Când şi cum încep înscrierile la grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei a stabilit calendarul înscrierilor şi al reînscrierilor la grădiniţă pentru anul şcolar viitor. Astfel, reînscrierile vor avea loc în perioada 25 mai – 5 iunie, în timp ce înscrierile se vor face în două etape: prima etapă, între 8 iunie şi 3 iulie, şi a doua etapă, în perioada 20 iulie - 10 august. Cazurile rămase nerezolvate vor fi clarificate între 11 şi 31 august.

Reînscrierile preşcolarilor se pot face şi prin poşta electronică, telefon sau fax. „Prima etapă în procesul de reînscriere/înscriere la grădiniţă este aceasta de reînscriere. Practic, se reconfigurează situaţia, adică părinţii anunţă că le rămân copiii în grădiniţă. Şi după această perioadă se ştie exact ce număr de locuri mai rămân libere şi se face înscriere la grădiniţă. Adică, pentru grupele mijlocii şi grupa mare, nu pentru grupele nou propuse – grupa mică”, explică Roxana Cercel, purtător de cuvânt al ISMB.

Pentru înscriere, părinţii pot trimite grădiniţei prin poştă electronică, telefonic sau fax, datele necesare pentru a fi introduse în aplicaţia specifică din Modulul SIIIR – Înscriere la grădiniţă 2020-2021. 

Criteriile de prioritate la înscriere

În situaţia în care numărul de cereri depăşeşte numărul de locuri în grădiniţă, vor fi aplicate anumite criterii de departajare. Astfel, prioritate vor avea orfanii de ambii părinţi şi cei proveniţi din centrele de plasament sau din plasamentul familial, copiii care nu au un părinte şi cei care au certificat de încadrare într-un grad de handicap, însoţit de certificatul de orientare şcolară, eliberat de Comisia de orientare şcolară şi profesională.

Dincolo de aceste criterii generale, grădiniţele pot impune propriile lor criterii, care însă nu pot fi discriminatorii şi nici nu pot lua forma unor liste de preînscrieri. Roxana Cercel, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti - ISMB, enumeră câteva dintre aceste criterii: „Prioritate pot avea copiii care au fraţi în acea gădiniţa. Sau, dacă părinţii nu au domiciliul în circumscripţia grădiniţei, dar locuiesc bunicii sau acolo este serviciul părinţilor. Un alt criteriu specific poate fi calitatea de cadru didactic al unuia dintre părinţi”.

Ceea ce este important de reţinut este că părintele trebuie să se decidă la ce grădiniţă doreşte să-şi înscrie copilul. „Părinţii pot opta pentru o singură grădiniţă pentru că, la fel ca şi la şcoală, copilul va fi prins într-un sistem informatizat la nivel naţional. Şi odată ce CNP-ul copilului figurează în sistem într-un anumit loc, nu mai se poate încărca cererea în altă grădiniţă, în altă unitate”, mai spune reprezentantul ISMB.

Fiecare unitate şcolară este obligată să afişeze orarul reînscrierilor şi înscrierilor, inclusiv pe site. Pentru o transparenţă mai mare a întregului proces, Ministerul Educaţiei recomandă postarea pe site-ul unităţii de învăţământ a informaţiilor referitoare la capacitatea grădiniţei, respectiv numărul de copii pe care-i poate îngriji - numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare în 2020-2021, pe grupe de vârstă, precum şi criteriile pe care le vor aplica la selecţia copiilor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite