Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Virgil Popescu, despre compensarea facturilor la energie: Comisia Europeană va face recomandări pentru toate statele membre VIDEO

3
27 Sep 2021 16:45:47
Autor: Afrodita Cicovschi

Comisia Europeană va face un set de recomandări privind măsurile pe care le pot lua statele membre pentru compensarea facturilor la energie, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Virgil Popescu, în cadrul comisiei parlamentare de anchetă privind preţul energiei.

Comisia Europeană va veni în următoarea perioadă cu un set de recomandări privind măsurile pe care le pot lua statele membre pentru compensarea facturilor la energie, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Virgil Popescu, în cadrul comisiei parlamentare de anchetă privind preţul energiei.

"Săptămâna trecută am fost la Consiliul de Miniştri UE ai Energiei unde am discutat despre problema preţului, am fost primul care a ridicat această problemă, iar mesajul a fost preluat de colegii greci. Împreună vom redacta o poziţie comună", a spus ministrul.

El a arătat că aşteaptă zilele următoare un răspuns de la Comisie.

"S-a obţinut din partea Comisiei Europene să încercăm să găsim la nivel european un mecanism de ajutor pentru ca populaţia să depăşească această perioadă cu preţuri mari. Vom avea un răspuns în aceste zile, un set de recomandări de măsuri care pot fi luate în această perioadă de către statele membre, astfel încât să nu încalce politica comună europeană în materie de ajutor de stat", a continuat Popescu.

VIDEO

Oficialul a amintit că Guvernul are în plan compensarea facturilor la energie pentru 13 milioane de români, printr-o ordonanţă de urgenţă, şi lucrează la o măsură de ajutor şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

"Se încadrează consumatorii casnici care au un consum de până la 200 kWh pe lună la electricitate şi până în 1.200 de metri cubi pe an la gaze", a reiterat ministrul.

Întrebat ce se va întâmpla cu un consumator dacă într-o lună depăşeşte acest plafon de 200 de kWh, el a răspuns că se va face o regularizare la cinci luni.

Una dintre cauzele care au dus la creşterea preţurilor este preţul certificatului de emisii de carbon, care a crescut de la 15 euro anul trecut, la peste 60 de euro în acest an.

"Când toată UE şi-a asumat reducerea emisiilor cu 55% până în 2030 şi neutralitatea până în 2050, acest lucru presupune o schimbare de paradigmă a întregului sistem energetic, inclusiv în România", a arătat Virgil Popescu.

El a mai spus că, pentru iarna următoare, cotaţiile futures la gaze pe bursa de la Viena sunt la jumătate faţă de această iarnă, astfel că preţul gazelor va scădea şi în România, dar nu mai devreme de lunile februarie-martie anul viitor, odată cu punerea în funcţiune a conductei Nord Stream 2.

Comisia de anchetă privind preţul energiei îşi va continua lucrările miercuri, când vor fi audiaţi reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Tomescu Tom
27.09.2021, 17:17:52

Să taie curentul ca pe vremea lu' Ceaușescu ... 🤣 Eventual și gazele ... Eventual ..să instaleze contoare din alea șmechere , vechi de când lumea .. Contoare din alea ..cu bani .. Bagi banu' ..ai curent sau gaze ! Câți bani bagi ... atâta consumi .. Nu ai bani .. te încălzești la lumânare ! Înjurând partidul conducător !

0 (2 voturi)
Tomescu Tom
27.09.2021, 17:33:17

Compensările sunt niște ajutoare .. măsuri paliative .. Ulterior sunt folosite ca mijloc de control , de șantaj al populației ... Ești cuminte .. primești ajutoare ! Faci nazuri ..te taie de la porție și stai în frig/ întuneric !!

+1 (1 vot)
eu doar constat
27.09.2021, 17:58:16

Ia-uzi! "Se încadrează consumatorii casnici care au un consum de până la 200 kWh pe lună la electricitate şi până în 1.200 de metri cubi pe an la gaze", a reiterat ministrul. Cum a socotit "ministrul" asta gazele? Cu cei 200 kWh /luna hai sa spunem ca se mai poate, dar ce facem cu doar 100 mc. lunar la gaze? Ca iarna, o centrala pe gaz consuma mult mai mult decat o suta de mc, asta una, iar pentru a calcula media lunara intr-un an, inseamna ca trebuie sa astepti sa inregistrezi consumul de gaz in toate lunile, incepand cu data in care reglementarile UE vor fi aprobate si Romania va emite/adopta reglementarea legala de aplicare a deciziei UE. Asta nu credeti ca inseamna precis NU ACUM, cand ne aflam in pragul iernii, ci peste cateva luni, mai precis dupa un an,pentru ca, cum sa afli media lunara pe un an si daca te incadrezi in cei 100 m.c.? "Ministrul" asta vinde pielea ursului din padure. Guvernul asta nu e in stare sa decida sigur ce sa faca pentru natiunea pe care trebuie s-o pastoreasca; astepta si in aceasta speta de maxima urgenta, "sfaturi" de la UE. Pai, nu-i mai bine sa cada in urma Motiunii de cenzura, care e inca in hibernare, dar care se va trezi foarte repede.?

-12 (12 voturi)
Modifică Setările