ARACIP: Ce trebuie să ştim despre funcţionarea legală a grădiniţelor private

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Agenţia Romană de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) recomandă părinţilor care doresc să îşi înscrie copiii la grădiniţe private să verifice dacă aceasta deţin toate autorizaţiile şi aprobările cerute de lege.

Întrucât la ARACIP se înregistrează continuu sesizări privind legalitatea derulării unor activităţi educaţionale în regim privat, deseori denumite „grădiniţă”, le recomandăm părinţilor, în vederea protejării şi promovării interesului superior al copilului şi asigurării siguranţei şi sănătăţii acestuia, să solicite furnizorilor de servicii toate autorizaţiile şi aprobările prevăzute de lege.

Acestea sunt, în principal, următoarele:

  • Ordinul de Ministru – de autorizare de funcţionare provizorie sau de acreditare – pentru furnizorii de educaţie definiţi ca atare de lege - grădiniţe, şcoli, licee şi altele similare.
  • Autorizaţie de securitate la incendiu (sau alt document emis de ISU, după data de 30 septembrie 2017, care atestă încadrarea spaţiilor respective în excepţiile prevăzute de lege) – pentru toţi furnizorii de astfel de servicii.
  • Autorizaţie sanitară de funcţionare, în care este specificat tipul de activitate derulat (codul CAEN respectiv) – pentru toţi furnizorii de astfel de servicii.
  • Avizul Inspectoratului de Stat în construcţii, având la bază acordul vecinilor – în cazul derulării acestor servicii în spaţii care au avut destinaţie de locuinţă, dar care şi-au schimbat destinaţia.

Pot desfăşura activităţi de învăţământ preuniversitar şi pot utiliza denumirile de liceu, şcoală, grădiniţă sau altele similare numai unităţile de învăţământ preuniversitar autorizate să funcţioneze provizoriu ori acreditate. În conformitate cu prevederile legale, furnizorul de educaţie are dreptul de a gestiona personal didactic şi de a înscrie elevi numai după obţinerea autorizării de funcţionare provizorie, ordinul ministrului emis în acest sens fiind actul de înfiinţare pentru unitatea respectivă de învăţământ.

Pentru informare, cei interesaţi pot accesa şi ghidul elaborat de ARACIP (actualizat), care  poate  fi  descărcat  de  pe site-ul ARACIP, https://beta.aracip.eu, la Secţiunea „Ce trebuie să ştiu despre funcţionarea legală a unităţilor de învăţământ”.

De asemenea, în situaţia constatării funcţionării unor furnizori de servicii pentru copii care nu respectă prevederile legale, părţile lezate pot sesiza organele competente ale statului.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite