Preşcolar

articolul anterior articolul urmator

Cine apără cetăţenii de abuzul, manipularea şi agresivitatea presei?

7
27 Sep 2017 08:41:06
Mihai Copăceanu

Ziarele strigau că ar fi o numire controversată. Dar nimic din conţinutul articolelor nu reda vreo informaţie în sprijinul titlului. Despre ce controversă era vorba? Dimpotrivă, Inspectoratul Şcolar Judeţean, emite un comunicat în care ne explică limpede că „a îndeplinit condiţiile legale privind ocuparea acestui post“. Care este problema?

Achiziţie sexy la ISJ Arad: noul inspector de „educaţie permanentă“ suna titlul unei ştiri la Realitatea TV. Că un inspector fie şi în învăţământul românesc, indiferent de sex şi vârstă este sexy nu poate fi o ştire. E clar. Însă în 2 zile toată presa a comentat fapt ce a determinat demisia proaspătului inspector. Poate asta s-a urmărit. Dar care era acuzaţia şi unde greşise? Saiturile de bârfe aveau alte titluri „Bombă sexy“ sau „Sexy inspectoarea“. Ce poate fi nepotrivit în a fi sexy? Şi de ce ar fi o incompatibilitate între aspectul fizic şi funcţia de profesor? Nu este. Că a folosit photoshopul, dacă l-a folosit, nu mi se pare un fapt condamnabil, nici deosebit de grav. Dar românilor le place să comenteze, să se bage în seamă, să bombăne (vorba domnului Pleşu), să acuze, să judece, să pună etichete, şi mai nou graţie internetului să aducă comentarii răutăcioase, denigratoare, agresive şi nefondate. La înjurat nu ne întrece nimeni. Să judeci nişte competenţe profesionale după aspectul fizic, o mare prostie.  

Însă ceva poate fi de reproşat. În principiu, ar putea fi o problemă de etică, ca un profesor, care reprezintă un model pentru elevi, să expună fotografii cu un grad scăzut de decenţă. Însă dacă te uiţi atent la fotografii, personal nu îmi par exagerate, dacă le analizezi în ce context au fost realizate etc.   

Saiturile altor ziare declarau că ar fi o numire controversată. Dar nimic din conţinutul articolelor nu reda vreo informaţie în sprijinul titlului. Despre ce controversă era vorba? Dimpotrivă, Inspectoratul Şcolar Judeţean, emite un comunicat în care ne explică limpede că „a îndeplinit condiţiile legale privind ocuparea acestui post. Deci care este problema? Minciună. Doamna profesoară (41 de ani), într-un interviu pentru PressOne, a pus la dispoziţie câteva informaţii profesionale şi anume: lucrează în sistemul de învătâmânt de 20 de ani, începând ca învăţătoare după absolvirea Colegiului Universitar Pedagogic. A devenit absolventă a Facultăţii de Psihopedagogie Specială şi a unui program de master în Educaţie incluzivă şi Pedagogie integrată. Din 2006 a fost titular la Centrul pentru Educaţie incluzivă, iar în urmă cu doi ani a fost numită director adjunct la Educaţie incluzivă Arad. Deci, totuşi, care ar fi problema cu numirea controversată?

Personal, am scris la un moment dat despre o şefă din învăţământ care nu că-şi înfăţişa niscaiva fotografii indecente, dar redactase o serie de texte pe blogul personal cu conţinut erotic-sexual explicit, fapt ce în mod clar era în contradicţie cu funcţia de profesor, ba chiar cea de şef al psihologilor şcolar. Poate că o redactare, prelucrare şi aplicare a unui cod de etică al profesorului român în general, al cadrelor didactice sau auxiliare care lucrează în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar sau universitar, de stat, particular şi confesional şi în mod adaptat la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ ar fi obligatorie.

Auzisem de un draft de Cod de Etică lansat în dezbatere publică la finalul anului 2016 şi de atunci nimic altceva. În draftul codului, la articolul valori şi principii se amintea de atitudine decentă şi echilibrată. De fapt un standard de conduită publică nu este obligatoriu pentru orice cadru didactic, ci s-ar impune oricărui român, că prea ne batem joc unii de alţii.

Cu toate acestea, cine garantează moralitatea sau ulterior instruirea, echilibrul moral, valorile etice deprinse ale unui profesor, care este formator de conştiinţe a mii de elevi, viitori cetăţeni? Cum influenţează un profesor devenirea unui elev este simplu de constatat. Faceţi un exerciţiu de amintire cu privire la propria dumneavoastră educaţie, la profesorii din şcoală care v-au rămas în gând, exemple negative sau modele.

Cum ajungi profesor în România?

Simplu, după absolvire, citeşti două cărţi simple, una de specialitate, una de metodică, ai câteva ore de predat la clasă şi te prezinţi la un examen. Atât. Nu contează CV-ul, nu există un interviu în profunzime, o evaluare morală, o evaluare psihologică înainte de a intra în învăţământ, nimic care să-ţi analizeze obiectiv competenţele, abilităţile şi mai ales conduita morală.

Ce relevanţă avea pentru publicul larg că o doamnă profesoară îşi postează nişte fotografii photoshopate? Dar pentru cei din presă? Nimic nu poate fi gratuit, nici întâmplător. Cineva a urmărit ceva. Mai ales că presa locală dintr-un foc a publicat, am numărat eu, într-un singur articol 22 de fotografii preluate evident de pe profilul personal al profesoarei. Cu ce drept? Cu ce scop? Că presa n-ar fi descoperit chiar ceva de tip controversă, vreo neregulă, ar fi fost interesant, altfel fără rost. Că doamna profesoară s-a simţit efectiv hărţuită după ce ziare şi televiziunile au cometat răutăcios, nedrept şi cu misoginism, este de înţeles. Cine apără ceţăţenii de abuzul şi manipularea presei?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

dvatati
27.09.2017, 09:11:28

Comentariu considerat abuziv.

herr v.5.02
27.09.2017, 11:08:45

Mihai Copaceanu Cum spunea tovarasul Lenin ? "Informati-va, informati-va, informativa". Din surse alternative. "Inspectoarea demisionară din Arad nu a luat Titularizarea. Nici la Licenţă, nici la Bac nu a excelat, dar aceste examene le-a trecut" (Adevarul) A pretinde ca domnisoara respectiva e victima unui viol mediatic e cel putin o farsa. Dupa cum ati amintit cazul sefei dvs Mirela Pui, sunteti expert in aceasta speta. "Şeful Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Sibiu, Mirela Pui, este acuzat în presă de Mihai Copăceanu, un fost coleg, că deţine un blog cu conţinut sexual. [...] Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu au declarat corespondentului MEDIAFAX că au analizat situaţia, dar consideră că este vorba despre viaţa personală şi nu consideră necesar să declanşeze o anchetă în acest sens. [...] "Nu doresc să intru în polemică directă cu fostul angajat al instituţiei pe care o conduc, dar, dacă va fi nevoie, voi putea dovedi cu acte motivele pentru care şi-a încetat activitatea de angajat, fapt care explică gestul său de răzbunare personală. Dacă va fi nevoie, voi recurge la o acţiune în instanţă", a scris Mirela Pui pe blog. Ea a menţionat că nu i se pare "corectă" atitudinea fostului angajat care defăimează instituţia unde a lucrat şi managerul acesteia, în scopul unei "răzbunări personale" (Mediafax)

+6 (6 voturi)
dvatati
27.09.2017, 12:07:14

Comentariu considerat abuziv.

Marcus
27.09.2017, 12:35:56

S-a dat demisia azi, ranita de linsajul mediatic ! Gaseste partidul alta persoana. p.s dl Copaceanu, comparatia dvs este fortata. In inv te prezinti la examen si concurezi cu alte persoane pt acelasi post. Aici a fost vorba de o numire politica. Concursul se organiza ulterior.

+4 (4 voturi)
Inaltpreacenzuratul Gigi_one
27.09.2017, 12:38:05

cum cine? de fapt e un ce: propriul discernămînt ne apără de toate mai sus menţionate.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)