Şcoală

articolul anterior articolul urmator

55 de şcoli din România vor fi renovate cu bani împrumutaţi de la Banca Mondială

2
30 Apr 2021 11:03:24
Autor: News.ro

Banca Mondială acordă României un împrumut de 100 milioane euro - prin Ministerul de Finanţe, care va fi implementat de Ministerul Educaţiei - prin care aproape 100 de clădiri ce aparţin de 55 de şcoli din România vor fi renovate.

„Aproximativ 100 de clădiri ce aparţin de 55 de şcoli din România vor fi renovate pentru a îndeplini standarde moderne de siguranţă, rezilienţă, incluziune, sustenabilitate şi infrastructură digitală, în cadrul unui nou 'Proiect pentru şcoli mai sigure, incluzive şi durabile'. Proiectul, în valoare de 100 de milioane de euro, a fost aprobat astăzi de Consiliul de Administraţie al Băncii Mondiale", a anunţat banca.

Acest proiect, implementat de Ministerul Educaţiei, îşi propune să abordeze provocările legate de infrastructura şcolară, să evidenţieze procesul şi impactul investiţiilor în şcoli mai sigure şi moderne şi să stabilească bazele instituţionale pentru investiţii eficiente şi strategice pe termen lung. Accesul la săli de clasă moderne este esenţial pentru îmbunătăţirea rezultatelor educaţionale, creşterea numărului de înscrieri la şcoală şi integrarea diferitelor nevoi ale elevilor, precizează banca.

În România, este o nevoie urgentă de îmbunătăţire a rezultatelor educaţionale, în special, în ceea ce priveşte o serie de probleme majore ce ţin de reducerea absenteismului in rândul elevilor şi creşterea numărului de elevi care participă la clase şi îşi finalizează studiile, spun reprezentanţii Băncii Mondiale.

„Un copil născut în România se aşteaptă să îşi atingă doar 58% din productivitatea totală pe care ar putea-o atinge dacă ar avea acces la servicii mai bune de educaţie şi sănătate. În plus, cercetările demonstrează cum calitatea infrastructurii educaţionale afectează în mod direct nivelul de performanţă al elevilor. Îmbunătăţiri în calitatea acestei infrastructuri vor ajuta în mod direct elevii de astăzi, iar, in viitor, vor aduce beneficii întregii ţări”, spune Tatiana Proskuryakova, director de ţară al Băncii Mondiale pentru România.

În plus, proiectul va oferi sprijin municipalităţilor pentru a investi în infrastructura educaţională.

„De asemenea, proiectul fructifică noi oportunităţi ale României de a investi în rezilienţă în faţa dezastrelor şi a schimbărilor climatice, prin investiţii în şcoli sigure ce pot oferi adăpost de urgenţă în cazul dezastrelor şi care reprezintă spaţii educaţionale flexibile ce pot fi utilizate pentru activităţi comunitare", mai arată banca.

România este una dintre ţările din Uniunea Europeană expuse cel mai mult hazardului seismic, având sute de vieţi pierdute şi zeci de mii de clădiri avariate în cutremure, în ultimii 200 de ani, situaţie care va fi agravată de impactul schimbărilor climatice.

Peste 1.000 de şcoli din întreaga ţară sunt expuse unui risc ridicat de deteriorare sau colaps în cazul unui cutremur, sau nu îndeplinesc standardele moderne de incendiu, sanitizare sau cerinţele privind calitatea aerului. Mai mult, şcolile joacă un rol important în creşterea gradului de conştientizare a riscurilor legate de dezastre naturale şi schimbări climatice, dar şi in îmbunătăţirea pregătirii pentru situaţii de urgenţă.

„România are un număr ridicat de şcoli care nu respectă standardele de siguranţă, de sanitizare de bază şi de eficienţă energetică. Acestea reprezintă un risc substanţial pentru populaţie şi economie în contextul actualei pandemii de COVID-19, a viitoarelor cutremure şi a impactului continuu al  schimbărilor climatice. Acest proiect abordează nevoia urgentă a ţării de investiţii holistice, într-o infrastructură şcolară mai sigură, incluzivă, modernă şi durabilă, care este concepută pentru a ajuta elevii, profesorii şi comunităţile de astăzi, pregătind în acelaşi timp mai bine ţara pentru incertitudinile viitorului”, spune Alanna Simpson, coordonator principal al Managementului Riscurilor la Dezastre al Băncii Mondiale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mironov George
30.04.2021, 11:41:37

Scolile care vor fi renovate, vor mai avea elevi peste cinci ani??? S-au ne imprumutam numai pentru a fi datori la banci????

+3 (3 voturi)
tomas frank
30.04.2021, 13:22:02

Imprumutam bani de la Banca Mondiala pentru firmele capuasa ale diversilor demnitari , firme care vor ,,renova '' si construi la preturi astronomice 1 Lucrari de mintuiala , bani risipiti si iar nu vom avea scoli la inceput de an scolar si nici bani nu vor mai fi ... Va urma un nou imprumut si noi averi fabuloase din banul public !

Modifică Setările