Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Virgil Popescu: IMM-urile trebuie să depună de astăzi cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrică şi gaze naturale

0
27 Nov 2021 12:41:11
Autor: Melania Agiu
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că, începând de sâmbătă, întreprinderile mici şi mijlocii trebuie să depună cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrică şi gaze naturale.

„Începând de astăzi IMM-urile trebuie să depună cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrică şi/sau gaze naturale! Dacă cererea nu va fi transmisă furnizorii nu vor aplica măsura de compensare!”, a transmis oficialul pe pagina sa de Facebook.
 
Ministrul a mai precizat că ordinul pentru aprobarea procedurii şi termenelor de decontare a sumelor aferente schemei de compensare, documentele în baza cărora se realizează decontarea, precum şi alte măsuri necesare aplicării prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021 - 2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării" a fost publicat în Monitorul Oficial!
 
Virgil Popescu a reamintit că, începând cu data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică şi/sau gaze naturale aplică în facturile emise schema de compensare.
 
„Plafonarea preţurilor se va aplica la toţi consumatorii casnici, spitale publice şi private definite conform Legii nr. 95/2006, unităţi de învăţământ publice şi private definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, creşe, organizaţii neguvernamentale, unităţile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 şi furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.”, a transmis ministrul Energiei.
 
Acesta a mai menţionat că, pe lângă preţul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia şi de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022, cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă de 0,68 lei/kwh la energie electrică, respectiv cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă al gazului natural de 125 lei/Mwh.
 
Potrivit oficialului, cantităţile de energie pentru care se acordă compensaţie sunt:
 
- 300 kwh/lună - 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)
 
- echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)
 
„Se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10%.”, a subliniat Virgil Popescu.
 
 
Cererea poate fi descărcată de aici.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările