În ce condiţii vor putea face elevii doi ani de liceu într-unul singur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii olimpici se vor putea transfera în centrele de excelenţă ale colegiilor naţionale pentru pregătire  Foto ilustrativă: Arhivă
Elevii olimpici se vor putea transfera în centrele de excelenţă ale colegiilor naţionale pentru pregătire  Foto ilustrativă: Arhivă

Admitere fără examen pentru olimpici şi posibilitatea de a promova doi ani de liceu într-un singur an. Acestea sunt propunerile de reformă ale Ministerului Educaţiei pentru viitoarea legislaţie în domeniu.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a stabilit, în cadrul unei dezbateri cu reprezentanţii a peste două sute de colegii naţionale, unele „măsuri de reformă” care să fie introduse în viitoarea legislaţie în domeniu, printre acestea regăsindu-se aspecte care ţin de admiterea în colegiile de prestigiu, posibilitatea elevilor „capabili de excelenţă” de a promova doi ani de studiu într-un an şcolar, dar şi posibilitatea ca elevii olimpici să fie înscrişi la liceu fără a mai susţine Evaluarea Naţională sau examen de admitere. 

Dezbaterea, sub egida pachetului legislativ „România Educată”, a clarificat punctual transformări pe care le generează aplicarea măsurilor de reformă din proiectul de lege privind educaţia. Astfel, printre propuneri se numără aceea ca „elevii capabili de excelenţă” să poată promova doi ani de studiu într-un an şcolar, la decizia unităţii de învăţământ şi pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei. Întrebat ce înseamnă, de pildă, posibilitatea de a face doi ani de liceu într-unul singur, ministrul a spus că este vorba de o posibilitate generală de transfer între cele trei filiere ale învăţământului secundar superior, un transfer care se poate face anual în baza unor examene competitive. 

„Testele acestea sunt teste comprehensive, sunt axate pe testarea competenţelor. Participarea la aceste teste, conform proiectului de lege, nu poate fi limitată prin niciun fel de alte condiţii suplimentare. Deci, cei care se simt capabili să facă doi ani într-unul îşi manifestă această dorinţă, iar şcoala este obligată să organizeze aceste teste prin care, dacă elevii dovedesc că au dobândit, au, posedă acele competenţe necesare şi celuilalt an de studiu, pot să facă doi ani de studiu într-unul singur”, a explicat ministrul. 

O altă modificare vizează posibilitatea ca absolvenţii clasei a VIII-a să poată fi înscrişi în clasa a IX-a fără susţinerea Evaluării Naţionale sau a concursului de admitere la colegiul naţional şi peste numărul maxim de elevi cuprins în respectiva formaţiune/clasă, dacă au obţinut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa naţională a olimpiadelor şcolare organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei sau au obţinut premiile I, II sau III la competiţii internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei. Unul dintre subiectele de dezbatere vizează posibilitatea ca acele colegii naţionale care înfiinţează clase de excelenţă să obţină statutul de „unitate-pilot de excelenţă”, procedura de acordare a acestui statut urmând a fi aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei, la propunerea Centrului Naţional de Excelenţă. De asemenea, în unităţile-pilot de excelenţă se vor putea desfăşura activităţi suplimentare de învăţare cu elevii capabili de excelenţă. „Elevii înscrişi în formaţiunile de studiu din aceste unităţi beneficiază de programe educative care le respectă particularităţile de învăţare şi de orientare a excelenţei. Aceste programe vizează aprofundarea învăţării şi presupun gruparea pe abilităţi, respectiv îmbogăţirea curriculumului cu noi domenii de mentorat şi transfer de competenţă, de accelerare a promovării, conform ritmului individual de învăţare. Resursele umane, curriculare, informaţionale, materiale şi financiare pentru susţinerea elevilor capabili de excelenţă se asigură de Ministerul Educaţiei, prin DJIP/DMBIP, potrivit normelor metodologice elaborate de Ministerul Educaţiei”, notează ministrul Educaţiei în postarea de pe reţeaua de socializare. 

O altă propunere vizează alocarea resurselor necesare pentru organizarea activităţii de pregătire a loturilor olimpice naţionale, judeţene sau ale municipiului Bucureşti. „Apreciez, de asemenea, faptul că, în cel mai scurt timp posibil, «Asociaţia Colegiilor Centenare» va transmite un punct de vedere consolidat asupra modalităţii de organizare a concursului propriu de admitere, în acord cu solicitarea formulată vreme de mulţi ani, dar mai ales în acord cu punctele de vedere formulate şi concluziile regăsite în Raportul final al Proiectului «România Educată»”, mai scrie ministrul Educaţiei. 

Elevii olimpici se vor putea transfera în centrele de excelenţă ale colegiilor naţionale pentru pregătire 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite