Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Învăţământ obligatoriu de 16 ani! Mai multă şcoală, aceleaşi metehne

7
13 Mar 2019 06:07:23
Autor: Claudia Spridon
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Grupa mare de la grădiniţă şi ultimii doi ani de liceu (clasa a XI-a şi a XII-a) devin obligatorii începând cu 2020, potrivit unor modificări la Legea Educaţiei votate de senatori. Proiectul de lege merge la promulgare la preşedintele Iohannis.

Liceul va deveni obligatoriu 4 ani începând de la anul astfel că elevii vor merge la şcoală în total 13 ani. Şi asta nu este tot: părinţii vor fi obligaţi să-şi trimită copiii la grădiniţă cel puţin un an, în grupa mare. Cele două modificări la Legea Educaţiei se regăsesc într-un proiect de modificare a Legii Educaţiei adoptat de parlamentarii din Senat, care a fost şi cameră decizională.
 
Cu alte cuvinte, învăţământul obligatoriu din România va fi de 14 ani. Schimbările nu se opresc însă aici. Documentul mai prevede că, până în 2023, copiii de patru ani vor fi înscrişi în mod obligatoriu la grădiniţă. Grupa mică va fi şi ea obligatorie până în anul 2030, arată sursa citată. „Ideile nu sunt rele”, spune Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame, dar „ele nu sunt în concordanţă cu realitatea zilelor noastre”.
 
„Pentru a face obligatorie orice măsură, ca stat, trebuie să te asiguri că dai acces unui număr cât mai mare de copii la respectivele servicii. Noi acum suntem foarte departe de aşa ceva. În România, nevoile sunt mult mai mari decât oferta oferită de stat. De fapt, grădiniţele şi creşele publice sunt tot mai puţine, aici este cea mai mare problemă a părinţilor. Altfel, ideea de a-l înrola pe copil la grădiniţă cât mai devreme este una bună, pentru că-l ajută să se dezvolte”, a declarat Ana Măiţă pentru „Adevărul”. 
 
Pop: Infrastructura nu mai este o problemă
 
La baza iniţiativei de modificare a Legii educaţiei stă chiar faptul că peste un sfert din copiii care trăiesc în mediul rural nu sunt înscrişi la grădiniţă, iar asta le îngreunează asimilarea cunoştinţelor în primii ani de şcoală, subliniază parlamentarii PSD şi UDMR, iniţiatorii proiectului. Social democraţii se laudă însă că până la intrarea în vigoare a legii vor fi construite 2.500 de grădiniţe noi. 
 
„Sunt 2.500 de creşe şi grădiniţe care sunt unele finalizate, altele în contractare urmând ca până anul viitor să se finalizeze. Nu mai este din acest punct de vedere o mare problemă a infrastructurii şcolare”, arată Liviu Pop, senator PSD şi fost ministru al Educaţiei. Oficialul este însă contrazis de reprezentanţii societăţii civile care afirmă că, pe lângă infrastructură, din grădiniţe lipsesc cu desăvârşire cadrele didactice necesare. 
 
„Mingea este la Guvern. Dacă ei (aleşii - n.r.) vor cupla această obligativitate cu un proiect foarte serios şi asumat politic de a construi grădiniţe destul de accesibile pentru cât mai multe comunităţi, dacă vor avea un plan pentru popularea acestor grădiniţe cu cadre didactice pregătite, e altceva. Evident, este necesară şi dotarea acestor grădiniţe. Repet, această iniţiativă este corectă, problema intervine atunci când ne uităm la realitatea concretă din România şi vedem că sunt foarte puţine grădiniţe publice care să deservească numărul de copii de vârstă preşcolară”, a completat Ana Măiţă. 
 
Elevii din ultimii ani de liceu abandonează şcoala
 
La rândul său, Gabriel Chicioreanu, secretarul general al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, spune că modificarea prin care părinţii vor fi obligaţi să îşi înscrie copiii în grupa mare vine în sprijinul micuţilor. 
 
„Este important ca un copil, în momentul în care intră în prima clasă să aibă nişte noţiuni, să aibă posibilitatea de lucru în echipă, să-şi fi dezvoltat nişte abilităţi. Atunci această grupă mare ar fi binevenită”, a arătat Chicioreanu, adăugând că măsura prin care ultimii doi ani de liceu devin obligatorii ar putea modifica rata abandonului şcolar, aflată la cote alarmante în România. „Din păcate, noi avem cea mai mare rată de abandon şcolar din Uniunea Europeană şi nu ne referim la clasele primare ci la cei de clasele a XI-a şi a XII-a, care abandonează şcoala şi intră către şomaj sau merg către câmpul muncii, dar nu în cel de la noi, ci în Spania sau Italia. Guvernanţii vor spune că au redus abandonul şcolar, să vedem dacă li se impun sancţiuni lor sau părinţilor. Elevii pot face fie liceu teoretic, fie pot urma şcoli profesionale. Deşi se rezolvă din condei o problemă - cea a abandonului şcolar, este esenţial ca un elev să înţeleagă utilitatea materiilor pe care le face şi să iasă din şcoală cu competenţe, nu cu noţiuni teoretice”, a conchis reprezentantul Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.
 
Expertul în Educaţie, Ştefan Vlaston, spune că legea nu este foarte clară cu privire la elevii care fac şcoala profesională. Mai exact, din document nu înţelege dacă aceştia vor fi obligaţi să mai facă, după finalizarea şcolii de arte şi meserii, care durează doi-trei ani, o completare a studiilor liceale pentru ca ulterior să dea Bacalaureatul. 
 
„E un exemplu de lege făcută fără cap şi fără coadă, de oameni care bat câmpii. În document se vorbeşte şi despre învăţământul secundar superior unde intră şi şcoala profesională. Întrebarea este, dacă după şcoala profesională, este obligatoriu ca aceşti elevi să mai facă două clase ca să termine şi liceul. Asta ar fi o mare problemă pentru că absolventul de arte şi meserii uită meseria în care s-a pregătit şi nu-l mai angajează nimeni dacă se mai pregăteşte doi ani şi pentru Bac. Noi, acum cu 10 clase obligatorii, nu reuşim să îi aducem la şcoală. Dacă guvernanţii instituie 12 clase obligatorii, va fi 50% abandon şcolar, de la 20%, cât e în prezent. Sunt mulţi copii care intră în câmpul muncii la 16 ani, legea le şi permite. Acum, Codul Muncii o să fie în contradicţie cu legislaţia care prevede obligativitatea liceului”, a completat Vlaston.
 
16 ani obligatorii de şcoală în 2030
 
Potrivit proiectului de modificare, până în 2020, grupa mare de la grădiniţă şi clasele a XI-a şi a XII-a devin obligatorii, ceea ce face ca numărul anilor obligatorii de şcoală să se ridice la 14. Conform aceluiaşi proiect, până în 2023, gripa mijlocie devine şi ea obligatorie, astfel că anii de şcoală obligatorie vor ajunge la 15. Ulterior, până în 2030, vor fi 16 ani de învăţământ obligatoriu, pentru că şi grupa mică va fi necesară prin lege.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Constantine Constantine
13.03.2019, 08:09:50

Ura!! Romanii vor deveni cei mai destepti oameni din lume ! Oare? Credeti ca daca daca creste cantitatea va creste si calitatea? Esenta se afla in schimbarea din temelii a programei scolare.Elevii nu sint (si nici nu pot fi) roboti care sa asimileze materia neinteresanta telului pe care il au.Ce veti face cind la BAC 50% dintre elevi nu vor avea acces la studiile superioare penbtru ca vor pica BAC-ul? Nu e mai bine sa urmeze din timp scoli cu profil profesional ca la virsta majoratului deja sa stie o meserie ? Cineva spunea: „Din păcate, noi avem cea mai mare rată de abandon şcolar din Uniunea Europeană şi nu ne referim la clasele primare ci la cei de clasele a XI-a şi a XII-a, care abandonează şcoala şi intră către şomaj sau merg către câmpul muncii, dar nu în cel de la noi, ci în Spania sau Italia" .Si in alte multe tari, adaug eu.Pai aia de ce au nevoie de forta de munca necalificate pe care o califica chiar ei si noi nu putem face acest lucru? De ce la noi companiile nu isi pregatesc singure mina de lucru prin scoli de profil profesional? Vedeti, americani au o lege nescrisa la angajare: cineva cu experienta americana in domeniu are sanse mult mai mari de angajare decit unul toba de carte dar ca nu stie practic sa faca nimic. Exact cum se va comporta elevul roman dupa ce termina 12 clase, caci mai repede are sanse sa munceasca afara decit aici in Romania unde toti vor lucartori cu superstudii dar se pling ca le merge rau.Trebuie inteles ca nu e necesar sa faci liceul ca sa poti avea un loc de munca.Exista meserii in care ai nevoie de practica inainte de a incepe sa muncesti.Era bine cum era inainte: la liceu cei ce sint in stare sa ia niste examene si care au aptitudini pentru stiintele exacte pentru a putea accede mai departe in invatamintul superior.Iar ceilalti sa fie indreptati catre invatamintul profesional. Altfel numarul celor care freaca telefonul la colt de strada si taie frunza la ciini se va dubla.

dracon
13.03.2019, 08:28:02

Va creste foarte mult numarul de analfabeti functionali ,nici acum nu sant asa putini !

Constantin Bostan
13.03.2019, 10:15:37

,, Non multa , sed multum '' ! Nu mult si prost ci putin si bun ! Sant copii - deosebit de multi - care termina clasa a VIII a si nu stiu tabla inmultirii ,nu stiu sa faca cele 4 operatiuni mat . , nu stiu sa citeasca si nici sa scrie corect ( nu perfect, dar cat de cat inteligibil ) ! Fetele o rezolva mai usor in problema castigarii existentei - ajung ,, vedete '' la antene sau ,, lucreaza la drumuri '' , baietiii ,, lucreaza ''in strainatate ( ,,ajuta ''batrani sa treaca strada -contra portofel binenteles- , mai taie cate o ureche la cate un conational , etc ) .

Mihai Radianu
13.03.2019, 10:56:27

Mai idiotilor! Mai cretinilor! De ce nu ii bagati la scoala din burta mamei mai cacati rasuflati? Lasati ma analfabetilor copiilor COPILARIA! De ce trebuie sa-i inregimentati de la 2-3 ani ma imbecililor? Pentru ce le trebuie copiilor atata scoala cand voi nu sunteti in stare sa le asigurati loc de munca civilizat si bine platit in tara? Fa androneasco! Fa, nu degeaba ti se spune ABRAMBURICA-cretino!

Jorj
13.03.2019, 11:44:50

"ideea de a-l înrola pe copil la grădiniţă cât mai devreme este una bună, pentru că-l ajută să se dezvolte" Cu siguranta ca situatia de fata, in care ambii parinti trebuie sa lucreze si contactul cu copiii lor (copilul lor, de cele mai multe ori) este unul limitat, dar de la a acomoda cu regret aceasta realitate la a spune ca e ceva bun este o distanta mare si predominant ideologica. Nu este dovedit ca este adevarata aceasta afirmatie, decat daca esti inundat cu totul de argumentele dezvoltate de complexul educational-industrial vestic, in special american, care trebuie sa vanda cat mai multa educatie formala, cat mai mult timp, din interes birocratic. Este evident ca nu facem instructie ca lumea in tara si raspunsul nu este sa faci mai multa. Maine poimaine, ii vom obliga pe toti sa faca o facultate. Educatia o faci, fie ca vrei, fie ca nu vrei. E educatia oferita de parinti, cerc social, media si scoala vietii. Instructia e doar o parte si, spre rusinea mea, o facem prost si pt ca elevilor li se permite sa o faca prost de catre un sistem mai degraba interesat in comasarea de corpuri cu puls ca sa vina banul de la stat. Altfel de ce s-ar accepta atata absenteism si atata incompetenta din partea profesorilor? In conditiile acestea, as vrea sa vad o flexibilizare a sistemului - mai multa libertate pentru scoli sa isi mareasca si sa isi diminueze numarul de studenti si de materii ca sa isi flexibilizeze operatiunile, posibilitatea de a face scoala acasa, sau de a avea miscro-scoli (sunt sigur ca niste parinti mai intreprinzatori ar prefera ca macar clasele 1-12 sa le faca odraslele lor in comun cu unul-doi profesor cu adevarat competent care sa acopere toate materiile si care sa fie bine platiti) si sa devina cat mai dure examenele interimare, cum sunt in SUA SAT si ACT. Oricum, chiar trebuie sa faci mai multe gradinite, asta pentru oamenii care TREBUI sa isi lase copiii acolo, oricat de tragica ar fi situatia, nu pt oamenii care sa fie obligati sa o faca.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările