10 elevi din 7 licee bucureştene, în finala competiţiei europene pentru promovarea antreprenoriatului în rândul tinerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa formată din liceeni europeni care a avut cel mai bun proiect de sprijinire a antreprenoriatului în rândul tinerilor    FOTO: Junior Achievement România
Echipa formată din liceeni europeni care a avut cel mai bun proiect de sprijinire a antreprenoriatului în rândul tinerilor    FOTO: Junior Achievement România

72 de elevi din 13 ţări au participat săptămâna trecută la competiţia europeană Global EnterpriseChallenge, în care au concurat cu cele mai inovative soluţii pentru a creşte şansele tinerilor de a-şi găsi joburi, dar şi pentru promovarea antreprenoriatului în rândul lor. Din România, în finală au ajuns 10 elevi din 7 licee ale Capitalei, iar unul dintre ei a făcut parte din echipa câştigătoare.

Cei 72 de elevi europeni, care au participat săptămâna trecută la competiţia europeană Global Enterprise Challenge, parte a programului european Global Enterprise Project, dezvoltat de Junior Achievement – Young Enterprise Europe (JA-YE) şi de European Round Table of Industrialists (ERT, au avut la dispoziţie 24 de ore pentru a găsi soluţii fezabile la tema de lucru, fiind sprijiniţi de mentori voluntari din companiile multinaţionale partenere: Astra Zeneca, Deutsche Telekom, GDF Suez, Heineken, Kone, Nokia, Philips, REPSOL, SAP, Shell, SIEMENS, Solvay, Smurfit Kappa Group, Sonae, Telefónica, Total şi Vodafone.

Tema de anul acesta a competiţiei a fost: “Ce soluţii aţi oferi pentru a îmbunătăţi şansele de a obţine un job şi auto-angajarea în rândul tinerilor la o scară globală?”, se arată într-un comunicat Junior Achievement Romania (JAR).

11 ţări participante, 22 de licee din România

Această competiţie face parte dintr-un program educaţional implementat în şcoli din 11 ţări încă din 2011 şi cuprinde activităţi despre globalizare şi antreprenoriat derulate la clasă cu participarea consultanţilor voluntari din companii, un quiz online despre globalizare şi competiţia la nivel naţional. În România, programul a fost implementat în acest an şcolar de Junior Achievement România în 22 de licee.

România s-a prezentat la această finală cu 10 elevi de la 7 licee din Bucureşti: Colegiul Naţional Bilingv George Coşbuc, Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr, Colegiul Naţional Gheorghe Şincai, Colegiul Naţional Ion Creangă, Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Colegiul Naţional Spiru Haret, Liceul Teoretic Dante Alighieri.

elevi romani competitie europeana antreprenoriat JAI

Echipa României

Peste 12.000 de tineri implicaţi la nivel european

„ERT şi JA-YE Europe s-au reunit pentru a realiza acest proiect cu scopul de a ajuta peste 12.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani să fie mai informaţi despre antreprenoriat, despre modul de funcţionare a unei companii şi despre abilităţile care le sunt necesare pentru a face trecerea de la educaţie la un loc de muncă. Peste 500 de angajaţi ai companiilor partenere s-au oferit în calitate de consultanţi voluntari să lucreze cu elevii şi profesorii lor activităţile din program la clasă”, se mai arată în comunicatul oficial.

Elevii participanţi sunt de părere, printre alte lucruri, că sistemul de învăţământ a evoluat prea puţin în comparaţie cu abilităţile necesare pe piaţa de muncă globală, care este orientată către tehnologie şi se află într-o continuă schimbare.

Ei au reflectat asupra importanţei construirii unei interacţiuni între şcoală şi mediul de business, încercând să identifice modalităţi în care învăţământul să fie mai orientat către antreprenoriat, şi au contribuit cu soluţii pentru a promova o atitudine pro-activă în rândul tinerilor, cu privire la căutarea şi crearea de locuri de muncă, ajutându-i să identifice oportunităţi în domeniul ştiinţei şi tehnologiei.

În cadrul finalei europene a competiţiei, care a avut loc la Madrid, elevii au lucrat în echipe multiculturale şi au prezentat propunerile în faţa juriului internaţional în limba engleză. Este important de menţionat şi rolul consultanţilor voluntari din peste 15 companii de top care i-au asistat pe tineri în timpul pregătirii planului de afaceri pe care l-au prezentat în faţa juriului.

Un român de la Colegiul „Mihai Viteazu”, în echipa câştigătoare

Soluţia câştigătoare, denumită „Jocul european”, constă într-un un joc de simulare care le oferă elevilor oportunitatea de a păşi în lumea antreprenoriatului, confruntându-se cu situaţii reale, un model „câştig-câştig” în care elevii învaţă, iar companiile rezolvă probleme de zi cu zi printr-o perspectivă nouă. Juriul, format din directori executivi ai unor întreprinderi internaţionale, a considerat această idee interesantă şi inovatoare, şi a apreciat strategia internaţională şi viziunea pe termen lung.

Din echipa câştigătoare a făcut parte şi un elev român de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Matei Creţu. „Mi-a plăcut că pe parcursul GEP erai extrem de motivat să reuşeşti şi să dovedeşti de ce eşti în stare. Acest concurs reuşeşte să îţi dezvolte soft skills-urile, contribuind atât la dezvoltarea ta personală, cât şi la cea profesională. După câştigarea lui, pot spune că sunt din ce în ce mai atras de lumea antreprenoriatului, întrucât mi-a arătat ce înseamnă să fii antreprenor”, a povestit Creţu.

”Trebuie să promovăm spiritul antreprenorial în rândul elevilor de la o vârstă cât mai fragedă”

„Acest proiect are un impact social imens. Tinerii sunt cei care sunt afectaţi în cea mai mare măsură de criza economică din prezent, iar proiecte educaţionale ca acesta au fost create pentru a-i direcţiona pe tineri spre comunitatea de afaceri şi spre locurile de muncă înainte ca ei să îşi finalizeze educaţia”, a declarat Caroline Jenner, CEO al JA - YE Europe.

„La Siemens, suntem foarte mândri că avem posibilitatea de a-i ajuta pe tineri să-şi dezvolte talentul, să-şi utilizeze abilităţile într-un mediu global şi să le oferim unora dintre ei ocazia de a descoperi provocările profesionale cu care vor trebui să se confrunte pe viitor, în carieră. Acest lucru a fost posibil mulţumită colaborării noastre îndelungate cu Junior Achievement. Avem nevoie de profesionişti mai instruiţi şi trebuie să promovăm spiritul antreprenorial în rândul elevilor de la o vârstă cât mai fragedă, pentru a spori competitivitatea afacerilor şi economiei”, a declarat la rândul său Rosa García, Preşedinte şi CEO al Siemens Spania - preşedintele juriului GEP.

„Acest eveniment dovedeşte că elevii europeni au abilităţile necesare, capacitatea de a inova şi energia de a face faţă unor noi provocări şi de a descoperi oportunităţi. O atitudine antreprenorială este esenţială pentru dezvoltarea economiei şi pentru crearea de locuri de muncă, deoarece 80% dintre acestea sunt create de IMM-uri”, a conchis Joao Paulo da Silva, General Manager al SAP în Spania şi Portugalia şi membru al juriului.


Pe aceeaşi temă:

Competiţie eco în care sunt implicaţi elevi din Sălaj, premiată cu Energy Globe Award

FOTO VIDEO Intel ISEF 2014: prima zi a competiţiei care adună cele mai strălucite minţi tinere din lume. România, reprezentată de cinci elevi

FOTO  Elevii slătineni premiaţi de NASA au plecat în State

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite