă, de faptul că nu pot munci în lockdown şi atunci rămân fără bani. Am rude care se confruntă cu foametea în formă agravantă, din cauza lipsei banilor.
 
Eu sunt un caz fericit, pentru că fiul meu se află în siguranţă cu banii trimişi de mine, din România. Ȋnsă ca mine sunt şi alte sute de filipineze care sunt foarte mulţumite că lucrează acum în România, însă trăiesc cu presiunea de a-şi ajuta cu bani şi alte rude, care pur şi simplu nu îşi pot găsi de lucru în acest moment în Filipine. Este de-a dreptul tragic ce se întâmplă”, a declarat Magilyn Albitos.
 
Pentru Nancy Balestero, o bonă filipineză angajată de aproape doi ani în ţară situaţia este similară: ,,Viaţa mea s-a schimbat foarte mult de când sunt în România. Ȋn primul rând financiar şi în al doilea rând din punct de vedere al libertăţii. Vin dintr-un loc cu reguli complet diferite. Aici sunt fericită să am zile libere, să fiu tratată cu respect şi să îmi pot ajuta financiar familia, în special acum când cei doi fii ai mei nu îşi pot găsi de lucru din cauza pandemiei.”, a concluzionat Nancy Balestero.
 
Provenite de la mii de kilometri distanţă, dintr-o cultură şi un mediu economico-financiar complet diferit, bonele asiatice se deosebesc prin prezenţa lor calmă, discreţia, flexibilitatea şi căldura de care dau dovadă, precum şi prin ataşamentul pe care îl formează faţă de copiii avuţi în grijă.
 
Principiile şi respectul bonelor asiatice faţă de familiile în care trăiesc, loialitatea, devotamentul şi bunul simt deopotrivă le-au făcut îndrăgite şi apreciate de sute de familii care au ales de-a lungul timpului să îşi lase în mâinile lor educaţia propriilor copii.
 
Bune cunoscătoare ale limbii engleze, bonele asiatice muncesc în regim intern, pe baza unui contract de minim 2 ani, în cadrul căruia angajatorul asigură cazarea şi masa.
 
Procesul de aducere durează în mod normal între 4 şi 6 luni pornind de la momentul selectării bonei în urma interviului online.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Ludwig
21.09.2021, 09:12:42

E plin in parc de bone asiatice...Din cate am vazut sunt mai dedicate ca cele romance. Un impediment este limba, dar multe incep sa vb cu copilul stricat romaneste. Au mai fost cazuri izolate de au fugit cu vreun gagiu roman-desi nu arata niciuna ca cea din poza ci mai nasol. Deh, vor si ele cetatenie UE si sa scape de infernul din Filipine. De reparcat ca Filipine este pe primul loc in lume la gatitul acasa urmata de ...romania... Faza nasoala e comisionul agentieie cateva mii de koko. Apoi bona este permanenta deci trebuie sa-i asiguri cazare in casa si mancare, asta nu poti la bloc ci intr-o vila. O iei si in concediu si sta cu copilul, etc..

+14 (14 voturi)
Pitrea Piron
21.09.2021, 10:20:15

Ludwig Un avantaj suplimentar este ca vor ajuta la cresterea natalitatii tarii si direct: prevad ca multi copii pe jumatate filipinezi se vor naste in Romania ;)

+1 (3 voturi)
Ionel Marcu
21.09.2021, 09:14:36

Și dacă mai e și frumoasă ca asta din poză se culcă cu patronul, că doar nu numai prințul Charlie poftește la bonă!

+12 (12 voturi)
geek-a-contra
21.09.2021, 09:18:13

mmm'de.... Ro exporta badante in italia si importa bone din filipine....

+14 (14 voturi)
Dr. No
21.09.2021, 10:13:27

Bona filipineză nu e o necesitate ci tine de parvenitismul fanariot valah. O fita de neam prost cu bani. Greață maximă !!

-9 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările