Preşcolar

articolul anterior articolul urmator

Unele ţări occidentale au redeschis şcolile. Ce s-a întâmplat cu numărul infecţiilor cu SARS-CoV-2

1
18 Aug 2020 12:01:08
Autor: Daniela Serb
Măsurile sanitare luate la redeschiderea şcolilor diferă de la ţară la ţară
Măsurile sanitare luate la redeschiderea şcolilor diferă de la ţară la ţară

În unele ţări din UE a început noul an şcolar, în timp ce altele fac pregătiri şi iau măsuri sanitare pentru a limita răspândirea infecţiei cu noul coronavirus.

În România, noul an şcolar ar trebui să înceapă pe 14 septembrie. Felul în care şcolile vor redeschide porţile depinde de evoluţia pandemiei COVID-19. Deocamdată, numărul cazurilor confirmate rămâne ridicat. 
Alte ţări ale UE au redeschis şcolile, în timp ce altele nu le-au închis deloc, în ciuda pandemiei.
Astfel, potrivit publicaţiei time.com, Danemarca a fost prima ţară occidentală care a redeschis şcolile pe 15 aprilie, după o lună de suspendare a cursurilor. În urma aprobării date de Parlament, Guvernul central a decis redeschiderea instituţiilor de învăţământ invocând dreptul la educaţie al copiilor. 
 
Atunci când copiii cu vârste între 2 şi 12 ani s-au întors la şcoală, ei au fost repartizaţi în grupuri mici de 12 elevi. Aceste grupuri – cunoscute şi sub denumirea de ”bule de protecţie” - ajung la şcoală la ore fixe, iau masa separat de ceilalţi şi au propriile locuri de joacă. Toţi elevii sunt obligaţi să se spele pe mâini la fiecare două ore, dar nu poartă măşti. Băncile şcolarilor sunt aşezate la distanţă de doi metri una de cealaltă, întrregul material didactic este dezinfectat de două ori pe zi, iar atunci când se poate, cursurile sunt ţinute în aer liber. Părinţii nu au acces în incinta şcolilor. Până acum, aceste măsuri implementate au avut succes: numărul de îmbolnăviri nu a crescut, potrivit datelor oficiale. Pe 18 mai, copiii cu vârste între 12 şi 16 ani s-au reîntors la şcoală urmând acelaşi protocol. 
 
Alte ţări care au pus în practică măsuri similare – Germania, Finalnda, Norvegia – au reuşit, de asemenea, să evite creşterea numărului de infectări cu noul coronavirus. 
 
În Spania, o ţară lovită puternic de pandemie, autorităăţile intenţionează să reddeschidă şcolile pe 4 septembrie. Clasele nu vor avea mai mult de 20 de elevi, copiii vor trebui să poarte mască şi să păstreze o distanţare de 1,5 metri între ei. 
 
Italia, o altă ţară europeană în care s-au înregistrat multe cazuri de COVID-19 urmeaază să redeschidă şcolile pe 14 septembrie. Divizarea claselor în grupe mai mici de elevi vor aduce în şcoli circa 50.000 de profesori suplinitori. Elevii vor fi obligaţi să poarte măşti, iar profesorii viziere. 
 
În Suedia, şcolile nu au fost închise nici măcar o zi, autorităţile fiind de părere că decizia de a le menţine deschise nu va influenţa în niciun fel ratele de infecţie. Regulile de funcţionare nu au fost schimbate. Noul an şcolar va începe pe 30 august. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

kitty kat
18.08.2020, 23:28:14

Mda, copiii sunt asezati in bånci ca in timpul dinaintea virusului, deci fårå distantå intre elevi...ca så nu mai zic de måsti cum se tot discutå in RO. Singura deosebire este spålarea pe maini mai des + folosirea spirtului. Cei ce au simptome råman acaså si dau telefon la doctor ce ii si trimit så facå testul.

Modifică Setările