Preşcolar

articolul anterior articolul urmator

De ce am dat în judecată Ministerul Educaţiei

12
25 May 2015 19:16:51
Cristian Ghingheş
Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, chemat în judecată de 4 studenţi, foşti reprezentanţi ai elevilor
Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, chemat în judecată de 4 studenţi, foşti reprezentanţi ai elevilor

Săptămâna trecută am depus la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de chemare în judecată a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, pentru clarificarea statutului juridic neclar al Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), în încercarea de a resuscita reprezentarea din mediul preuniversitar.

Având numărul 3026/2/2015, dosarul este înregistrat la Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal şi are ca obiect anularea unui act administrativ, şi anume Ordinul nr. 4247/2010 al ministrului Educaţiei, care consacră aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), o structură prezentată drept repretentativă pentru elevii din România. Totuşi, cât de reprezentativ poate fi un consiliu care se află în ograda ministerului, care nu are personalitate juridică şi care împiedică mişcarea liceenilor să fie vocală?

Este întrebarea la care Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice nu a reuşit să ne răspundă nici după demersurile noastre recente (cereri de solicitare a unor informaţii privind finanţarea şi activitatea CNE, plângeri prealabile), dar nici în anii trecuţi, când am activat ca reprezentanţi ai elevilor în judeţele noastre: eu la Bacău, Alexandru Bajdechi la Constanţa, Andrei Nicolae Popa la Alba, iar Marius Ghincea în Bucureşti. Acum suntem cu toţii studenţi şi ne-am gândit să facem în sfârşit lumină în mediul preuniversitar - de aici şi acţiunea noastră în instanţă.

Eu cred că anularea acestui ordin este necesară, întrucât reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor de la nivel local şi naţional au mari dificultăţi în a-şi desfăşura activitatea pe fondul neclarităţii prevederilor, al capacităţii juridice inexistente şi chiar al presiunilor politice în anumite cazuri.

Motivele pentru care Consiliul Naţional al Elevilor nu mai poate continua în situaţia de faţă:

Chiar dacă declară că CNE funcţionează şi se organizează pe baza ordinului pe care noi l-am atacat în instanţă, ocolind chestiunea înfiinţării, Ministerul Educaţiei se dezice de Consiliul Naţional al Elevilor: nu face parte din structura organizatorică a Ministerului. Dacă nu aparţine de Minister, pe ce bază Ministerul Educaţiei trimite adrese oficiale la Inspectoratele Şcolare Judeţene şi în instituţiile de învăţământ cu privire la activitatea Consiliului Naţional al Elevilor? De asemenea, în baza căror prevederi Ministrul Educaţiei semnează ordinul pentru adoptarea Regulamentului de Funcţionare şi Organizare CNE?

 

Există şi soluţii pe viitor!

Din păcate, Consiliul Naţional Elevilor nu a fost şi nu va fi niciodată o structură independentă. Îmi doresc clarificarea lucrurilor în instanţă tocmai pentru ca elevii să îşi dea seama că sunt manipulaţi şi pentru a-i încuraja pe cei dispuşi să îşi reprezinte colegii să îşi înfiinţeze asociaţii la nivel local şi, de ce nu, chiar la nivelul liceelor. Susţin, spre exemplu, înfiinţarea Asociaţiei Elevilor din Bacău şi sper ca cei de acolo să preia tradiţia şi curajul Consiliului Judeţean al Elevilor Bacău, aşa cum au făcut cei din Constanţa.

Noi, iar acum vorbesc în numele Academiei Tinerilor, suntem dispuşi să sprijinim orice demers independent de asociere a elevilor, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local. Singura condiţie e ca cei care doresc să îşi înfiinţeze asociaţii de elevi să fie bine intenţionaţi şi orientaţi pe rezolvarea problemelor elevilor, nu pe organizarea de baluri şi paranghelii.

Dacă instanţa decide anularea ordinului prin care a fost aprobat regulamentul CNE, Consiliul Naţional al Elevilor o să dispară. Va fi momentul adevărului. Atunci vom vedea care sunt de fapt cei care au în cap ajutarea elevilor şi cei care au ca scop dobândirea de funcţii. Mă tem că cei care văd CNE-ul ca pe un scop şi nu ca pe un mijloc pentru reprezentarea elevilor sunt foarte mulţi. Mă aştept de la aceşti tineri îndoctrinaţi şi manipulaţi de cei care s-au lăudat cu clădirea Consiliului Naţional al Elevilor să ne atace demersul. E ok. Îşi vor da seama mai târziu ce interese aveau cei care îi alimentează acum cu tot felul de idei mincinoase.

E foarte important ca mişcarea liceenilor să fie independentă, vocală şi să aibă curaj. Asta pentru că acolo se regăsesc, cel mai probabil, liderii politici de mâine. Din păcate, în loc să le dea aripi, Consiliul Naţional al Elevilor, prin "pastorii" săi de la minister, a tăiat aripile multor tineri care promiteau să spună lucrurilor pe nume şi să acţioneze altfel decât UTC-iştii şi copiii/rudele comuniştilor pe care azi îi vedem prezentaţi la televizor drept agenţi ai "noului val".

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Radu Mircea
25.05.2015, 19:41:06

E grea incercarea dvs. Rechinii din minister sunt mari si nemilosi cind vine vorba de feuda lor , fiindca feuda se numeste ministerul al carui scop exclusiv este pastrarea si intarirea unei caste imbatrinita-n rele , incompetenta cu rare exceptii , refractara la orice schimbare care nu le aduce un folos propriu si mai ales dispusa total compromisului politic . In ultimii 25 de ani elevul a fost intodeauna sacrificat intereselor profesorilor fiind mingea de ping pong a celor mai excentrice experimente . Nici-un minister nu a schimbat mai multi ministri decit Invatamintul . Va doresc succes in demersul dvs. si poate incerc si o speranta avind in vedere ca justitia are totusi o alta fata decit acum citiva ani .

+6 (6 voturi)
Iulian Ene
25.05.2015, 23:49:51

Cristian Ghingheş Nu v-am citit articolul. Va atrag atentia ca auto-etichetarea cu "un tanar care spune lucrurilor pe nume" e mai mult decat dubioasa din punct de vedere al dezbaterii in spatiul public. E un fel de a spune "adevarul e la mine, daca nu esti de acord cu ce spun eu, automat gresesti". E aiurea, nu e "cool".

-6 (6 voturi)
Adrian Andrei
26.05.2015, 08:19:44

O regula elementara pretinde sa comentezi in cunostinta de cauza. Din pacate, asta-i boala endemica la romani, sa comenteze un articol fara sa-l citeasca, ba sa se mai si impauneze cu asta... Iulian Ene, va astept cu un comentariu pertinent, DUPA ce veti citi articolul.

+5 (5 voturi)
Cristian Saileanu
26.05.2015, 07:35:37

sa ne aducem aminte ca scoala, ca armata, nu e o democratie, ci o dictatura. CNE deci poate avea o functie consultativa, dar nu trebuie sa aiba dreptul de a lua decizii. Imaginati'va o scoala unde elevii hotarasc: nu mai vrem teme pt acasa, nu mai vrem prezenta obligatorie, nu mai vrem note...

-3 (5 voturi)
Radu Mircea
26.05.2015, 09:11:06

# Cristian Saileanu Da' cine a zis ca se doreste ca elevii sa hotarasca ??? Dar chiar sa nu-i intrebe nimeni ce-si doresc ??? Sa ii doara in 14 de parerea lor si sa fie exclusi de la luarea hotaririlor care in definitiv ii priveste pe ei in primul rind ca ''victime'' a sistemului de invatamint ??? Ducerea argumentelor la absurd nu este productiva .

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (12)