Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Începe înscrierea în clasa 0. Noutăţi

0
28 Feb 2020 04:03:54
Autor: Simona Chirciu
Înscrierele pentru clasa pregătitoare au început FOTO: Adevărul
Înscrierele pentru clasa pregătitoare au început FOTO: Adevărul

Au început pregătirile pentru înscrierea în clasa pregătitoare. Părinţii sau tutorii legali ai căror copii împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2020 inclusiv, au obligaţia de a-i înscrie pe micuţi la şcoală.

 În acest an, există o serie de modificări privind procedura, cum ar fi înscrierea micuţilor în clase, care se va face în ordine alfabetică sau prin tragere la sorţi în şedinţă publică, iar învăţătoarele vor fi repartizate la clasă prin tragere la sorţi. 
 
Concret, copiii care vor împlini în august 6 ani, dar şi cei care împlinesc 6 ani între 1 septembrie - 31 decembrie 2020 inclusiv pot fi înscrişi în învăţământul primar (clasa pregătitoare) dacă dezvoltarea lor psihosomatică este bună. Totuşi, părinţii/tutorii celor care împlinesc 6 ani între 1-31 decembrie 2020 şi care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare sau ai micuţilor a căror dezvoltare psihosomatică nu este potrivită, vor fi consiliaţi în vederea înscrierii acestora la grădiniţă, în grupa mare, se arată în documentul Ministerului Educaţiei.
 
În primă fază, între 4-23 martie 2020, părinţii/trebuie să completeze online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, cererile-tip de înscriere, urmând totodată, validarea acestora la şcoala la care se solicită înscrierea micuţilor, zilnic, între 8:00-18:00, de luni până joi, respectiv 8:00-17:00 (vineri). Tot atunci se depun şi se validează cererile-tip de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoala specială. 
 
Până pe 9 martie 2020, în fiecare unitate şcolară cu nivel de învăţământ primar se organizează „Ziua porţilor deschise”, zi în care părinţii şi copiii pot vizita spaţiile dedicate claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu cadrele didactice. Apoi,  până pe 20 martie trebuie definitivată evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor care împlinesc 6 ani după 1 septembrie 2020, iar până pe 23 martie vor fi comunicate rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea. În data de 26 martie 2020 şi 1 aprilie 2020 se va afişa în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar lista copiilor înscrişi după prima etapă. 
 
În ceea ce priveşte a doua etapă de înscriere, aceasta are loc între 22 – 30 aprilie 2020. Dacă, după prima etapă, micuţii nu sunt cuprinşi în nicio şcoală, părinţii vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă. Şcolile trebuie să afişeze situaţia copiilor înscrişi şi a locurilor rămase disponibile, după fiecare etapă de înscriere. În final, pe 7 mai 2020 se va afişa în unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectoratelor şcolare listele finale ale copiilor înscrişi după a doua etapă. 
 

Noi reguli pentru clasa pregătitoare 

Pentru prima dată, „regulile” înscrierii şi repartizării copiilor în clase s-a schimbat. Din acest an, se vor face în ordine alfabetică sau prin tragere la sorţi în şedinţă publică, iar învăţătoarele vor fi repartizate la clasă prin tragere la sorţi. În acest fel, şcolile nu vor mai putea face „liste de copii” pentru învăţătoarele „vânate”. Noua procedură are ca scop stoparea suprapopulării în anumite clase, a riscurilor de segregare şi discriminare a elevilor, dar şi a cadrelor didactice. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii