Şcoală

articolul anterior articolul urmator

700 de lei pentru profesori „în regim de urgenţă” între turul I şi turul II. Ce părere aveţi?

94
8 Nov 2014 15:39:42
Cătălin Sturza

Cică toţi învăţătorii şi profesorii de la şcolile, liceele şi facultăţile de stat din Bucureşti (mie mi-au povestit despre chestia asta mai mulţi prieteni, profesori la câteva licee mari) au fost sunaţi ieri să vină, de urgenţă, să semneze un formular – ca să primească 700 de lei (150 de euro).

Pretextul? Un proiect din fonduri europene care se numeşte „Personalul didactic din sistemul învăţământ preuniversitar de stat – promotor al învăţării pe tot parcursul vieţii”. Ce trebuie să facă profesorii pentru aceşti 700 de lei? Să urmeze orice fel de curs de formare şi/sau perfecţionare – inclusiv training-uri – între lunile ianuarie şi iunie din anul viitor.

Măi, ce coincidenţa naibii! Cum primesc profesorii români 700 de lei – adică, practic, aproape valoarea unui salariu, pentru un profesor debutant – fix între turul I şi turul II al alegerilor prezidenţiale, „în regim de urgenţă”. O chestie de care nu s-a auzit nimic, niciodată, şi de care brusc se aude acum!

Nu ştiu ce e mai pervers în această poveste:

1. Că profesorii români sunt sunaţi, din senin, să vină urgent-urgent la şcoală să încaseze nişte bani – pentru un proiect de care nu au auzit niciodată – fix între turul 1 şi turul 2 de alegeri?

2. Că aceşti bani din fonduri europene sunt distribuiţi „când vrea muşchiul guvernului”, fiind astfel deghizaţi, circumstanţial şi deloc subtil – sub un pretext derizoriu, „cursuri de formare şi training-uri –, în pomană electorală?

3. Că cineva din guvern chiar îşi imaginează că profesorii vor „pune botul” la o astfel de pomană şi că vor uita toată mizeria îndurată în ultimii ani, înghesuindu-se să „pupe mâna”, prin vot, celui care dă pomana?

4. Că vor fi profesori care chiar vor pune botul la pomană, uitând mizeria – şi care vor „pupa mâna”, prin vot?

5. Că profesorul român poate să fie cumpărat cu 700 de lei – şi că 700 de lei SUNT aproape un salariu al unui profesor debutant, într-o ţară colegă în UE cu alte ţări unde profesorii debutanţi câştigă echivalentul a 7 000 de lei (da, mai puneţi un zero – nu mai departe decât în „latina” Italie) sau chiar a 210 000 lei (da, mai înmulţiţi cu 3 – în total 3X10 – în Luxemburg)?

6. Că tot sistemul se dă peste cap şi că directoarele şcolilor şi liceelor stau peste program, vineri, până la 8-9 seara, şi urlă la telefon pentru a-i convoca „forţat” pe profesorii care în mod legitim au alt program sau sunt deja acasă, la o oră de navetă de şcoală – pentru a împărţi această pomană electorală?

7. Că această ştire va trece aproape neobservată şi că nimeni nu se va revolta – o astfel de „pomană” e aproape o fraudă benignă, dacă-i putem spune aşa, în marea de nereguli şi de mizerii din această campanie?

Vă rog, aşadar, să votaţi – aveţi şapte opţiuni, de la 1 la 7.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

94 Comentarii

Radu Mircea
8.11.2014, 16:36:05

Asta e parerea guvernului despre profesori . Sunt asimilati cu sosonarii si asistatii sociali care pentru o galeata de potol dau un vot . Desigur au marit putin ''darul'' cum se cuvine unor intelectuali . Dar nu va bucurati prea tare , si profesorii vor plati pomenile astea electorale in anii ce vin .

+31 (39 voturi)
Utilizator Adevărul
8.11.2014, 17:48:59

Comentariu considerat abuziv.

Verdandi Skuld
8.11.2014, 17:58:09

Pe oamenii cu coloana vertebrala nu ii cumpara nimeni, nici macar PSD-ul. Si chiar este de prost gust o asemenea pomana si minciuna (pentru ca un astfel de proiect nu exista) care nu demonstreaza decat pana unde pot merge acesti oameni in lipsa lor de respect fata de cetateni.

+14 (18 voturi)
Ela Elad
8.11.2014, 18:01:03

Ce mai conteaza 700 lei la un profesor cand ei isi pot permite sa aibe 6 case din salariu si meditatii ?

-18 (34 voturi)
bonfire bonfire
8.11.2014, 18:29:22

D-lor profersori, mergeti si luati banii, apoi votati Iohannis. Sunteti oameni cu scoala si nu cred ca va puteti lasa pacaliti de ponta care are trecere doar la analfabeti si manelisti

+18 (26 voturi)

Vezi toate comentariile (94)

Modifică Setările