Încep probele de foc pentru profesori: se apropie Titularizarea şi Definitivatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Săptămâna viitoare vine rândul profesorilor să fie evaluaţi, după ce absolvenţii ciclului gimnazial şi liceal au trecut prin Evaluarea Naţională, respectiv Bacalaureat. Astfel, examenul de Titularizare se va desfăşura pe 11 iulie, iar cel de Definitivat va avea loc pe 18 iulie. Ambele probe evaluează cunoştiinţele legate de disciplina predată, cât şi metodica utilizată.

Aproximativ 31.000 de cadre didactice s-au înscris pentru a susţine Titularizarea, dintre care 4.500 sunt absolvenţi ai promoţiei curente. Aceştia se vor bate pe aproximativ 4.500 de posturi didactice vacante pentru angajarea pe perioadă nederminată, dintre care peste 3.300 în mediul urban şi 1.140 în mediul rural.

Conform metodologiei de examen, pentru a fi angajaţi pe perioadă nedeterminată (adică să fie titulari, n.red.), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru a fi angajaţi pe perioadă determinată (suplinitori, n.red.), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului.

Potrivit metodologiei, un candidat a avut dreptul de a se înscrie la concurs în unul sau mai multe judeţe, iar repartizarea pe posturi se va face prin şedinţă publică, în ordinea notelor obţinute la examen, potrivit aceleiaşi surse.

Reamintim că Senatul, în calitate de for decizional a adoptat, în luna mai, un proiect legislativ care prevede extinderea termenului de valabilitate a examenului, de la 6 la 10 ani. Rezultatele la Titularizare vor fi afişate pe 17 iulie, iar notele finale, în urma contestaţiilor, vor fi comunicate pe 24 iulie.

Profesorul nu are libertatea să predea după cum doreşte, el trebuind să se supună autorităţii unui director numit politic.

Anul trecut 21% dintre candidaţi au luat sub 5

Anul trecut rata de promovare la examenul de Titularizare (adică note mai mari sau egale cu 7) a fost de aproximativ 47% . Totodată, procentul candidaţilor care au luat note sub 5 a fost de 21%.

Ştefan Vlaston, preşedintele Edu Cer, spune că rezultatele mici la Titularizare reprezintă o constantă în sistemul de învăţământ şi nu se aşteaptă la rezultate mai mari nici anul acesta.

„Oamenii cu adevăraţi buni, din păcate, într-o prea mică măsură se mai îndreaptă către o carieră la catedră. De ce? Salariile au rămas în continuare mici, în ciuda creşterilor implementate de guvernanţi. Apoi, mai este vorba şi de sistemul ierarhic dintr-o şcoală. Profesorul nu are libertatea să predea după cum doreşte, el trebuind să se supună autorităţii unui director numit politic“, afirmă Vlaston.

Definitivatul are loc pe 18 iulie

Mii de cadre didactice, din care 800 de candidaţi doar în Bucureşti, vor susţine miercuri, pe 18 iulie, examenul naţional de Definitivat. Dascălii care promovează acest examen dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.    

Prima afişare a rezultatelor înregistrate de participanţii la proba scrisă va avea loc în 24 iulie. În zilele de 24 şi 25 iulie vor putea fi depuse contestaţii, care vor fi soluţionate în intervalul 25 - 27 iulie. Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 27 iulie. Listele nominale cu candidaţii admişi vor fi transmise la Ministerul Educaţiei în săptămâna 30 iulie - 3 august, instituţia urmând să valideze rezultatele examenului prin ordin de ministru. 

Anul trecut rata de promovare la examenul de Definitivat a fost de 66,90%. Concret, din totalul de 5.235 de candidaţi evaluaţi la proba scrisă, 3.502 candidaţi au reuşit să obţină, în final, medii mai mari sau egale cu 8 şi au promovat examenul. Din totalul celor 1.200 de candidaţi care au depus contestaţii, 167 au obţinut medii peste 8 în urma soluţionării acestora şi, implicit, statutul de promovat.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite