Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Violeta Alexandru, despre şomajul tehnic: Niciun angajator nu va plăti de la el, dar va trebui să plătească banii angajaţilor în 3 zile

3
31 Mar 2020 11:56:54
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto gov.ro
Foto gov.ro

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a făcut marţi o serie de precizări priv ind plata şomajului tehnic, pentru care documentele pot fi depuse începând de miercuri, 1 aprilie.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că solicitările pentru obţinerea şomajului tehnic pot fi depuse începând din 1 aprilie, pentru perioada 16-30 martie, şi că ele vor fi procesate în termen de cel mult 15 zile pentru persoanele care au contracte individuale de muncă şi de 10 zile pentru persoanele care lucrează în alte forme contractuale. Angajatorii au termen trei zile de la primirea banilor să îi vireze către angajaţi.
 
"La AJOFM-uri se vor prezenta online, vor depune online o cerere şi o declaraţie pe proprie răspundere angajatorii care au angajaţi notificaţi în Revisal, angajaţi prin contracte individuale de muncă, suspendate temporar, notificat în Revisal şi pentru care solicită fondurile aferente şomajului tehnic, adică 75% din câştigul salarial al persoanei pe luna respectivă, respectiv maxim 75% din salariul mediu brut. Guvernul alocă aceste sume brute pentru a putea asigura angajaţii că îşi păstrează continuitatea la nivelul contribuţiilor pe care le plătesc la stat astfel încât angajatorii au obligaţia să facă plăţile după primirea banilor, să facă plăţile aferente nu numai angajaţiilor, ci şi să achite contribuţiile către bugetul de stat astfel oamenii având continuitate în contractele lor de muncă”, a precizat ministrul Muncii. 
 
Violeta Alexandru a spus că persoanele care au alte forme contractuale vor depune cererile la AJPIS-uri. 
 
"Cei care au alte forme contractuale, cei care lucrează prin PFA, cei care lucrează în întreprinderi individuale, cei care lucrează prin contracte de drepturi de autor şi alte forme mai puţin contractele individuale de muncă, se vor prezenta la AJPIS-uri, agenţii judeţene pregătite de asemenea să primească atât întrebările, cât şi de mâine solicitările dumneavoastră pentru fondurile puse la dispoziţie de Guvernul Ludovic Orban. Nimeni nu plăteşte de la el, urmând să primească banii prin rambursare. Sistemul pus la punct de guvern este tocmai să vină în sprijinul angajatorilor care nu mai au resursele respective pentru plata salariaţilor, dar şi al celor care lucrează în alte forme contractuale. Cu cât dumneavoastră depuneţi documentele mai repede, cu atât colegii mei, structurile judeţene, le vor procesa rapid”, a transmis Violeta Alexandru. 
 
Ea a afirmat că prima solicitare va fi depusă începând din 1 aprilie, pentru perioada 16-31 martie. 
 
"Fiecare agenţie judeţeană va intra în comunicare cu dumneavoastră exclusiv în mediul online, dacă aveţi orice fel de întrebare vă rog să o adresaţi prin telefon sau prin email, nu este necesar să vă deplasaţi la sediul celor două entităţi. Prima dumneavoastră solicitare, dacă sunteţi în categoriile vizate de acest sprijin guvernamental, va fi depusă începând de mâine, aferentă perioadei 16 martie - 31 martie. Închideţi luna martie, după care pregătiţi cerere, declaraţie şi o trimiteţi dacă sunteţi angajator cu angajaţi prin contracte individuale de muncă la AJOFM-ul din judeţul în care aveţi sediul social ale entităţii. Cererea dumneavoastră, conform legii, va fi procesată în maxim 15 zile. Ne străduim ca acest termen să fie cât mai scurt. De îndată ce primiţi banii, aveţi un termen de trei zile de la încasare, de la primirea banilor în cont, ca să faceţi plata către angajaţii dumneavoastră, urmând ca până la termenul prevăzut de lege să faceţi plata contribuţiilor”, a mai spus Violeta Alexandru. 
 
Ea a menţionat că, pentru cei care lucrează în alte forme contractuale, cererile vor fi procesate de AJPIS-uri în termen de 10 zile. 
 
Ministrul face un apel către angajatori să evite întreruperea brutală a contractului de muncă cu angajaţii în această perioadă. 
 
"Fac precizarea că celelalte forme de sprijin, de tipul acoperire a fondurilor pentru şomaj, merg în continuare înainte, nu am întrerupt nimic, dacă sunt angajaţi care trec printr-o situaţie de tip întreruperea contractului de muncă, Guvernul continuă măsurile pe care le ia pentru acoperirea şomajului în cazul în care se află în această situaţie. Totuşi, fac un apel către angajatori să evite situaţia încheierii brutale a contractului de muncă cu angajaţii lor, cu atât mai mult cu cât există acum această posibilitate de a-şi acoperi perioada delicată prin care trec prin fondurile guvernamentale”, a explicat Violeta Alexandru.
 
 
Principalele declaraţii ale ministrului Muncii
 
 
Ce trebuie să depună un angajator care are contracte individuale de muncă: o cerere, declaraţie pe proprie răspundere şi lista angajaţilor la agenţiile judeţene din judeţele unde îşi desfăşoară activitatea.
 
Pentru toate aceste categorii, cei care au contracte individuale de muncă, PFA, II, cei cu drepturi de autor se  vor depune electronic o cerere şi o declaraţie pe proprie răspundere la AJOFM din judeţul în care îşi desfîăşoară activitatea
 
Cluburile sportive ataşează şi lista sportivilor
 
Niciuna dintre aceste categorii, PFA, II, nu va prezenta certificat de urgenţă. Guvernul a ales să elimine orice barieră birocratică.
 
Cluburile sportive vor depune o simplă cerere, o declaraţie pe proprie răspundere, la AJEPIS 
 
Nu plătesc angajatorii, nu avansează niciun ban angajaţilor de la dânşii. Guivernul va plăti aceste fonduri, din care se vor face plăţile către angajaţi.
 
Fondurile vor fi primite în maxim um 15 zile. Nu avem de gând să plătim în ultima zi din această petrioadă. Aşteptăm cererile.
 
De îndată ce angajatorul primeşte 75% va face plata către angajat în 3 zile.
 
Cererile se depun de mâine.
 
Există adrese speciale de mail la fiecare agenţie teritorială. Sunt afişate pe site-urile AJOFM şi ANOFM
 
Niciun angajator nu va plăti de la el. Statul acopetră aceste cheltuieli din care angajatorii vor plăti mai departe angajaţii.
 
Repet, e vorba de CIM (contracte individuale de muncă) de 75% din salariile pe luna martie, respectiv 75% din salariul mediu brut
 
În cazul sportivilor, care depun la ANEPIS, e vorba de acelaşi cuantum
 
Angajatorii care au posibilitatea să suplimenteze sumele acoperite de stat o pot face
 
Nu se vor face controale în această perioadă. Nu înseamnă însă că nu vă solicităm responsabilitate. Declaraţia pe propria răspundere înseamnă veridicitatea datelor prezentate, dacă sunt prezentate eronat vor fi sancţionate.
 
Fondurile trebuie să ajungă cât mai repede la cei care au nevoie de ele.
 
Repet: La AJOFM, depun angajatorii care au angajaţi notificaţi în REVISAL cu CIM, pentru care solicită şomajul tehnic
 
Guvernul alocă aceste sume brute pentru a putea asigura angajaţii că îşi păstrează continuitate. Angajatorii trebuie să plătească contribuţiile către bugetul de stat
 
Toate agenţiile judeţene sunt pregătite să răspundă întrebărilor
 
Cei care au alte forme contractuale, PFA, II, drepturi de autor şi alte forme se vor prezenta la AJEPIS.
 
Fac apel către angajatori să nu încheie brutal contractele de muncă. Nu este uşor nici pentru ei, dar nici pentru angajaţi.
 
Vă rog să avem înţelegere. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Salazar Emily
31.03.2020, 12:45:41

Comentariu considerat abuziv.

Matei Basarab
31.03.2020, 14:23:51

Violeto daca nu ai bani intreaba pe Tripluta Vasilescu si pe Teodorovici ca ei stiu unde-s banii aia.

Jenkins Ann
31.03.2020, 15:59:14

Comentariu considerat abuziv.