Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Virgil Popescu: Infirm categoric că va fi lipsă de gaze la iarnă. Cineva încearcă să crească preţul cu astfel de zvonuri

2
24 Nov 2021 15:16:06
Autor: Afrodita Cicovschi

Virgil Popescu, ministrul desemnat al Energiei, a infirmat categoric existenţa vreunui risc privind alimentarea cu gaze la iarnă, acesta fiind doar un zvon care apare periodic pentru a creşte preţul gazelor pe bursă.

El a fost audiat de comisiile de specialitate din parlament, unde a primit aviz favorabil.
 
La plecare, Popescu a fost întrebat de jurnalişti dacă există posibilitatea ca în această iarnă să avem probleme cu alimentarea cu gaze.
 
"Nu, nu există, am mai spus-o. Există un plan naţional de urgenţă, e aprobat de foarte mult timp, dar vreau să infirm categoric aceste zvonuri, cum a fost şi acela cu blackout-ul, văd că şi acesta e reluat ca un laitmotiv, că vor fi probleme în alimentarea cu gaze naturale. Eu pot să văd doar interesul unora de a creşte preţul pe piaţă, pentru că e o bursă şi, ca orice bursă, este sensibilă. Am văzut o declaraţie a reglementatorului din Germania că amână avizarea Nord Stream 2 şi preţurile au crescut, la fel văd că cineva încearcă acest lucru şi în România", a răspuns Popescu.
 
El a arătat că, în ianuarie, programul de compensare a facturilor va fi analizat şi, dacă este cazul, în funcţie de tendinţa de preţuri în plan european, mondial, acest program va fi prelungit.
 
Ministrul a mai fost întrebat când vor fi publicate normele de aplicare a legii privind compensarea şi plafonarea facturilor, întrucât majoritatea furnizorilor au amânat facturarea până la publicarea acestor norme.
 
"Sunt două lucruri: plafonarea este aprobată prin lege, nu prin norme. Normele au plecat de la noi, de la Ministerul Energiei, vinerea trecută, au fost semnate de Ministerul Muncii şi sunt la Finanţe. Eu cred că astăzi - am discutat cu domnul ministru - vor fi semnate astăzi de Ministerul Finanţelor, pentru că au fost lucrate împreună şi am preluat observaţiile, cred că vor fi astăzi aprobate", a susţinut oficialul.
 
El a arătat că furnizorii nu ar trebui să aştepte normele pentru a emite facturi, întrucât normele se referă doar la procedura de decontare.
 
"Operatorii nu trimit facturile pe luna octombrie, iar luna noiembrie va fi facturată la începutul lunii decembrie, am tot spus acest lucru, am avut discuţii şi cu operatorii, le-am explicat că normele pleacă aşa, le-am spus că vom face o evaluare la începutul lunii ianuarie. Vor avea şi normele, sper că azi le va semna domnul ministrul şi vor fi publicate în Monitorul Oficial", a continuat Virgil Popescu.
 
Potrivit acestuia, noul guvern doreşte modificarea legislaţiei, astfel încât firmele care doresc licenţă de furnizare energie sau gaze vor trebui să-şi dovedească solvabilitatea.
 
"Din punctul de vedere al Guvernului, noi putem interveni la nivel de legislaţie primară şi secundară. Normele acestea care au fost făcute pentru licenţierea furnizorilor au fost făcute de ANRE. Observăm că reglementările ANRE permit foarte uşor licenţierea unor jucători în piaţă care, ulterior, nu mai doresc să mai rămână în piaţă, îşi depun licenţele sau nu sunt suficient de prudenţi astfel încât să poată rezista. Ne gândim, prin legislaţia primară, să impunem criterii minimale, pentru licenţierea jucătorilor, în aşa fel încât să preîntâmpinăm situaţii de acest gen. În primul rând, criteriul solvabilităţii. Nu poţi veni cu un capital social de un milion de lei, să spunem, să te apuci să faci achiziţii de sute de milioane de lei pe piaţa de energie", a precizat ministrul. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

eu doar constat
24.11.2021, 15:44:17

Iata ca Virgil Popescu ii face mincinosi pe zvonerii Dumitru Chisalita si propriul secretar de stat, George Marinescu. Trebuie sa-l credem, pentru ca este inca ministru in functie in guvernul interimar Catzu si va fi acelas ministru si in guvernul Ciuca. Dar, trebuie sa percepem, totodata, aceasta declaratie si ca un angajament al lui personal si al ministerului pe care-l pastoreste, ca populatia Romaniei nu va suferi de frig in aceasta iarna. Pana la proba contrarie, ii acord toata increderea. Cat despre cei care, conform declaratiei acestui ministru, Vigil Popescu, declara vrute (precis nu nevrute) deci cu premeditare, stiri false cu scopul de a justifica cresterea preturilor la gaze, nu exista decat o urmare logica: plangere penala si demitere din functiile detinute. Astia nu sunt cu nimic mai prejos decat cei, care jefuiesc locuintele unor oameni inundati, care de teama inecului isi parasesc caminele. Daca am fi in stare de razboi, astfel de profitori nesimtiti, ar sfarsi in fata plutonului de executie. Evident intr-o tara democratica, nu la noi...

-17 (17 voturi)
Russians, go home
24.11.2021, 18:28:54

Mare mincinos mai esti, Popescule ! La iarna se vor scumpi toate, inclusiv gazul. Poate ca nu va lipsi dar nu-l vom folosi fiindca va fi prea scump.

-17 (17 voturi)
Modifică Setările