Şcoala începe pe bani şi mai puţini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascălii se gândesc la un al doilea loc de muncă pentru a se putea descurca.  Profesorii încep noul an școlar cu cele mai scăzute salarii din ultimii 8 ani şi cu un tonus redus. Mulţi dintre ei se gândesc să părăsească sistemul de educaţie.

Profesorii care sunt şi membri de sindicat susţin că săptămâna aceasta se vor întâlni pentru a discuta despre ce vor face în anul şcolar care va începe.

„Până acum, din ce am discutat cu unii dintre colegii mei, am văzut că mulţi dintre ei sunt nemulţumiţi şi spun că nu vor mai veni la şcoală", a spus Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Dascălii care predau la ţară au început deja să-şi facă calculele, în perspectiva începerii noului an şcolar, iar mulţi dintre ei se văd în imposibilitatea de a supravieţui fără un al doilea job.

56 km până la şcoală

Corina Guriţă, o tânără învăţătoare din judeţul Vrancea, spune că de când i-a fost tăiat salariul cu 25% are un venit de numai 600 de lei, bani cu care nu poate supravieţui. Este însă pasionată de şcoală şi îi place să lucreze cu elevii, iar din acest motiv nu vrea să renunţe la meserie. „Sunt nevoită să‑mi iau al doilea job ca să nu mor de foame", a spus învăţătoarea. În plus, profesorii nu vor mai avea nici bani de navetă, ceea ce înseamnă că trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar.

Corina Guriţă locuieşte în comuna Obrejiţa, dar predă la şcoala din Băleşti, judeţul Vrancea, motiv pentru care face zilnic naveta cu microbuzul. Străbate aproximativ 56 de kilometri, fiind nevoită să scoată lunar din buzunar nu mai puţin de 200 de lei, adică o treime din salariul său de numai 600 de lei.

„Anul trecut mi-a fost decontat transportul şi m-am descurcat cât de cât, dar acum am auzit că nu mai sunt fonduri pentru navetă, aşa că va trebui să trec la capitolul pierderi, lună de lună, 200 de lei din salariul meu şi aşa de mizerie. O să fie dezastru. M-am gândit să renunţ, dar îmi place foarte mult să lucrez cu copiii, aşa că cel mai probabil o să-mi mai caut un job cu program după-amiaza", spune Corina. Tânăra nu a găsit încă un post convenabil, dar se gândeşte că i s-ar potrivi ceva din zona asigurărilor.

Şi elevii merg pe jos

Deşi şi aici lucrurile au devenit complicate prin aplicarea noilor norme de impozitare a veniturilor, care presupun o mulţime de acte, declaraţii fiscale şi timp pierdut pe la ghişee. Nu doar profesorii sunt nevoiţi să facă naveta, ci şi elevii care în urma comasării şcolilor vor fi nevoiţi să bată zeci de kilometri pentru a ajunge la ore. De exemplu, în comuna Gura Caliţei tot din judeţul Vrancea, şcolile din satele Poieni şi Raşca vor avea lacătul pe uşi în noul an şcolar.

„În 2004 am construit patru şcoli, dar din cauza numărului mic de elevi, cele din satele Poieni şi Raşca vor fi conservate", declară primarul Dragoş Bâtculescu. Edilul se mai teme şi de faptul că şcoliile rămase ar putea rămâne fără dascăli pe fondul tăierii salariilor şi a fondurilor pentru decontarea navetei profesorilor.

Dascăli fără bani de navetă

Profesorii nu vor mai avea nici fonduri de navetă de la primărie, ceea ce înseamnă că trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar. Dascălii care predau la ţară au început deja să-şi facă unele calcule, în perspectiva începerii noului an şcolar, iar mulţi dintre ei se văd în imposibilitatea de a supravieţui fără un al doilea job.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite