Prima creşă româno-daneză înfiinţată în Bucureşti pentru copiii defavorizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşcolarii români din familiile defavorizate pot fi înscrişi la grădiniţa româno-daneză   FOTO: Adevărul
Preşcolarii români din familiile defavorizate pot fi înscrişi la grădiniţa româno-daneză   FOTO: Adevărul

În ciuda îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă ale copiilor români în ultimii 10-15 ani, un număr destul de mare întâmpină în continuare probleme sociale, unul din efectele cele mai evidente fiind abandonul şcolar, care poate fi prevenit prin educaţia timpurie.

Ambasada Danemarcei şi Primăria Sectorului 1 din Bucureşti au realizat împreună cu parteneri din mediul privat şi universitar un proiect de educaţie timpurie pentru preşcolari. Astfel, prima creşă româno-daneză destinată copiilor defavorizaţi a fost inaugurată joi, 31 ianuarie, la Bucureşti.

Până la 30 de copii din familii fără resurse vor beneficia de serviciile centrului în care se vor investi în decursul a trei ani circa un milion de euro. În momentul de faţă sunt înscrişi 22 de preşcolari. Proiectul durează trei ani şi este destinat copiilor de la zero la trei ani. Din 2015, urmează să se înfiinţeze şi o grădiniţă română-daneză care să asigure educatea copiilor până la vârsta la acre pot fi daţi la şcoală.

Educaţia preşcolară daneză are o istorie profesională mai veche de 100 de ani şi este centrată pe copii. Porneşte de la nevoile fiecărui copil, iar practica pedagogică se face în funcţie de acestea. De asemenea, sistemul educaţional preşcolar din Danemarca pregăteşte personalului didactic la cel mai bun nivel.

Una din tehnicile daneze de educaţie şi sănătate a celor mici constă în somn în aer liber chiar la temperaturi foarte mici. Copiii se odihnesc în nişte paturi speciale în care să nu le fie frig, la fel ca atunci când sunt plimbaţi în cărucior.

Inaugurarea creşei româno-daneze

Grădiniţa este spaţioasă şi copiii nu sunt îngrădiţi în nici un fel, având libertate să facă ce doresc sub supravegherea educatorilor, care au grijă de aceştia conform tehnicilor daneze.

Cresa romano-daneza 2

La inaugurare au fost prezenţi primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, directorul programului de  pedagogie socială Via University College, Peter Moller Pedersen şi Ministrul Consilier al Ambasadei Regatului Danemarcei, Jesper Toftlund.

Peter Moller Pedersen a lăudat munca de reabilitare a clădirii în care funcţionează creşa şi le-a mulţumit educatorilor şi echipei de management a proiectului. "În aceste condiţii, aşa cum spunea un premier danez, 'Este foarte dificil să fii pesimist'. Modelul danez  nu se poate implementa pur şi simplu în România, este nevoie de o colaboarare fiindcă acesta trebuie plasat în plan local ", a spus Pedersen.

Cresa romano-daneza 3

"Obiectivul Centrului româno-danez pentru educaţie integrată este unul nobil, şi anume de a oferi unor copii dezavantajaţi proveniţi din familii vulnerabile un început mai bun în viaţă, ceea ce este în concordanţă cu tradiţia daneză în materie de probleme sociale. Societatea trebuie să înlăture moştenirea sa negtivă. Sper ca experienţa daneză vor inspira acest centru şi altele de acest gen în România", a declarat Ministrul Consilier al Ambasadei Regatului Danemarcei, Jesper Toftlund.

Evenimentul a fost organizat în contextul proiectului Centrul româno-danez pentru educaţie integrată, finanţat de Consiliul Local al Sectorului 1 şi Villum Foundation & Velux Foundationşi implementat în parteneriat cu Via University College din Danemarca, Universitatea Bucureşti (Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei) şi Centrul de Resurse şi Formare în Profesiuni Sociale Pro Vocaţie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite