Tichetele de creşă, soluţia angajatorilor pentru a sprijini părinţii cu copii mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii au fost nemulţumiţi de reducerea indemnizaţiei de creştere a copilului, în paralel cu plafonarea ei pentru cei care stau mai mult acasă                                                                           Foto: Mediafax
Părinţii au fost nemulţumiţi de reducerea indemnizaţiei de creştere a copilului, în paralel cu plafonarea ei pentru cei care stau mai mult acasă                                                                           Foto: Mediafax

Părinţii care decid să se întoarcă la serviciu, fără a beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului până la doi ani, pot beneficia de tichete de creşă de până la 400 de lei lunar, acordate de către angajator. În prezent, legislaţia românească îi favorizează financiar pe cei care aleg să stea acasă doar un an.

Părinţii care decid să se întoarcă la serviciu, fără a beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului până la un an/doi ani, pot beneficia de tichete de creşă în valoare de până la 400 de lei lunar, acordate de către angajator, potrivit unei analize realizată de Accace, o companie specializată în management financiar, potrivit Mediafax.

Experţii Accace, unul dintre liderii din Europa Centrală şi de Est în management financiar, precizează, într-un comunicat de presă, că patronii pot decide să acorde tichete de creşă pentru a-i motiva pe părinţi să revină mai repede la muncă.

Tichetele pot fi considerate o variantă mai ieftină de stimulare şi fidelizare a angajaţilor, în condiţiile în care  ele sunt exceptate de la plata tuturor contribuţiilor sociale, fiind doar impozabile, din iulie 2010, în sensul impozitului pe venit.

"Angajatorul, împreună cu organizaţiile sindicale, hotărăsc valoarea lunară a tichetelor de creşă în limita a 400 de lei, sumă stabilită prin Ordinul 821/2012. Valoarea nominală înscrisă pe fiecare tichet poate fi de zece lei, un multiplu de zece, dar nu mai mare de 50 lei”, potrivit acestora.

Angajatorii dau banii şi tot ei stabilesc procedura

Experţii explică şi procedura: angajatorul stabileşte criteriile de selecţie a salariaţilor care primesc tichete de creşă, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfăşoară activitatea unele categorii de salariaţi, precum şi criteriile şi perioadele pentru care salariaţii nu vor primi tichete de creşă.

De aceste tichete pot beneficia şi persoanele care au copii adoptaţi, încredinţaţi în vederea adopţiei sau în plasament, precum şi pentru cei cărora li s-a instituit tutela, cu excepţia celor daţi în plasament la asistentul maternal profesionist şi a celor pentru care s-a dispus măsura plasamentului de urgenţă, potrivit legii.

"Angajatorii suportă din cheltuieli proprii preţul imprimatelor contractate cu unitatea emitentă. De asemenea, suma individuală acordată pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani sub forma tichetelor de creşă se asigură integral de către angajator", arată specialiştii.

Ce trebuie să facă părinţii pentru a primi tichetele

Pentru a primi tichete de creşă, salariaţii trebuie să pună la dispoziţia angajatorului o serie de documente:

  • o cerere
  • actul doveditor eliberat de creşa la care este înscris copilul
  • declaraţie pe propria răspundere că celălalt părinte nu beneficiază deja de tichete de creşă şi nici de concediul şi de indemnizaţia de creştere a copilului
  • livretul de familie
  • alte documente solicitate de angajator, în funcţie de regulamentul intern.

De asemenea, părinţii trebuie să prezinte angajatorului informaţiile privind prezenţa copilului la creşă, în scris cu confirmarea creşei, altfel i se vor retrage din banii de salariu sumele cheltuite de patron cu tichetele de creşă; contravaloarea lor şi preţul imprimatelor acestora, în funcţie de numărul de zile absente din luna în care copilul nu a mers la creşă.

Angajaţii trebuie să solicite în scris creşei actul doveditor care atestă înscrierea copilului, în cerere trebuind să precizeze datele de identificare ale angajatorului, precum şi datele de identificare ale unităţii emitente de tichete de creşă de la care angajatorul le achiziţionează.

Cine poate acorda tichete de creşă

Potrivit unei legi din 2006, tichetele de creşă pot fi acordate în mai multe tipuri de companii:

  • regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale, societăţile comerciale, instituţiile din sectorul bugetar (indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, inclusiv cele care se finanţează integral din venituri proprii)
  • instituţiile financiare şi cele de credit
  • organizaţiile cooperatiste, societăţile agricole şi alte forme de asociere agricolă cu personalitate juridică
  • organizaţiile nonprofit, precum şi persoanele fizice care încadrează personal pe bază de contract individual de muncă.

Teoretic, valoarea sumei lunare acordate sub formă de tichete de creşă se indexează semestrial cu indicele inflaţiei comunicat de Institutul Naţional de Statistică, însă aceasta nu a mai fost indexată din 2010 până în luna mai 2012, când a crescut de la 370 la maximum 400 de lei.

”În prezent, din punct de vedere financiar, legislaţia favorizează persoanele care optează pentru concediu de îngrijire a copilului în vârstă de până la 1 an (cele care au inclusiv dreptul la tichete de creşă)", spune Angelica Ene, Payroll Accountant filiala din România a companiei Accace.

Indemnizaţia ar putea creşte în această toamnă

În prezent, părinţii pot alege să stea acasă cu cel mic un an sau doi ani, în funcţie de câţi bani vor să primească. Dacă stau un an, vor primi o indemnizaţie de 75% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni înainte de naşterea copilului, cu o valoare între minimum 600 şi maximum 3.400 de lei.

Ei pot alege să se întoarcă oricând la muncă, iar dacă revin mai devreme vor beneficia de un stimulent lunar de inserţie de 500 de lei până împlineşte copilul doi ani.

Dacă stau doi ani, valoarea maximă a indemnizaţiei acordate de stat nu poate depăşi 1.200 de lei, însă nu vor beneficia de stimulentul de inserţie dacă decid să se întoarcă la muncă mai devreme.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a anunţat deja că va modifica aceste prevederi legale în noua sesiune parlamentară, lansând promisiunea de a reveni la indemnizaţia de 85%, din 2010, şi de a acorda stimulentul de inserţie şi părinţilor care aleg să stea doi ani acasă şi se întorc la muncă mai devreme.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite