Voucherele de vacanţă acordate discriminatoriu au distorsionat piaţa. Cum „s-au bătut” în proiecte Viorica Dăncilă şi Ludovic Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tichetele de vacanţă acordate doar bugetarilor au crescut preţurile anul trecut, ceea ce a dezavantajat o dată în plus salariaţii din mediul privat. Turismul a fost anul trecut „câmp de bătălie” între PSD şi PNL, fiecare lider de partid venind cu propriul proiect legislativ.

Industria turismului a fost puternic distorsionată şi înainte de pandemie, din cauza dezechilibrelor create de voucherele de vacanţă, acordate preferenţial doar bugetarilor, în detrimentul angajaţilor din mediul privat şi chiar a turiştilor străini, după cum au punctat recent jucători din piaţă.

În continuare există o discriminare între vacanţele bugetarilor, care primesc absolut gratuit aceste tichete, şi vacanţele angajaţilor din mediu privat.

„E adevărat că şi firmele private pot să acorde vouchere de vacanţă, diferenţa este că firmele le dau din bugetul propriu, în timp ce statul le acordă din banii contribuabililor. Este o diferenţă semnificativă. Suntem de părere că ar trebui să nu existe discriminare, şi nu este singura discriminare cu ce se întâmplă la stat şi cu ce se întâmplă la privat.

Aceste vouchere de la privat ar trebui să fie un credit fiscal, iar din impozitul pe care compania îl plăteşte către stat ar trebui să fie deduse aceste vouchere de vacanţă la privat. Dacă vă aduceţi aminte acum cinci luni ministrul Economiei a spus că se va introduce această măsură ca să nu mai existe discriminare între stat şi privat”, a declarat Dragoş Anastasiu, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK).

Contactat telefonic, Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului, a declarat pentru „Adevărul” că susţine acordarea voucherelor de vacanţă şi pentru mediul privat. „Ar fi o bulă de oxigen pentru industria turismului, mai ales acum, după ce industria a înregistrat pierderi de peste 1 miliard de euro din cauza restricţiilor de circulaţie impuse de pandemie. Ar trebui eliminată discriminarea dintre bugetari şi angajaţii din privat, pentru că nici anul trecut piaţa nu funcţiona normal”, a declarat Agathon.

1,2 milioane de bugetari au primit anul trecut vouchere

Tichetele de vacanţă emise de stat au revigorat turismul românesc în ultimii ani, numai anul trecut fiind alocate astfel de tichete valorice pentru mai mult de 1,2 milioane de angajaţi ai statului, în valoare de aproximativ 320 de milioane de euro.

Acest stimul, acordat doar bugetarilor, a distorsionat piaţa, ducând implicit la creşterea preţurilor pentru un sejur.

„S-au  pompat în vouchere sute de milioane de euro şi este clar că sunt nişte bani băgaţi în zona de turism intern care au un efect. Doar că toată lumea se îmbulzeşte în iulie-august pe litoral şi în weekend.

Şi atunci cresc preţurile, că e legea cererii şi ofertei. Un alt efect colateral este inhibarea incomingului din mai multe puncte de vedere: hotelierii pe două luni au venituri crescute şi nu vor să se mai complice, pentru că e complicat cu străinii, iar străinii găsesc locuri pe litoral doar în extrasezon, nu şi vara.

Iar asta blochează incomingul, iar pe total, turismul estival nu are o şansă reală de dezvoltare sustenabilă decât pe 9 luni şi asta nu se poate face decât cu mulţi turişti străini, combinaţi, bineînţeles, şi cu români”, afirma în toamnă şeful AKH, propunând folosirea acestor vouchere în extrasezon.

Ulterior, Guvernul Dăncilă a emis un proiect de act normativ care introducea vouchere de vacanţă doar pentru extrasezon, respectiv perioadele aprilie-mai şi octombrie-noiembrie, cu o valoare mai mare decât cea a voucherelor acordate pentru sezon (adică 2.080 lei, faţă de 1.450 lei), măsura urmând să fie aplicată până la data de 31 decembrie 2025. 

Proiectul, care nu a mai fost aprobat, nu prevedea însă nimic în legătură cu acordarea voucherelor de vacanţă şi angajaţilor din mediul privat.

Valabilitatea tichetelor emise anul trecut a fost prelungită până în vara anului viitor

Izbucnirea pandemiei la începutul acestui an, care a blocat în totalitate industria turismului, a determinat autorităţile să prelungească valabilitatea voucherelor acordate bugetarilor cu încă un an.

Astfel, valabilitatea voucherelor de vacanţă emise în perioada martie 2019-decembrie 2019 a fost prelungită până la data de 31 mai 2021.

În ceea ce priveşte valoarea voucherelor de vacanţă primite de bugetari, aceasta a fost menţinută şi pentru acest an la nivelul din 2019, respectiv 1.450 de lei, fără a mai fi indexate o dată cu mărirea salariului minim. 

Voucherele de vacanţă pot fi folosite doar în ţară, atât la hoteluri, cât şi la pensiuni.

Orban anunţase în vara trecută modificarea legii

În vara anului trecut, îainte de a ajunge la guvernare, PNL iniţiase un proiect de lege prin care şi angajaţii din mediul privat urmau să beneficieze de vouchere de vacanţă.

„Avem proiect de lege în care să stabilim un regim de deductibilităţi, astfel încât şi angajaţii din mediul privat să poată să beneficieze de aceste vouchere de vacanţă de care beneficiază cei din sectorul public. Noi nu avem nimic împotriva voucherelor de vacanţă”, declara Ludovic Orban în vara anului trecut.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite