Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Virgil Popescu: CE Hunedoara are persoane angajate fictiv ca mineri

3
23 Feb 2021 09:35:59
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Adevărul
Foto Adevărul

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat la Digi24 că la Complexul Energetic Hunedoara sunt persoane angajate fictiv ca mineri, persoane care nu lucrează în mină, fiind imperios necesară „curăţarea” companiei.

“În urma acestui protest, chiar din rândul minerilor mi-au venit tot felul de informaţii că există persoane care sunt angajate şi care practic nu lucrează în mină. Sunt angajate fictiv. Aceste lucruri trebuie analizate, rezolvate şi curăţată Compania (CEH – n.red.) de asemenea practici, pentru a putea pune de o bază solidă.
 
Nu cred că este o soluţie ceea ce s-a întâmplat. Soluţia cu plata salariilor oricum era rezolvată prin această ordonanţă am dat-o şi iniţiat-o în urmă cu două săptămâni înainte de pornirea acestui protest”, a afirmat Popescu la Digi24.
 
Procedura de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara, finalizată într-o lună şi jumătate
Acesta a precizat că speră ca procedura de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara să se finalizeze într-o lună şi jumătate.
 
 
"Este vorba de separarea Termocentralei de la Paroşeni, împreună cu cele patru mine, într-o societate prin dare în plată către ANAF şi preluarea datoriilor, ştergerea datoriilor şi revenirea în circuitul economic prin Ministerul Energiei, şi Termocentrala de la Mintia către administraţia locală, Consiliul Judeţean sau Primărie".
 
Oficialul din Guvern a spus că marţi se va întâlni cu reprezentanţii Termocentralei Mintia, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara şi sindicate.
 
“Mâine am o întâlnire cu cei de la Mintia, cu preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, cu prefectul, cu sindicatele, pentru a discuta o posibilă preluare a Termocentralei de la Mintia, în aşa fel încât să reuşim să punem din această societate plină de datorii, CEH, care practic a fost falimentată cu bună ştiinţă de cei de la PSD. Să reuşim să facem două societăţi care să fie viabile. Una a administraţiei locale şi una în continuarea Ministerului Energiei.
 
Este realizabil. Am început anul trecut. Suntem pe faza de final. Birocraţia juridică din timpul procedurii de insolvenţă a făcut să dureze procesul atât de mult. Contestaţia la tabloul crediterilor, acţiuni în instanţă de declanşare a falimentului, respingerea acestora. Toate acestea au fost cu termene în instanţă care s-au prelungit şi s-a ajuns într-o situaţie în care societatea nu mai are fonduri suficiente. Din extracţia de cărbune nu se pot acoperi toate cheltuielile.
 
Există riscul de autoaprindere a cărbunelui din interiorul acestor mine şi trebuie să preîntâmpinăm acest lucru”, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
 
Minerii care s-au autoblocat în subteranul exploatării de cărbune Lupeni, din Valea Jiului, au încheiat protestul declanşat în urmă cu şase zile, după ce le-au fost aduse la cunoştinţă prevederile din acordul referitor la plata drepturilor băneşti restante încheiat de liderii lor la Ministerul Muncii.
 
Guvernul va aloca bani pentru plata drepturilor salariale restante ale minerilor de la CEH, care vor acoperi plata salariilor pe trei luni şi alte beneficii, a declarat, luni, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, la finalul întrevederii avute cu liderii minerilor.
 
Ministrul Muncii a precizat că în zilele de 25 şi 26 ale lunii curente minerii îşi vor încasa drepturile salariale restante, dar şi beneficiile restante precum tichetele de masă şi banii de transport. 
 
Turcan a adăugat că este vorba despre de 3.000 de oameni care se află în activitatea minieră, plus aproximativ 1.000 de oameni din activitatea de energie, şi cei 70 de mineri blocaţi în mină: „Îmi exprim speranţa ca minerii să înceteze greva să iasă la suprafaţă, să nu mai gândească varianta intrării în greva foamei”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Ionel Marcu
23.02.2021, 10:04:33

Iar ștergerea datoriilor! Adică plata acestora din banii contribuabililor! Sper să aflăm amănunte și despre cei angajați fictiv ca mineri și în ce perioadă și dacă există spor de subteran ca sporul de tunel de la Metrorex, pentru directori, contabili, juriști, strungari, traducător.

muresan anna
23.02.2021, 10:55:14

Si ce vreti sa ziceti, circul organizat de Sosoaca a fost degeaba? A ramas senatoarea cu buza umflata? Nu-i nimic, mai gaseste doamna o oportunitate.

Lucifer
23.02.2021, 11:45:47

La furat e bună clasa muncitoare, la muncă ba. Măi, DE CE toată vara n-aţi făcut stocuri de cărbune pentru iarnă? Acum vreţi pomană....

-3 (3 voturi)
Modifică Setările