Zilierii, înlocuiţi cu roboţi la fermele din România: Investiţia iniţială e mare, dar costă mai puţin decât plata zilierilor în plin sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
roboti agricultura

Deficitul de forţă de muncă se vede inclusiv în agricultură, fermierii întâmpinând adesea dficultăţi când e vorba de angajat zilieri la culesul viei sau a roadelor din livezi. Şi nu numai din cauza lipsei oamenilor specializaţi în astfel de treburi, ci şi a celor care preferă să stea acasă, pe puţinii bani primiţi de la stat, decât să dea cu sapa sau să stea aplecat să adune strugurii, ori prea întins ca să ia merele din pomi.

Aşa se face că mulţi fermieri români au apelat la roboţi, fie pentru a le culege merele, fie pentru a mulge vacile. Spre exemplu, un robot poate selecta şi împacheta orice, de la legume şi fructe, până la ouăle din cuibar, în funcţie de funcţiile pe care le are putând verifica inclusiv calitatea produselor.

Roboţii dotaţi cu anumiţi senzori, care costă între 3.000 şi 6.000 de euro, pot afla din timp dacă solul este contaminat, dar şi ce rezervă de apă are.

Spre exemplu, un fermier care are aproximativ 200 de vaci a investit 650 mii de euro în tehnologizare, bani primiţi în parte de la stat, scrie Pro TV.

Un altul, care nu a găsit oameni să-i culeagă merele, a cumpărat şi el un robot.

Specialiştii olandezi, care folosesc agricutura de precizie de zeci de ani cred că în următorii 10 şi la noi, mâna omului va dispărea complet. În prezent, în agricultură, un angajat bun câştiga în medie 1000 de euro brut.

La sate, oamenii sunt însă pretenţioşi şi acceptă extrem de rar să meargă la culesul roadelor. Pe lângă cei 150 lei/zi cu care sunt plătiţi, aceştia cer şi cel puţin o masă caldă şi... un pachet de ţigări. Costurile totale duc astfel de circa 200 de lei pe zi, adică 6.000 de lei pe lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite