Creşe şi grădiniţe deschise. Ce condiţii ar trebui respectate pentru prevenirea Covid-19?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grădiniţele ar putea fi redeschise în condiţii de igienă strictă
Grădiniţele ar putea fi redeschise în condiţii de igienă strictă

Un document conceput de Centrul Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate şi trimis Ministerului Sănătăţii detaliază condiţiile în care ar putea fi redeschise centrele de învăţământ preşcolar astfel încât riscul de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 să fie diminuat.

Potrivit autorităţilor, după data de 15 iunie, creşele şi grădiniţele ar putea fi redeschise, în funcţie de situaţia epidemiologică, în condiţii de igienă strictă. Un document conceput de Centrul Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate şi trimis Ministerului Sănătăţii detaliază condiţiile în care ar putea fi redeschise centrele de învăţământ preşcolar astfel încât riscul de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 să fie diminuat, potrivit Stiriedu.ro. 

Recomandările includ mai puţini copii într-o grupă, astfel încât fiecare să aibă un spaţiu de minimum patru metri şi jumătate, mai multe activităţi în aer liber şi curăţenie strictă. 

Curăţenia generală înainte de redeschidere se va face prin desprăfuire, spălare cu apă şi detergent şi apoi clătire repetată cu apă potabilă. 

Drumul prin curtea unităţilor preşcolare trebuie bine delimitat şi semnalizat, cu respectarea normelor de distanţare fizică. Totodată, sosirile şi plecărrile trebuie eşalonate peentru a păstra distanţarea fizică. 

Această distanţare fizică de un metru şi jumătate se va asigura şi în dormitoare, şi în sălile de masă şi în clase. 

Jucăriile care nu pot fi spălate treebuie eliminate din casă, iar materialele de învăţare vor fi individualizate. 

Copiii cu febră peste 37,3 grade Celsius şi alte simptome de boală infecto-contagioasă ivită în timpul şederii în unitate vor fi izolaţi într-o încăpere specială şi vor fi îngrijiţi de o persoană adultă instruită pentru supraveghere. 

Triajul epidemiologic se va realiza în fiecare zi.

Dacă temperatura înregistrată la venirea în grădiniţă este de peste 37,3 grade Celsius, se va măsura din nou după câteva minute. Dacă se menţine ridicată, copilul nu va fi primit în unitatea de învăţământ, fiid lăsat în grija părinţilor, cu recomandarea unui consult de specialitate. 

Angajaţii, cu mască şi mănuşi 

În privinţa angajaţilor, aceştia trebuie să poarte permanent mască facială şi încălţăminte exclusivă pentru incinta respectivă. Masca trebuie schimbată la fiecare patru ore sau mai des dacă este nevoie. Mănuşile de unică folosinţă sunt obligatorii la schimbarea scutecelor. 

Mâinile trebuie spălate cu apă şi săpun timp de minimum 20 de secunde atât de personal, cât şi de copii, la sosirea în grădiniţă, înainte şi după fiecare masă, după somn, strănut, tuse, după folosirea toaletei, după venirea de afară, înainte de întoarcerea acasă şi la sosirea acasă. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite