Numărul locurilor din creşe a scăzut de cinci ori în ultimii 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşele vin în sprijinul părinţilor
Creşele vin în sprijinul părinţilor

Specialiştii Ministerului Muncii atrag atenţia că scăderea drastică a capacităţii creşelor din ţară ca unităţi de educaţie timpurie pune în pericol asigurarea respectării dreptului la educaţie pentru copiii de vârstă mică. Aceştia vorbesc de o reducere de la aproape 77.000 de paturi în creşe, în 1990, la aproape 20.000, în 2001 şi mai puţin de 15.000 în anul 2010.

Numărul locurilor oferite de stat în creşele publice, pentru părinţii care vor să meargă mai repede la serviciu şi nu aşteaptă până la grădiniţă, a scăzut de peste cinci ori din 1990 până în 2010, arată datele Ministerului Muncii, cuprinse în proiectul de Hotărâre privind Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului pentru perioada 2014-2020, pus în dezbatere publică până pe 14 martie. 

Documentul mai arată că nici sectorul privat nu oferă o alternativă în acest sens, doar 62 de copii fiind înscrişi la creşe private, potrivit HotNews.ro. 

În ceea ce priveşte grădiniţa, diferenţe apar şi între rural şi urban: ponderea copiilor care frecventează grădiniţa în totalul copiilor de vârstă preşcolară este cu aproximativ 6 puncte procentuale mai redusă în rural.

Cea mai mare diferenţă apare în cazul copiilor de trei ani (peste 86% dintre copiii de această vârstă din mediul urban merg la grădiniţă în comparaţie cu aproximativ 70% în rural), principala problemă fiind distanţa mare faţă de grădiniţă.

Specialiştii mai spun că integrarea copiilor de la vârste fragede, cel puţin începând cu grădiniţa, poate asigura „parcurgerea cu succes a etapelor următoare de educaţie”.

Oricum, la nivelul anului 2011, România era cu peste 10% sub ţinta stabilită la nivel UE pentru 2020 în ceea ce priveşte participarea la învăţământul preşcolar (grupa de vârsta 4-5 ani) de 95%.


Statul acordă o atenţie sporită părinţilor, prin monitorizare şi sprijin, în noua Strategie naţională pentru copil

Instituirea unui sistem de monitorizare privind situaţia copiilor şi sprijinirea părinţilor sunt printre obiectivele Strategiei 2014-2020, până la finalul perioadei de implementare fiind prevăzută închiderea tuturor instituţiilor în care stau minorii separaţi de familie. Documentul notează însă că atât statul, cât şi familiile se lovesc de resurse financiare diminuate de criza economică şi anticipează o creştere a cazurilor de abandon.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite