Virgil Popescu, despre măştile neconforme: Raportul cu neregulile constatate de ANPC pleacă spre Parchetul General

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Popescu - FOTO Eduard Enea
Virgil Popescu - FOTO Eduard Enea

Raportul cu neregulile constatate în privinţa măştilor de protecţie de către comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor este trimis către Parchetul General, afirmă ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Cu o zi în urmă, el spunea că jumătate dintre măştile aflate pe piaţă nu protejează împotriva Covid, iar Ministerul Economiei va emite un ordin pentru a obliga comercianţii să precizeze acest lucru în cazul produselor neconforme.

„Mesajul meu pentru cetăţeni: măştile neconforme au fost retrase de pe piaţă de către cei de la ANPC şi, mai mult chiar, au fost aplicate şi amenzi celor care nu au respectat legea. Nu ascundem sub preş nimic, aşa cum sunt obişnuiţi social democraţii să facă! Românii trebuie să ştie că sunt protejaţi. Şi, repet, îi îndemn pe români să caute măşti produse în România, pentru că sunt de calitate, sunt autorizate, sunt acreditate şi sunt cele mai bune de pe piaţă! Raportul neregulilor constatate şi sancţionate de comisarii ANPC pleacă spre Parchetul General”, a scris Popescu, joi, pe Facebook.

El a precizat că, în urma controalelor făcute de ANPC, s-au găsit nenumărate nereguli.

Jumătate dintre măştile aflate pe piaţă, respectiv circa 20 de milioane de măşti, nu protejează împotriva COVID-19 şi au fost retrase de la comercializare, ne-a declarat ministrul Economiei Virgil Popescu, care a recomandat achiziţia de măşti produse de companiile româneşti şi care indică în mod vizibil că protejează de COVID.

„Jumătate din măştile de pe piaţă au fost oprite de la comercializare. Este vorba de 20 şi ceva de milioane de măşti oprite de la comercializare. Au fost date peste 18 milioane de lei amenzi”, ne-a declarat Virgil Popescu, citând date din cel mai recent raport de control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Ministrul precizase, anterior, că aceste măşti nu protejează împotriva virusului SARS-COV-2. „Sunt dezamăgit de calitatea măştilor de protecţie aflate pe piaţă în acest moment. Dacă vă spun că jumătate din măştile care se găsesc la comercializare, în momentul de faţă, în reţelele de distribuţie - hypermarketuri, farmacii, depozite, la importatori - nu respectă, adică nu ne protejează, aţi zice că exagerez, dar asta este realitatea. Vreau să dau un mesaj foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem să acceptăm să fie puse la comercializare măşti care nu protejează populaţia”, a spus Popescu, potrivit Agerpres.

Controalele au vizat atât magazinele care vând măşti la raft, cât şi vânzările online de măşti.

Îndemn la cumpărarea de măşti româneşti

Ministrul a afimat că toate măştile neconforme au provenit din import. „Toţi producătorii români controlaţi au avut măştile conforme”, a spus ministrul, acesta îndemnând românii să aleagă măşti produse în România.

Sunt peste 16 companii care produc măşti în România, care pot asigura întregul necesar de consum al României, potrivit ministrului. „Îi sfătuiesc să caute produse româneşti, pentru că sunt acreditate, sunt verificate şi sunt cele mai bune de pe piaţă”, a completat Popescu.

Printre companiile româneşti care produc măşti de protecţie se regăsesc compania naţională Romarm, prin Uzina de Produse Speciale (UPS) Dragomireşti, dar şi companii private precum Techtex (parte din grupul Taparo) din Maramureş, Inox SA din Măgurele, Coramed, Interbabis şi multe alte companii.

România, cu o populaţie de 19 milioane de locuitori, a importat măşti în valoare de 272 milioane de euro în primul semestru al acestui an, respectiv de 14 euro/persoană, potrivit datelor Eurostat. China a fost principalul partener al UE pentru importul măştilor, furnizând 92% din total, urmată la mare distanţă de Hong Kong şi Vietnam.

Măştile vor specifica dacă protejează împotriva COVID-19

Comercianţii vor fi obligaţi de către ANPC ca pe toate măştile care nu respectă standardul medical să scrie că nu protejează împotriva COVID-19.

„Vom emite un ordin care să spună clar că aceste măşti nu asigură protecţie împotriva Covid, ca oamenii să ştie când cumpără că, dacă acel produs este pe raft şi i se spune mască, el nu este o mască care protejează”, a adăugat reprezentantul Guvernului. El le-a cerut retailerilor şi reţelelor de farmacii să nu mai permită la comercializare produse neconforme.

Virgil Popescu a afirmat că „este exclus” ca aceste noi reguli să crească din nou preţul măştilor.

Cele două standarde care trebuiesc respectate sunt ca măştile să fie medicale sau măşti de protecţie, ne-a explicat el.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite