Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Îmi cer iertare elevilor mei

77
2 Sep 2019 16:16:09
Cristina Tunegaru

Oricât de odioasă găsesc expresia 'generaţie de sacrificiu', oricât de dureros este să mă gândesc în aceşti termeni la copiii mei, realitatea este că şcoala şi-a bătut joc de ei şi o face în continuare.

Astăzi, la început de an şcolar, îmi cer iertare elevilor mei de clasa a VII-a şi părinţilor lor. Le-am spus că nu sunt o generaţie de sacrificiu, că nu vor suferi din pricina schimbărilor dinspre Minister. Ba chiar le-am spus că sunt cei mai norocoşi copii din România, că sunt primii care se vor bucura de noile Programe şcolare, mult mai bune decât cele de dinainte. Am crezut şi i-am îndemnat să creadă că şcolii îi pasă de ei şi va face totul să respecte termenele şi le pună manuale pe bănci la început de an şcolar, că noi, profesorii, vom veni la clasă pregătiţi, gata să aplicăm metode moderne.

Îmi cer iertare că nu au avut niciodată toate manualele la început de an şcolar. Manualele lor au venit mult mai târziu, uneori la sfârşitul primului semestru. Le-am pus pe bănci compendii temporare, inutilizabile, apoi manuale făcute pe genunchi, manuale unice cu greşeli şi activităţi retrograde. Nici anul acesta nu pot să-i primesc pe elevii mei cu toate manuale în prima zi de şcoală.

Îmi cer iertare că nu este clar cum va arăta examenul de Evaluare naţională pentru generaţia lor. Nu au nicio idee despre cum se va organiza admiterea la liceu. Circulă doar zvonuri prin ţară despre subiecte care să înglobeze mai multe discipline, română şi engleză, matematică şi ştiinţe. Părinţii trebuie să ştie din timp cum să-şi ajute copiii şi cum să-i îndrume. Ne vom trezi iarăşi cu modificări în timpul anului şcolar? Cum e posibil ca o generaţie să înceapă un ciclu şcolar fără să ştie cum se va încheia acesta? Pe cine vor afecta anunţurile făcute în pripă? Nu cumva pe cei mai vulnerabili dintre copii, familiile care nu ştiu şi nu pot să-şi ajute copiii?

Îmi cer iertare că au lucrat cu profesori care nu au fost pregătiţi să aplice metode moderne. Niciun curs de formare pentru programele noi nu s-a desfăşurat până acum, deşi a trecut jumătate din perioada pe care o petrec aceşti copii în gimnaziu.

Totul a fost un experiment, un şir de schimbări incoerente, confuze, după pofta şi 'priceperea' fiecărui ministru. Toţi au vrut 'să facă ceva', dar niciunul nu s-a gândit la vremelnicia postului său, la copiii şi părinţii buimăciţi, care aşteaptă ca drumul şcolar să fie previzibil.

Oricât de odioasă găsesc expresia 'generaţie de sacrificiu', oricât de dureros este să mă gândesc în aceşti termeni la copiii mei, realitatea este că şcoala şi-a bătut joc de ei şi o face în continuare, cu nonşalanţă, prin vocea ministrului care nici măcar n-a auzit de problema manualelor întârziate şi anul acesta.

Pentru toate aceste erori nepermise, pentru că am crezut că va fi mai bine, eu, profesoară de limba română şi dirigintă, astăzi îmi cer iertare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

77 Comentarii

Adrian Foangǎ
2.09.2019, 17:27:47

Astea sunt niste etalari lacrimogene. Vreti sa invatati un copil? e foarte simplu, in calitate de profesoara de limba romana, sa le deschideti ochii FARA toata ciondaneala politica! Si fara sa renegati putinii autori impoprtanti din literatura noastra, cum aveati intentia in urma cu ceva timp, pentru a-i inlocui cu non-valori PC. Pana una-alta, sunteti in "mersul" tarii: lamentari cat cuprinde! A se mai scuti!

+6 (28 voturi)
Cristian saileanu
2.09.2019, 17:42:54

foanga, tu esti????? te iert pt 1/2 din prostiile spuse pana acum ti'am dat un plus

-9 (19 voturi)
Cristian saileanu
2.09.2019, 17:41:48

iara o publicati pe aceasta nulitate? ce dreac gasiti la ea?

-7 (25 voturi)
S. Antopol
2.09.2019, 18:06:34

Cristian Saileanu, tu ar trebui sa te mai nasti o data ca să pricepi ce inseamna responsabilitatea unui educator, a unui profesor adevarat. Nu stii decat sa scuipi in stanga si dreapta pe oricine nu gandeste ca tine. De-aici ai plecat de grozav ce-ai fost, in America ai facut rahatul praf, stii bine ca degeaba faci pe nebunul. Daca nu esti capabil sa aduci o contributie reala in invatamantul romanesc, daca nu esti aici decat ca dovada ca golanimea marlaneasca exista si printre cei ce se pretind profesori - mai bine ai tacea. Esti om batran, ai putina decenta, daca nu te-a coplesit Alzheimerul de tot. Romania are nevoie de educatori si educatie, nu de rebuturi umane acrite de nereusita-n lume, ca tine.

+8 (16 voturi)
Corina
2.09.2019, 17:54:51

Important e că rămâneți.

+1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (77)

Modifică Setările