Preşcolar

articolul anterior articolul urmator

Înscrierea copiilor la grădiniţă începe pe 31 mai 2021, iar reînscrierile pe 17 mai

0
11 May 2021 21:42:14
Autor: Cristina Morozan
Orarul reînscrierilor/înscrierilor va fi stabilit de conducerea unităţii de învăţământ şi va fi afişat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă Foto: Arhivă
Orarul reînscrierilor/înscrierilor va fi stabilit de conducerea unităţii de învăţământ şi va fi afişat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă Foto: Arhivă

Reînscrierile la grădiniţă pentru anul şcolar 2021-2022 pentru copiii care frecventează deja grădiniţa vor începe pe 17 mai, iar înscrierile vor începe pe 31 mai, potrivit Ministerului Educaţiei. Totodată unităţile de învăţământ preşcolar particular vor trebui să afişeze informaţiile necesare privind statutul grădiniţei.

Pentru cuprinderea în învăţământul preşcolar a copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani, Ministerul Educaţiei a aprobat derularea succesivă a următoarelor etape: 

  • reînscrierea copiilor care frecventează grădiniţa în acest an şcolar şi doresc să o frecventeze şi în anul şcolar următor - cu începere din data 17 mai; 
  • înscrierea copiilor nou-veniţi - cu începere din data de 31 mai. 

„Orarul reînscrierilor/înscrierilor va fi stabilit de conducerea unităţii de învăţământ şi va fi afişat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există) şi pe site-urile inspectoratelor şcolare”, potrivit Ministerului Educaţiei.
 
Cum se vor desfăşura înscrierile
 
Potrivit sursei citate, pentru înscriere, părinţii pot comunica unităţii de învăţământ prin poştă electronică, telefonic sau fax, datele necesare (date privind scolicitantul, copilul şi opţiunile exprimate) pentru a fi introduse în aplicaţia specifică. 
 
Etapa de validare a fişelor şi de completare a dosarelor cu documentele necesare se va desfăşura în momentul anunţării de către unitatea de învăţământ, pe zile şi intervale orare, în ordinea în care cererile au fost introduse în aplicaţie, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară. Aceste date vor fi publicate atât pe site-ul unităţii de învăţământ, cât şi la avizier. 
 
Iar ocuparea locurilor libere după finalizarea etapei de reînscriere se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă: grupa mare, grupa mijlocie şi grupa mică. 
 
În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale şi criterii de departajare specifice. 
 
Criteriile de departajare 
 
Potrivit Ministerului Educaşiei, criteriile generale de departajare sunt următoarele:
  • existenţa unui document care dovedeşte că un copil este orfan de ambii părinţi (situaţia copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi);
  • existenţa unui document care dovedeşte că un copil este orfan de un singur părinte; 
  • existenţa unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învăţământ respectivă;
  • existenţa unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare şcolară şi profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului. 
 
Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar sau cu grupe de preşcolari, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de către consilierul juridic al inspectoratului şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 28 mai 2021) vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învăţământ va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul validării cererii-tip de înscriere. 
 
Criteriile specifice de departajare nu pot fi discriminatorii şi nu pot include liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului de înscriere în învăţământul preşcolar. 
 
Pentru asigurarea transparenţei procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar vor posta, de asemenea, pe site-ul unităţii de învăţământ/ISJ şi, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, următoarele informaţii:
  • capacitatea instituţiei (numărul de copii pentru care a fost proiectată);
  • numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2021 - 2022 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare);
  • criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor. 

Grădiniţele particulare
 
Ministerul Educaţiei precizează de asemenea că unităţile de învăţământ preşcolar particular vor afişa şi informaţii privind statutul grădiniţei respectiv: autorizată să funcţioneze provizoriu sau acreditată de Agenţia pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP). 
 
„Pentru soluţionarea diferitelor situaţii legate de reînscriere/înscriere în unităţile de învăţământ preşcolar, ISJ/ISMB vor consilia şi sprijini părinţii pentru a lua decizii în interesul superior al copilului, potrivit legislaţiei în vigoare. Inspectoratele şcolare se vor asigura că sunt îndeplinite, în fiecare unitate de învăţământ preşcolar sau cu grupe de preşcolari, condiţiile organizatorice şi logistice necesare”, mai arată sursa citată.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările