Şcoală

articolul anterior articolul urmator

10 modalităţi testate prin care să-ţi faci copilul să citească mai mult

9
6 Jun 2018 10:03:51
Constantin Ferşeta
Cum să-ţi motivezi copiii să vrea să citească mai mult
Cum să-ţi motivezi copiii să vrea să citească mai mult

Ai copii şi vrei să citească mai mult? Nu eşti singurul părinte în situaţia asta. Ţi-am pregătit 10 modalităţi testate personal prin care poţi să obţii acest lucru. Sper să te ajute şi să poţi ajuta destinul copilului tău prin aceste mici trucuri.

1. Limitează-i accesul la ecrane

Creierul uman caută întotdeauna cea mai scurtă cale până la plăcere. Întotdeauna jocurile pe calculator/telefon şi desenele animate sunt create astfel încât să ofere plăcere în primele secunde. Nimic nu se compară cu asta, poate doar când mănânci zahăr/ciocolată.

Senzaţia de plăcere este imediată. Nu trebuie să aştepţi deloc. Nu trebuie să îţi asumi riscuri. Totul este gândit că în zona ta de confort să obţii plăcere imediată şi să stai pe o perioada infinită, plus să îţi creeze dependenţă. Ştiu asta pentru că şi noi facem aplicaţii/jocuri şi folosim psihologia umană astfel încât să determinăm modificarea comportamentului în direcţia dorită.

Când copilul nu mai are acces la ecrane, brusc se trezeşte din transa hipnotică şi începe să facă altceva, inclusiv citit. Ştiţi bancul ăla, cu „A căzut wifi-ul. Am ridicat capul, mi-am cunoscut familia... Par oameni cumsecade!“.

Îţi recomand de asemenea un video de aproximativ 40 de minute de la Emisiunea Garantat 100% de pe TVR, apropo de demenţă digitală. Merită urmărit.

2. Prin exemplu personal

E cam greu să te ia copilul în seamă dacă tu îi spui „Lasă telefonul şi citeşte o carte!“ când tu stai şi pierzi timpul pe Facebook sau pe chat. Copiii imită comportamente, atât bune cât şi rele. Până una alta, tu, ca părinte, eşti un procent majoritar din orizontul lui. Deci fii un model adevărat. Citeşte o carte şi asigură-te că te vede. Ştiu că pentru unii e greu, dar altfel se numeşte ipocrizie.

3. Prin presiunea social pozitivă

Asigură-te că printre prietenii copilului tău sunt mulţi iubitori de cărţi. Dacă o să vadă că e cool să citeşti, că alţii o fac, atunci sunt şanse mari să o facă şi el.

În clasa I, juniorul meu cel mare a citit 18 cărţi. Am fost şocat. Şi am aflat de ce. Se crease o competiţie internă între grupul lui de prieteni care citeşte mai mult. Unul zicea „Am citit 3 cărţi“. Altul zicea „Eu am citit 5. Te-am depăşit. Ha ha ha.“ Copilul meu venea acasă şi mă lua de mână să mergem la librărie să mai cumpărăm cărţi, să citească mai mult şi să îi învingă pe ceilalţi. Şi avea satisfacţie când reuşea.

De asemenea, copilul tău se poate înscrie gratuit pe platforma educaţională Kidibot, unde va avea enorm de multe beneficii care îl vor motiva să citească, inclusiv presiunea social pozitivă de la alţi copii din clasa de la el, din şcoală şi din toată România.

4. Prin disonanţă cognitivă

Determină-l să spună altor copii că e fain să citeşti. Pe urmă, creierul sau va acţiona conform a ceea ce propovăduieşte, ajungând să creadă şi să acţioneze în acest sens. E acelaşi efect care se vede la fumători care nu se pot lasă de fumat, precum şi la cei care cred că Pământul este plat, că Soarele se învârteşte în jurul Pământului şi că ceilalţi sunt întotdeauna de vină, nu el.

Puteţi, de exemplu, să îi personalizaţi un tricou cu textul I LOVE READING, pe care să îl poarte. O să vedeţi schimbări în bine la el.

5. Prin joc şi explorare

Puteţi să exploraţi librăriile, să îl lăsaţi pe copil să aleagă ce cartea vrea. Puteţi să vă jucaţi pe orice scenariu din cărţile respective. De asemenea, la bibliotecile de cartier sunt comori incredibile, cărţi superbe de găsit. Treasure hunt.

6. Creând un canal de Youtube în care citeşte

Spuneţi-i că poate să fie faimos, să câştige bani şi aprecierea celorlalţi. Creaţi-i un canal de Youtube şi filmaţi-l când citeşte din cărţi. Puteţi începe cu mici poezii, poveşti etc. În momentul în care va vedea că are vizualizări, like-uri şi subscriberi, o să fie MEGA încântat şi va dori să citească şi mai mult, să facă şi mai multe filmuleţe şi să fie şi mai doritor de faima.

Câteva sfaturi apropo de filmări:

- să NU folosească numele lui, nici în descrierea canalului, nici când se prezintă. Eventual spuneţi-i să îşi aleagă un nickname cool.

- să dezactivaţi comentariile. Nu de alta, dar unii copii sunt răi şi vor fi unii care vor vrea să comenteze urât. Ca să nu îl descurajaţi, pur şi simplu dezactivaţi comentariile, ca să se concentreze doar pe partea pozitivă.

- aveţi grijă ce fundal folosiţi, să nu daţi informaţii despre voi, familia voastră, locaţia voastră. Nu ştiţi peste ce oameni daţi.

- tot timpul să vă gândiţi că e posibil la un moment dat o să dezactivaţi canalul de Youtube. Cine ştie, poate peste ani de zile, copilului îi va fi ruşine cu ce a filmat şi trebuie să puteţi şterge urmele lui digitale.

- insistaţi pe filmuleţe în care copilul trebuie să exerseze acel comportament pe care îl doriţi. Dacă vreţi să citească mai mult, încurajaţi filmuleţele cu citit. Dacă vreţi să fie bun orator, filmaţi-l când prezintă ceva. Dacă vreţi să fie bun cântăreţ, ... înţelegeţi ideea.

7. Răsplătindu-i pentru citit din când în când

Dar nu întotdeauna, ca să nu se creeze un gest reflex, să determinaţi copiii să citească doar ca să primească zăhărelul, ci ca o recunoaştere suplimentară a faptului că sunt în direcţia bună.

8. Găseşte-i cărţi despre subiectele interesante pentru copil

E fascinat de bâtlanul cu cocoaşă din Dobrogea? Cumpără-i cartea.

Îi place matematica? Împrumută de la bibliotecă o carte de matematică distractivă.

E fascinată de celebritatea X? Adu-i o carte despre respectiva celebritate, să o citească.

9. Ajutaţi-l să se laude în faţa altor persoane (copii/părinţi, cunoscuţi/necunoscuţi) cu ce a citit

Laudele primite de la ei reprezintă combustibil şi motivaţie suplimentară să continue calea aleasă. „Azi am citit cartea X.“ Fiecare „Bravo“ primit înseamnă o şansă în plus. Imaginaţi-vă că postaţi pe Facebook-ul vostru că juniorul dvs a citit cartea X. Fiecare like primit de la prieteni o să îl motiveze şi mai mult. În plus, această laudă de sine o să motiveze şi pe alţi părinţi/copii să acorde mai multă atenţie lecturii

10. Acordaţi „Diplome de Cititori“ în clasa lui

Plecând tot de la presiunea socială pozitivă, vorbiţi cu profesorul de la clasă şi cu asociaţia de părinţi să daţi nişte premii simbolice periodice la cei care dovedesc că au citit mai mult luna trecută. Dar musai să nu fie diplome pentru toată lumea, care este o abordare greşită. Trebuie să conştientizeze că acei colegi care muncesc şi citesc, primesc premiu, ceilalţi nu. Altfel, dacă toţi ne ţinem de mâini în horă şi nu se face nici o deosebire între leneşi şi merituoşi, nimeni nu va fi motivat să facă nici un efort suplimentar.

Sper să vă ajute aceste exemple. Dacă în cazul vostru au funcţionat alte metode, vă rog să le împărtăşiţi cu restul cititorilor. Mulţumesc anticipat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Mel24
6.06.2018, 17:41:22

Na! că lipsește taman cea mai importantă găselniță: orice copil ca și orice om are niște atracții de ex. îi place de Messi ori îi plac mașinile, etc: nu tocmai pe acestea trebuie să mergem, oferindu-i copilului ce-i mai bun de citit în domeniu ce-l atrage?!

-1 (3 voturi)
Sorin Ionascu
6.06.2018, 18:35:58

Copilul poate fi usor "cumparat" sa faca anumite lucruri, oferindu-i-se motivatia adecvata. In plan similar cu cititul este si scrisul. Am vazut ce rezultate a avut ideea unor parinti de a le cumpara copiilor stilouri frumoase si colorate divers, de buna calitate. Copiii au inceput sa le colectioneze si scriu cu mare placere. Desi stilourile nu au fost scumpe individual, parintii au cheltuit in timp sume destul de consistente, dar rezultatele au fost pe masura. Un alt efect a fost si acela ca au invatat inclusiv sa fie grijulii si responsabli cu obiectele lor. Poate au costat mai mult sau mai putin decat niste jucarii obisnuite, e greu de spus, dar copiii nu s-au plictisit, fiecare si-a facut mica sa colectie (uneori nu foarte mica, pentru ca in timp au adunat cateva zeci de instrumente de scris). Stilourile au ajuns astfel sa fie si niste cadouri apreciate, si oferite de parinti copiilor cu diferite ocazii, si oferite de copii unii altora. Cartile pot functiona exact la fel.

+1 (1 vot)
Mel24
6.06.2018, 21:58:42

Na! că iar uitam ceea ce-i și mai important: de ce trebuie să citim cât mai mult: - în urmă cu doar o săptămână arătam că gradul de dezvoltare a capacităților intelectului copilului depinde nemijlocit de cantitatea de comunicare de care are parte atât cu adultul cât și chiar cu ceilalți copii, deoarece numai prin repetiție învățăm tot ce învățăm. - ei bine, cu atât mai mult limba scrisă ne învață să gândim mai elaborat - dacă avem în vedere că textele în cauză nu sunt ale oricui, ci ale celor mai mari specialiști în chestie - vorbesc în primul rând de marii prozatori ca și de marii poeți. - în sfârșit, trebuie explicitat și ceea ce apare aici numai implicit: mijloacele video a căror explozie a avut și va avea un impact incalculabil asupra involuției generației subjugate de ecranul computerului sau al televizorului: pentru că imaginea nu are cum să suplinească cuvântul, prin ea nefăcând altceva decât să ne întoarcem de unde am plecat. În Precambrian zic.

0 (2 voturi)
Mel24
6.06.2018, 22:15:18

...computerului, televizorului și mai ales ecranul telefonului mobil! Astea trei nu fac decât să ne întoarcă în precambrian - tocmai prin itermediul ultimului răcnet al științei și tehnicii.

+1 (1 vot)
Eugen DELCEA
7.06.2018, 04:05:53

Ca şi în cazul celor prost crescuţi care fac oferte sau reclame, mă trezesc tras de brăcinari de un individ cu care nu am făcut armata în 1976 şi nici măcar nu îl cunosc !!! Americanizarea naşte monştri care cred că You se traduce numai prin tu din textele cu care se dau experţi...Nestimabile, la Londra, în 10 zile ca turist mi s-a spus doar SIR, în hotel, muzee sau pe stradă, deşi le-am spus că sunt din România. Am mai scris : neamprostosmul e la putere în România, s-a inversat scara valorilor şi de aceea "trăim bine" de 28 ani !

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările