Şcoală pe bune, la noi. Filiera elveţiană, în sprijin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
p

Ştefan Radoveanu nu este deloc un interlocutor comod, confortabil. Tranşant, abraziv adesea, riguros, la obiect. Deopotrivă, curajos şi cu mintea deschisă la ceea ce înseamnă transformare sistemică în Educaţie. De patru decenii tăieşte şi munceşte în Elveţia. De o bună bucată de timp, construim conversaţia noastră despre Şcoala pe bune, cu accent pe valoarea autentică a învăţământului profesional dual. Rezultat: proiectul de faţă.

Distinsul meu coechipier de proiect are în portofoliu şcoală la greu şi realizări pe măsură. Valenţele profesionale relevante aici includ pregătirea în ingineria electrotehnică, dobândită la politehnica ieşeană, proiecte antreprenoriale mari realizate în Elveţia (autostrada de centură, centrul informatic aeroportuar, informatizarea reţelei spitalelor universitare – toate în Geneva), dar şi instructor-formator pentru ucenici în telecomunicaţii şi instalaţii energetice speciale, în Elveţia. În Zair (Republica Democratică Congo) a condus un centru de formare profesională pentru adulţi, înfiinţată de guvernul belgian după proclamarea independenţei acestui stat, în anii ’70.

Deloc întâmplătoare, aşadar, preocuparea specială a partenerului meu de proiect, dl Ştefan Radoveanu, pentru educaţie cu aplicabilitate practică, menită să ofere tinerilor orizonturi profesionale şi de carieră corect definite şi proiectate, care să le cultive valori şi să le servească împlinirii aspiraţiilor lor celor mai diverse. Deloc întâmplător, aşadar, accentul aparte pus pe învăţământul profesional dual, ca soluţie strategică de fond pentru nevoia României de a-şi pregăti resursa umană de care nevoie pe termen mediu, şi, mai ales, pe termen lung. Şi, în fine, deloc întâmplătoare rezonanţa firească între viziunea lui Ştefan despre Educaţia de secol XXI aici, la noi, şi, respectiv, proiectele vizând şcolile-pilot pentru arhitecturi curriculare de secol XXI, pe care le-am pus deja în discuţia publică, aşa cum ştiţi.

Rostul acestui mesaj este de a face cunoscut proiectul nostru şi de a-l promova ca bază pentru schimbarea paradigmei Educaţiei în România. Am dorit ca proiectul să devină bun public înainte de alegerile prlamentare, pentru a fi inclus ca referinţă în ofertele partidelor politice competitoare pentru fotoliile Parlamentului României. Dimensiunea transpartinică a proiectului nostru este de la sine înţeleasă. Vă dorim lectură utilă şi stăm la dispoziţie cu detalii.

Gând bun tuturor. Ţinem aproape.

SCHIMBAREA PARADIGMEI EDUCAŢIEI ÎN ROMÂNIA - proiect SR & MS by Staş Marian on Scribd

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite