articolul anterior articolul urmator

Învăţământ obligatoriu de 16 ani! Mai multă şcoală, aceleaşi metehne

7
13 Mar 2019 06:07:23
Autor: Claudia Spridon
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

7 Comentarii

Constantine Constantine
13.03.2019, 08:09:50

Ura!! Romanii vor deveni cei mai destepti oameni din lume ! Oare? Credeti ca daca daca creste cantitatea va creste si calitatea? Esenta se afla in schimbarea din temelii a programei scolare.Elevii nu sint (si nici nu pot fi) roboti care sa asimileze materia neinteresanta telului pe care il au.Ce veti face cind la BAC 50% dintre elevi nu vor avea acces la studiile superioare penbtru ca vor pica BAC-ul? Nu e mai bine sa urmeze din timp scoli cu profil profesional ca la virsta majoratului deja sa stie o meserie ? Cineva spunea: „Din păcate, noi avem cea mai mare rată de abandon şcolar din Uniunea Europeană şi nu ne referim la clasele primare ci la cei de clasele a XI-a şi a XII-a, care abandonează şcoala şi intră către şomaj sau merg către câmpul muncii, dar nu în cel de la noi, ci în Spania sau Italia" .Si in alte multe tari, adaug eu.Pai aia de ce au nevoie de forta de munca necalificate pe care o califica chiar ei si noi nu putem face acest lucru? De ce la noi companiile nu isi pregatesc singure mina de lucru prin scoli de profil profesional? Vedeti, americani au o lege nescrisa la angajare: cineva cu experienta americana in domeniu are sanse mult mai mari de angajare decit unul toba de carte dar ca nu stie practic sa faca nimic. Exact cum se va comporta elevul roman dupa ce termina 12 clase, caci mai repede are sanse sa munceasca afara decit aici in Romania unde toti vor lucartori cu superstudii dar se pling ca le merge rau.Trebuie inteles ca nu e necesar sa faci liceul ca sa poti avea un loc de munca.Exista meserii in care ai nevoie de practica inainte de a incepe sa muncesti.Era bine cum era inainte: la liceu cei ce sint in stare sa ia niste examene si care au aptitudini pentru stiintele exacte pentru a putea accede mai departe in invatamintul superior.Iar ceilalti sa fie indreptati catre invatamintul profesional. Altfel numarul celor care freaca telefonul la colt de strada si taie frunza la ciini se va dubla.

dracon
13.03.2019, 08:28:02

Va creste foarte mult numarul de analfabeti functionali ,nici acum nu sant asa putini !

Constantin Bostan
13.03.2019, 10:15:37

,, Non multa , sed multum '' ! Nu mult si prost ci putin si bun ! Sant copii - deosebit de multi - care termina clasa a VIII a si nu stiu tabla inmultirii ,nu stiu sa faca cele 4 operatiuni mat . , nu stiu sa citeasca si nici sa scrie corect ( nu perfect, dar cat de cat inteligibil ) ! Fetele o rezolva mai usor in problema castigarii existentei - ajung ,, vedete '' la antene sau ,, lucreaza la drumuri '' , baietiii ,, lucreaza ''in strainatate ( ,,ajuta ''batrani sa treaca strada -contra portofel binenteles- , mai taie cate o ureche la cate un conational , etc ) .

Mihai Radianu
13.03.2019, 10:56:27

Mai idiotilor! Mai cretinilor! De ce nu ii bagati la scoala din burta mamei mai cacati rasuflati? Lasati ma analfabetilor copiilor COPILARIA! De ce trebuie sa-i inregimentati de la 2-3 ani ma imbecililor? Pentru ce le trebuie copiilor atata scoala cand voi nu sunteti in stare sa le asigurati loc de munca civilizat si bine platit in tara? Fa androneasco! Fa, nu degeaba ti se spune ABRAMBURICA-cretino!

Jorj
13.03.2019, 11:44:50

"ideea de a-l înrola pe copil la grădiniţă cât mai devreme este una bună, pentru că-l ajută să se dezvolte" Cu siguranta ca situatia de fata, in care ambii parinti trebuie sa lucreze si contactul cu copiii lor (copilul lor, de cele mai multe ori) este unul limitat, dar de la a acomoda cu regret aceasta realitate la a spune ca e ceva bun este o distanta mare si predominant ideologica. Nu este dovedit ca este adevarata aceasta afirmatie, decat daca esti inundat cu totul de argumentele dezvoltate de complexul educational-industrial vestic, in special american, care trebuie sa vanda cat mai multa educatie formala, cat mai mult timp, din interes birocratic. Este evident ca nu facem instructie ca lumea in tara si raspunsul nu este sa faci mai multa. Maine poimaine, ii vom obliga pe toti sa faca o facultate. Educatia o faci, fie ca vrei, fie ca nu vrei. E educatia oferita de parinti, cerc social, media si scoala vietii. Instructia e doar o parte si, spre rusinea mea, o facem prost si pt ca elevilor li se permite sa o faca prost de catre un sistem mai degraba interesat in comasarea de corpuri cu puls ca sa vina banul de la stat. Altfel de ce s-ar accepta atata absenteism si atata incompetenta din partea profesorilor? In conditiile acestea, as vrea sa vad o flexibilizare a sistemului - mai multa libertate pentru scoli sa isi mareasca si sa isi diminueze numarul de studenti si de materii ca sa isi flexibilizeze operatiunile, posibilitatea de a face scoala acasa, sau de a avea miscro-scoli (sunt sigur ca niste parinti mai intreprinzatori ar prefera ca macar clasele 1-12 sa le faca odraslele lor in comun cu unul-doi profesor cu adevarat competent care sa acopere toate materiile si care sa fie bine platiti) si sa devina cat mai dure examenele interimare, cum sunt in SUA SAT si ACT. Oricum, chiar trebuie sa faci mai multe gradinite, asta pentru oamenii care TREBUI sa isi lase copiii acolo, oricat de tragica ar fi situatia, nu pt oamenii care sa fie obligati sa o faca.