Învăţatul pe ultima sută de metri înaintea examenului, soluţie „contraproductivă“ pentru elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii care studiază noaptea târziu, cu puţine ore înainte de examen, au rezultate slabe FOTO: Shutterstock
Elevii care studiază noaptea târziu, cu puţine ore înainte de examen, au rezultate slabe FOTO: Shutterstock

Studenţii care se apucă de învăţat cu câteva ore înainte de teste au rezultate mai proaste la examene, arată un studiu american, citat de The Telegraph.

Învăţatul pe ultima sută de metri înainte de teste sau de examene este o practică des utilizată atât de elevii care trec prin evaluări, cât şi de studenţii care au examene la facultate. 

Totuşi, cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), au descoperit că tinerii care studiază din timp, în mod constant şi susţinut, au obţinut note mai bune la examene, relatează jurnaliştii de la TheTelegraph.

Studiul, apărut în publicaţia „Child development“, a fost realizat pe 535 de adolescenţi, urmăriţi de echipa de cercetători timp de câţiva ani. Tinerilor li s-a cerut să-şi completeze temele şi jurnalele de somn în clasa a noua, a zecea şi apoi în clasa a 12-a. 

Concluzia cercetării a fost că cei care au stat frecvent noaptea până târziu să studieze au avut mai des probleme de concentrare la cursuri, dar şi rezultatele slabe la mai multe examene.

„Rezultatele noastre demonstrează faptul că orele nedormite, adunate de-a lungul timpului, sunt cele care minimalizează succesul studentului şi cresc problemele academice. Chiar dacă aceste ore ar părea necesare, totul se plăteşte la un moment dat“, a declarat Andrew Fuligni, profesor de psihiatrie şi comportament la UCLA, pentru The Telegraph.

Ce îi sfătuieşte profesorul pe elevi şi studenţi: „Succesul academic poate depinde de identificarea unor strategii de evitare a orelor nedormite pentru a învăţa, cum ar fi menţinerea unui program de studiu consistent, împărţit pe mai multe zile, utilizarea eficientă a orelor de la clasă şi eliminarea timpului pierdut cu alte activităţi care nu sunt esenţiale”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite