Totul despre înscrierea copiilor în clasa pregătitoare. Care este calendarul înscrierii şi ce documente sunt necesare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, 4 martie, a început procesul de completare şi depunere a cererilor pentru înscrierea copiilor în învăţământul primar. Înscrierile se vor încheia în data de 22 martie. Cea de-a doua etapă se va desfăşura între 2-8 aprilie 2019.

Prima etapă din procesul de completare şi depunere a cererilor de înscriere a copiilor în învăţământul primar a început astăzi, 4 martie şi se va încheia vineri, pe 22 martie.

„Părinţii/tutorii legal instituiţi/reprezentanţii legali pot completa cererea-tip de înscriere online sau la secretariatul unităţii de învăţământ în care se doreşte înscrierea copilului, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Validarea cererii-tip este obligatorie şi se realizează în unitatea de învăţământ în care se doreşte înscrierea, în prezenţa părintelui şi a unui membru al comisiei (cel puţin), zilnic, între orele 8 – 18:00 (luni-vineri)”, a anunţat Ministerul Educaţiei.

Cererea-tip de înscriere poate fi completată fie la unitatea de învăţământ la care doresc înscrierea copilului, fie online, în acest caz fiind necesar ca părinţii să meargă la şcoala în care doresc înscrierea copilului pentru validarea cererii. 

„Atenţie! Completarea cererii de înscriere online nu garantează înscrierea copilului dumneavoastră în unitatea de învăţământ şi nu elimină obligativitatea de a vă prezenta la unitatea de învăţământ unde doriţi înscrierea cu dosarul complet al copilului, în vederea validării acesteia. Acest formular vă permite doar să vă prezentaţi la secretariatul şcolii cu datele copilului pre-completate, scurtând timpul de aşteptare al dumneavoastră şi al celorlalţi părinţi”, transmit reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

La solicitarea părinţilor, pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2019, inclusiv dar şi cei care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2019, inclusiv, dacă trec evaluarea dezvoltării psihosomatice.

A doua etapă de completare/depunere a cererilor-tip de înscriere este programată între 2 şi 8 aprilie şi se adresează copiilor care nu au fost înscrişi/nu au participat în prima etapă, cererile fiind completate din nou, în funcţie de locurile disponibile.

Evaluarea psihosomatică

Evalurea psihosomatică a copiilor a început deja şi se realizează până la data de 20 martie 2019, în diferite centre din judeţ/ municipiul Bucureşti, cu prioritate în grădiniţe, de către personal de specialitate.

Care sunt actele necesare pentru înscriere?

- Cerere-tip de înscriere (disponibilă începând din 4 martie)

- Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal; părinţii divorţaţi depun la înscriere şi hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească şi unde a fost stabilită locuinţa minorului

- Copie şi original al certificatului de naştere al copilului

- Copie a documentului care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare (acolo unde este cazul).

- Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Ce copii au prioritate la înscriere?

La înscrierea în clasa pregătitoare au prioritate copiii cu dizabilităţi, cei orfani, copiii care se află în grija statului sau în plasament familial, precum şi copiii care au un frate sau o soră înmatriculat/ă în unitatea de învăţământ respectivă. 

Ce tip de activităţi vor avea loc în clasa pregătitoare?

Copiii îşi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor şi a literelor, vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalţi copii, prin jocuri didactice, activităţi în echipă, activităţi de descoperire, prin desen sau muzică.

„Clasa pregătitoare este un timp de acomodare a copilului cu viaţa şcolii, care să-i permită o bună adaptare la programul şi cerinţele specifice acestui mediu. În clasa pregătitoare, copilul este încurajat să capete încredere în forţele proprii, să-şi sporească stima de sine, iniţiativa şi dorinţa de reuşită”,  arată reprezentanţii Ministerului Educaţiei. 

Exersarea deprinderilor şi capacităţilor motrice este o ţintă importantă, prin participarea copiilor la activităţi de dezvoltare motrică, dar şi la alte activităţi de mişcare în asociere cu muzica (prin intermediul Educaţiei fizice şi a disciplinei Muzică şi mişcare).

Ministerul Educaţiei precizează că fiecare copil are un loc asigurat. Numărul de locuri alocat prin cifra de şcolarizare pentru clasa pregătitoare este mai mare decât numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar.

„Reamintim faptul că învăţământul primar este primul ciclu din învăţământul obligatoriu şi cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I - IV. Numărul de locuri alocate, prin cifra de şcolarizare, pentru clasa pregătitoare în învăţământul de stat, este cel puţin egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar, asigurându-se, astfel, şcolarizarea tuturor copiilor", precizează Ministerul Educaţiei.

Fiecare unitate de învăţământ în care se organizează clasa pregătitoare are obligaţia să instituie, cu caracter informativ, Ziua porţilor deschise, în intervalul 26 februarie – 9 martie. De asemenea, fiecare unitate de învăţământ, trebuie să afişeze numărul de clase pregătitoare care vor funcţiona în anul şcolar 2019-2020.

Aceste informaţii, precum şi circumscripţiile şcolare, perioada de desfăşurare a evaluării dezvoltării psihosomatice şi adresele unităţilor/instituţiilor în care se desfăşoară evaluarea psihosomatică trebuie afişate şi pe site-urile inspectoratelor şcolare judeţene/pagina web a Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, respectiv pe site-urile unităţilor de învăţământ.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite