Preşcolar

articolul anterior

O fetiţă poreclită „Grasa”, personaj principal într-un caiet de lucru pentru materia Dezvoltare personală, la clasa pregătitoare

3
1 Oct 2019 11:06:46
Autor: Simona Chirciu
FOTO: Alex Bălan Facebook
FOTO: Alex Bălan Facebook

Micuţii din clasa pregătitoare învaţă despre problemele de greutate ale unei fetiţe şi despre felul în care aceasta este agresată de colegii săi, ea fiind numită „Grasa”. Caietul de lucru este pentru materia Dezvoltare personală şi, potrivit datelor de pe site-ul editurii Ars Libri, este avizat de Ministerul Educaţiei. Câţiva părinţi s-au arătat revoltaţi de conţinutul povestirii şi despre folosirea apelativului „Grasa”.

Titlul poveştii este „Chipul din suflet”. Textul face parte din capitolul „Autocunoaştere şi atitudine pozitivă faţă de sine şi faţă de ceilalţi- Schema corporală”. Textul insistă însă pe faptul că fetiţa supraponderală din poveste este hărţuită de către colegii săi şi poreclită „Grasa”.
 
„De când se ştia era o fetiţă foarte grasă.Ti se părea că e cu multi ani mai mare decât colegii ei.Inca de la grădiniţă colegii ei au poreclit-o GRASA. (…) Colegii râdeau de ea şi o strigau într-una:grasa,grasa! Când se apropia de ei sa De(n.red. greşeală) joace, fugeau de ea, unora fiindu-le chiar frica. Nu avea prieteni şi stătea mai tot timpul singura.(…)”. 
FOTO: Alex Bălan
  
Unii părinţi au au postat pe Facebook poze cu textul şi şi-au arătat indignarea faţă de text. „Sunt furioasă! Aşa ceva este inadmisibil! Nu pot accepta că în clasa pregătitoare exista acest text scris de 2 femei care au pur şi simplu o afacere cu manuale! Adina Grigore şi Cristina Ipate-Toma.
Sa vorbim despre Grasa! Îngrozitor! Nu am cuvinte! Nu spun cât de prost sunt realizate aceste cărticele pentru pregătitoare, nu spun cât de aberant sunt formulate şi ce grafica proasta au, ci că un text povesteşte despre o fetiţă poreclita GRASA! Oribil! Ruşine autoarelor!”, a postat un părinte. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Pano
1.10.2019, 11:46:11

Parinti im becili care isi proiecteaza copiii in lumea reclamelor glamour in care totul e luminos, curat si scump, si unde nu injura nimeni. Pai copiii aud in jurul lor "grasa" si cu siguranta cunosc in lumea reala "o grasa" - ei trebuie de mici sa inteleaga ce-i cu acest apelativ si eventual sa-l perceapa in mod critic, daca apuca sa discute la scoala despre asa ceva. Pai, daca n-ai astfel de texte realiste, despre ce sa discuti, despre "lumea de vis" (din aceleasi reclame nerealiste)?

+2 (2 voturi)
gigione deladolj
1.10.2019, 12:07:55

să fim sobri. Oricare a avut un "grasu" sau o "grasa" în şcoală...la serviciu...printre vecini. mare chestie...

+1 (1 vot)
mossss ion roata
1.10.2019, 18:31:05

Povestea e în principiu ok, ca şi morala, dar sunt mulţi părinţi aberanţi. Oribilă este cucoana părinte doi, care vrea să elimine noţiuni des-întâlnite în viaţă dintr-un text literar. Aş vrea totuşi să ardem cât de curând în public "La ţigănci", e cu bordel şi cu ţigănci, înlocuind nuvela cu mult mai actualizata "o vizită la palat, la nobilele femei rrome"! Totuşi, aş semnala că nu e OK ca directoarea şcolii să-i ofere o pungă imensă de ciocolată unei fetiţe grase. Autoarele trebuia să găsească o altă recompensă, pe înţelesul copiilor, în general, ceva nealimentar.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările