Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Începând de azi, naveta elevilor cu trenul nu va mai fi decontată din cauza ordonanţei Guvernului Orban

13
11 Feb 2020 18:12:15
Cristian Ghingheş
Guvernul Orban a aruncat naveta elevilor în aer
Guvernul Orban a aruncat naveta elevilor în aer

Scurt pe doi, citind OUG 15/2020 pe care Guvernul Orban a adoptat-o la ceas de seară marţea trecută ca să modifice Legea educaţiei, publicată abia azi în Monitorul Oficial, putem spune fără exagerare că au nenorocit naveta elevilor. Cine? Premierul Orban şi toţi cei care au contrasemnat ordonanţa: Raluca Turcan, Monica Anisie, Ion Ştefan, Florin Cîţu şi Lucian Bode.

Concret, decontarea navetei elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu se va putea face doar "în baza documentelor justificative emise de operatorii de transport rutier" (art. 84, alin 3), deci elevii care călătoresc cu trenul ori cu bacul (mai ales în jud. Tulcea) sunt lăsaţi pe dinafară. Din clipa asta, orice bilet de tren nu mai poate fi decontat.

Acelaşi lucru este reclamat şi în poziţia Consiliului Naţional al Elevilor: În calitate de reprezentanţi ai elevilor din România, condamnăm, cu fermitate, modul în care Guvernul României a ales să discrimineze, prin prezenta ordonanţă de urgenţă, elevii care fac naveta cu trenul. Este inacceptabil să tolerăm un astfel de comportament din partea guvernanţilor, din cauza unei exprimări dezastruoase mii de elevi din România vor suferi, iar gradul de excluziune socială va creşte şi mai mult. Guvernul Orban a uitat de acei elevi care călătoresc cu trenul şi a ales să îi sară din ecuaţie! - a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor

Pe lângă asta, aşa cum am arătat şi săptămâna trecută, nu există la acest moment buget aprobat pentru decontarea integrală a navetei, deci prevederea referitoare la faptul că "decontarea se va face din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale" nu este susţinută în realitate şi tare mă întreb cum de şi-a pus semnătura ministrul Florin Cîţu al Finanţelor Publice pe o ordonanţă care nu are impactul bugetar calculat.

În plus, naveta va rămâne în continuare plafonată de vreme ce ordonanţa spune că va există o hotărâre de Guvern care trebuie adoptată în 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei pentru aprobarea "sumelor ce pot fi decontate". Astfel, operatorilor de transport rutier li se va impune să transporte elevii cu un tarif reglementat, mult sub preţul de piaţă, fără acordarea unor compensaţiilor pentru obligaţia de serviciu public, aşa cum este normal şi cum prevede şi Regulamentul 1370 al Uniunii Europene. Blocajul va fi şi mai mare decât in momentul de faţă.

La ora actuală, transportul elevilor este în aer, iar la OUG 51/2019 (prin care Guvernul Dăncilă a scos transportul judeţean din sfera serviciilor publice) se adaugă şi OUG 15/2020, ambele trebuind să fie respinse în Parlament dacă vrem să decontăm transportul şi să ţinem elevii navetişi la şcoală. Dacă nu, să nu ne mirăm că avem în continuare un abandon şcolar mare.

Iar când mai vedeţi comunicatele şi fotografiile mincinoase ale actualului ministru, să vă gândiţi la ceea ce scrie aici: Cum s-au folosit guvernanţii de imaginea noastră, ne-au indus în eroare şi tot nu au deblocat decontarea navetei elevilor

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

achim pop
11.02.2020, 20:05:56

Dupa cum bag io de seama dle consilier local " Independent" pesedeul a vrut sa dea iar peneleul a taiat , Fain . Nu de alta , da sa stiu cu cine votez .

0 (6 voturi)
DG Gabriel
12.02.2020, 09:54:48

achim PSD a vrut sa dea, dar nu a dat.

+2 (2 voturi)
imsi imsi
11.02.2020, 21:42:18

Pai Citu si ai lui ar deconta plimbarile cu jet personal al pretinilor lor bancasi privati mai curind decit cel al unor prapaditi de copii. Ce copiii astia ii dau ceva dividente ? Bah, nimica si oricum scolile din Romania trebuiesc privatizate si sa se treaca la invatamint concurential ca asa au auzit ei ca este in tarile civilizate. Votati PNL dar inainte gasiti va un job in strainatate si declarati va diasporean ca soferul ala derbedeu din suedia. L au tinut acolo pt placute iar cind au ajuns la putere l au adus acasa. Ati mai auzit ceva de el ? L au angajat consilier lde imagine la MT, are ecuson, pardon badge cu mpsd are si salariul pe masura (serviciile lui trebuiesc platite). Orban i l a recomandat ca sofer lui joianis dar s a impotrivit sri ul pe motiv ca s ar putea ca omul sa si plagiat lucrarea pardon carnetul de sofer.

-2 (8 voturi)
MV R.
12.02.2020, 09:48:10

Ce greșeli prostești! O să-i coste...

-1 (3 voturi)
DG Gabriel
12.02.2020, 09:53:58

Foarte interesant. De stiut totusi cati elevi merg la scoala , zilnic, cu trenul. Probabil va trebui un supliment la ordonanta!

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările